UHB RH PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV MATIJE BABIĆA ZBOG GOVORA MRŽNJE

Temeljem članaka 204 i 205 Zakona o kaznenom postupku Republike Hrvatkske, podnosi se

K A Z N E N A P R I J A V A

Protiv: prvo tuženika – MARTINE ZETAIĆ iz Zagreba (ostali podaci nepoznati)

drugo tuženika – MATIJE BABIĆA iz Zagreba, rođ. 1978. god. novinar (ostali podaci nepoznati)

zbog osonovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članak 325 stavak 1 – JAVNO POTICANJE NA NASILJE I MRŽNJU:

Što je drugo tuženik, MATIJA BABIĆ, na svojem FB-a profilu, dana 27. travnja 2017. godine u 18, 21 sati objavio sadržaj slijedećeg oblika „Uvijek isti šljam. Profesionalni šatoraši, bran’telji privilegija, krezubi, neoprani, neuki, beskorisni, zli odrađivači za HDZ-ove, Klemove, Bandiće. Uvijek isti, najprljaviji talog društva. Uvijek isti šljam. Profesionalni šatoraši, bran’telji privilegija, krezubi, neoprani, neuki, beskorisni, zli odrađivači za HDZ-ove, Klemove, Bandiće. Uvijek isti, najprljaviji talog društva. Dajte se u idućem ratu počistite međusobno. Društveno korisne funcije nemate: u ratu ste korisni Čermacima i Todorićima kako bi primili metak da njima pomognete izgraditi dvorce i benzinske. Nakon rata najgorem političkom šljamu da mu osiguravate glasove u zamjenu za nezaslužene privilegije.
Ljudi niste, ne gurajte se među ljude. Iš bagro iz parkova, gradova, Savica i Bolova.“

te javnom objavom, dostupnoj većem broju osoba, a koja se u kontekstu odnosi na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, nazivao ih ružnim, pogrdnim imenima, te nizom netrpeljivosti izrazu MRŽNJU prema određenoj grupaciji ljudi. Iste je u svojoj objavi izrazio je mržnju prema istima da su „najprljavi talog društva“, te u daljnjem komentaru iste pozvao: „Dajte se u idućem ratu počistite međusobno“, što se smatra i poziv na nasilje.

Prvo tužena, MARTINA ZETAIĆ, nakon objave drugo tuženika, istog dana u 18,44 sati objavljuje poruku sljedećeg sadržaja: „Treba uvesti smrtnu kaznu u Hrvatsku i ne nije pretjerano (napomena za dezurne moraliste).Za neke jednostavno nema pomoci i za sva sranja za koja su zasluzni i odgovorni svih ovih godina.Pa da vidis mira za par godina.Svi koje si naveo nemaju straha od nikoga i nicega jer ne respektiraju apsolutno nista i misle da mogu glumiti serife gdje ih je volja ali za sve uvijek postoji rjesenje.Pa fino njih par otpremis za primjer i da vidis nemamo vise u drzavi ovakvih i slicnih problema.Dok god nema reda ovakav i slican sljam se samo koti.Jao sta sam se nazivcirala sada“ – koja svojom objavom je za uvođenje smrtne kazne, te za fizičku likvidaciju, a odnosi se iz prijašne objave Matije Babića na hrvatske branitelje. Nadalje nadovi: „Pa fino njih par otpremis za primjer ….“ što je javni poziv na nasilje, a u samom početku objave odnosi se na smrtnu kaznu.

Ovime smatramo da su bitno ostavreni elementi kaznenog djela opisanog u čl. 325 KZ, djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, što više što su neki mediji prenjeli sadržaja objava oba tuženika, među njima Dnevno.hr pod linkom (http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/matija-babic-i-njegov-zid-mrznje-branitelji-su-neoprani-neuki-krezubi-i-zli-za-njih-uvesti-smrtnu-kaznu-1020869/).

PRIVITAK: 1. Prtn scrn – Matija Babić

fb-privitak-babic

PREDSJEDNIK UHB RH

Dražen Šemovčan

Izvor: portal.braniteljski-forum.com

Odgovori

Skip to content