Split ostaje bez najvišeg nebodera u Hrvatskoj?

Foto: Westgate

Šanse da Split dobije najviši neboder u Hrvatskoj naglo su se smanjile.

Naime, investitor sjevernog tornja projekta “Westgate”, koji se gradi uz Ulicu Domovinskog rata, najavljivao je da će to biti najviša građevina u Lijepoj našoj s 27 katova i antenom. No, iako je bivši gradonačelnik Ivo Baldasar na samom kraju svoga mandata 3. travnja donio “Zaključak” po kojem je taj objekt trebao narasti još 10 katova, gradske službe ne žele izdati izmjenu dozvole.

– Stranka je podnijela zahtjev za izmjenu građevinske dozvole s namjerom da se poveća katnost objekta. Zahtjevu je prije tjedan dana priložen gradonačelnikov “Zaključak” kakav je objavljen u Službenom glasniku Grada. Međutim, njihov zahtjev kako su ga podnijeli bit će odbijen jer nije u skladu s GUP-om. Spomenuti “Zaključak”, kakav je netko donio, za nas nije obvezujući, nego odredbe GUP-a koje su sada na snazi, a ne onakve kakve je netko zamislio da bi eventualno trebale biti – kaže Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Vijest da toranj “B” neće biti visok 105 metara, kako su ulagači već najavljivali, revoltirala je Josipa Komara, prvog čovjeka tvrtke “Westgate Tower”.

– Naš je projekt u skladu s GUP-om, proveli smo sve po zakonu, a gospodin Vojković je glavni kočničar u Gradu kod svih projekata za izdavanje dozvola. GUP-om nije propisana visina, ne gradimo na parkiralištima, oplemenjujemo sjeverni dio grada i ovdje se radi o zapošljavanju 200 ljudi.

Imamo mišljenje Ministarstva graditeljstva iz 2010. godine. Posjedujemo mišljenje koje je ovjerio gradonačelnik da je sve u skladu s GUP-om. Ako nam ne bude izdana dozvola, tražit ćemo podršku od američkog veleposlanstva, jer je u pitanju politički skandal budući da iza ovoga stoji hotelski lanac “Marriott” – najavljuje Komar.

– Ovdje se radi o osobnom animozitetu Vojkovića prema meni, jer sam 2007. raspisao natječaj za inženjere. Javio se na natječaj, u moju tvrtku, ali nije primljen jer nije bio kompetentan. On se igra s investicijom od gotovo 100 milijuna eura. Mi ćemo postaviti tužbeni zahtjev prema Gradu na ukupni iznos investicije, pa ako će se ljudi igrati, neka se igraju – poručuje Komar.

Teo Vojković nije htio komentirati investitorove prozivke da zbog osobnih razloga želi njegov neboder zadržati na sadašnjoj dozvoli izdanoj za 17 katova, a ne želi je izmijeniti na 27 katova s antenom.

– Što se ima komentirati? Pročelnik sam Upravnog odjela koji je nadležan za izdavanje dozvola. Njemu neće biti izdana jer je suprotna GUP-u, a njegove su insinuacije besmislice – kaže šef urbanista i dodaje kako je s kolegicom koja radi na predmetu dobro proučio slučaj i zaključili su da se dozvola ne može izdati.

Projektant: Dvostruko osiguranje
Arhitekta Otta Barića upitali smo zašto je investitor podnio zahtjev da se katnost nebodera poveća s izmjenama GUP-a ako smatraju da se po sadašnjem planu može graditi 27 katova.

– S tim zahtjevom nisam upoznat, ali mislim da je to učinjeno kako bi se investitor dodatno osigurao. Ja sam legalist, priznajem pravo na odlučivanje Upravnom odjelu, ali oni će morati dobro obrazložiti svoju odluku. Bilo bi mi doista žao da se neboder ne realizira u zamišljenoj veličini, osobito jer je prvi dobio mahom pozitivne reakcije. A projekt je imao i podršku bivše ministrice Anke Mrak-Taritaš, koja je stručnjakinja. Na sastanku su bili i splitski arhitekti – ističe Barić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content