Ivica Šola: Siromaštvo između vrjednote i ideologije

Predavanje „Siromaštvo između vrjednote i ideologije„ održao je dr. Ivica Šola u petak 27. rujna u dvorani Ivana Pavla II. u Samostanu sv. Klare u Dubrovniku

 

{jathumbnail off}Predavač je kazao da kršćanstvo nije socijalni, karitativni ili politički pokret, da u kršćanstvu nije važno jesi li siromah ili bogat, te isto spašava siromaha od siromaštva i bogataša od bogatstva, a to su Bog i njegova milost. Upitao se koja je novost kršćanstva, odgovarajući da to nije niti bogatstvo niti siromaštvo, već činjenica da se na istom mjestu, u euharistiji, okupljaju i siromah i bogat, i nepismen čovjek i retor ili rimski senator, rob i gospodar, što je za tadašnje društvo bilo skandalozno.

Dr. Šola je upozorio na dvije krajnosti kao dvije opasnosti: nebriga za siromašne s jedne strane, te ideologiziranje siromaštva s druge strane. Kazao je da „Crkva nikada nije počivala na jednoj paradigmi. Nikad Crkva nije bila samo Crkva siromašnih. Ona nije ekskluzivni klub siromašnih. Nije ekskluzivni klub ni bogatih. Ona je Crkva svih. Crkva od svog nastanka počiva na više paradigmi. Tu je problem žene, problem bogataša, problem siromaha, problem duhovnih siromaha, problem bogatih grešnika, tu je stotine problema!“ Upozorio je na pretjerani aktivizam koji je ponekad znak bijega od vlastitih sumnji: „Kad nemamo Boga, kad postanemo duhovno ‘suhi’, tada odjednom postajemo aktivisti, samo da ne budemo s temeljnom sumnjom gdje je Bog. Naša kultura je kultura akcije. A kršćanstvo jest akcija, ali je i kontemplacija!“ Kazao je da prije svake akcije čovjek treba moliti, te da je „praksizam“ znak nepovjerenja u Boga.

Govoreći o „medijskoj estradizaciji“ pape Franje od strane određenih medija, naglasio je da je papa Franjo u kontinuitetu s drugim papama, te da ono što papa čini i govori činili su i govorili i drugi pape, pojašnjavajući da se ne smiju brkati naglasci pojedinih papa s njihovim cjelovitim naučavanjem.

Na kraju predavaču je zahvalio mr. don Robert Čibarić, ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije u čijoj organizaciji, povodom blagdana sv. Vinka Paulskog, je predavanje i održano.

 

Dr. Ivica Šola (Đakovo, 1968.), poznati je hrvatski teolog, komunikolog i novinar, najčitaniji kolumnist Glasa Slavonije, sveučilišni profesor i voditelj Katedre za medijsku kulturu na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku.

Izvor: Šime Zupčić/dubrovacka-biskupija.hr

Odgovori

Skip to content