Gdje su oni koji su trebali, a nisu kaznili srbijanske ratne zločince?

Nedopustivo je da nitko nije odgovarao za ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika – rekla je među ostalim predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović na komemorativnom skupu u Borovu Selu.

Tamo su, u tom mjestu, 1. svibnja 1991. pripadnici srbijanskih agresorskih postrojbi na zvjerski način mučili i ubili nevine hrvatske policajce.

Predsjednica države je potom naglasila da se ne možemo pomiriti niti zadovoljiti opravdanjima o proteku vremena ili drugim poteškoćama u istragama, te poručila da je pravda ponekad spora, ali mora biti dostižna.

Takve i slične riječi prigodom sjećanja na nevine žrtve srbijanske agresije manje-više slušamo na relativno brojnim sličnim skupovima diljem Hrvatske. Slušali smo ih i u Slavonskom Brodu. I tamo je rečeno da još nitko nije odgovarao za masakr 400 djece tijekom Domovinskoga rata. Tko je odgovarao za rušenje vukovarske ratne bolnice ili pak za ubijene civile u Škabrnji? A tko za progon 200 tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine?

Nakon 25 godina od srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku već je vrijeme i da netko postavi pitanje: tko je odgovoran i tko će završiti „onkraj brave“ što ni nakon toliko dugog vremena oni koji su trebali nisu uhitili, a kamoli sudili brojnim agresorskim zločincima? Pa, nisu svi pobjegli iz Hrvatske, neki su još uvijek tu, šeću se Vukovarom, Pakracom, Lipikom, Škabrnjom, Zadrom, Voćinom, Zagrebom, Rijekom, Splitom… i nitko im ništa ne može. Smiju nam se u lice!

S druge pak strane, svjedoci smo da se gotovo svaki mjeseci proganja ili osuđuje neki hrvatski branitelj. Kažu i da su hrvatski zatvori „puni“ ljudi koji branili i obranili hrvatsku državu. Oko tri tisuće hrvatskih branitelja dosad je izvršilo suicid, jer nisu mogli gledati prije svega „punjene gospodarske, medijske i političke purane“ kako im drže lekcije i kako potkradaju državu za koju su oni ginuli.

Kad se i ove godine održavala komemoracija za 12 poginulih hrvatskih redarstvenika, u Borovu Selu svi su Srbi pustili rolete, zatvorili vrata dvorišta i nisu izlazili van, jer kao i obično, ne mogu gledati- Hrvate, sa hrvatskim zastavama kako mirno i dostojanstveno koračaju njihovim mjestom.

Pupovac je u vrijeme komemoracije, u Hrvatskom saboru, izjavio da se nikada nije predstavljao kao četnik!

A zašto bi i trebao? To bi isto tako bilo da na svakom kruhu piše – kruh!

Čudno je da „svi“ zatvaraju oči kad je u pitanju Borovo Selo. To je mjesto gdje doslovce vladaju srbijanski zakoni, gdje njezini stanovnici ni danas(svaka čast iznimkama) ne priznaju hrvatsku državu.

Na tamošnjem groblju sahranjen je i srbijanski ratni zločinac Vukašin Vule Šoškočanin, zapovjednik obrane Borova Sela. Branitelji već godinama protestiraju što su mu njegovi suborci postavili spomenik te na njemu napisali: „Ovdje počiva Vukašin Vule Šoškočanin, tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15.5.1991.- komandant obrane Borova sela. Za narodnog junaka proglašen na velikoj narodnoj skupštini u Belom Manastiru 25.9. 1991. I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.“

Možete li zamisliti da je nekom hrvatskom branitelju podignut sličan spomenik u Srbiji, pa da piše kako on tamo stoji na „srpskoj zemlji“?

Ili da je maršal Tito u vrijeme komunizma dozvolio da netko podigne spomenik nekom ustaši, ili onom koji je nakon 1947. i dalje volio brkatog zločinca-monstruma – Staljina?

Pa, Srbi ne priznaju ni da su bili agresori, a kamoli da u svojoj državi dozvole podizanje spomenika i spomen ploča nevino poginulim Hrvatima!

Dakle, ako već ni 25 godine nakon agresije na Republiku Hrvatsku ne možemo dovesti pred lice pravde srbijanske ratne i ine zločince, onda počnimo progoniti one koji su u nas dopustili i koji dopuštaju da se to dogodilo!

Gdje su primjerice oni koji su godinama kao zvijer proganjali časnog i uvaženog generala Ante Gotovinu ili Mladena Markača? Ni jedan nije uhićen ni kažnjen, već svi su, koji su u tome sudjelovali, da ti pamet stane, nakon uhićenja Gotovine još i napredovali u svojim službama! A znali su da progone nevine!

Spomenici srbijanskim ratnim i inim zločincima nemaju što tražiti u Hrvatskoj. Tko su oni koji ih „štite“?

Stoga, draga i poštovana predsjednice Republike, dosta je kukanja. Recite barem vi, javno i otvoreno, tko su oni koji su trebali a nisu poduzeli ništa da se srbijanski ratni zločinci kazne!

Jedan Veljko Marić, hrvatski branitelj, dobio je u Beogradu 12 godina zatvora. Bez ijednog dokaza. Sad je zatvoren u nekom od hrvatskih zatvora, što mu treba biti kao „olakšavajuća okolnost“.

Dokle će se hrvatski branitelji i dalje progoniti, a zbog „poteškoća u istragama“ srbijanski ratni i ini zločinci će nam se i dalje smijati, pa čak i zapošljavati u hrvatskim državnim institucijama?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

1 comment

  1. Ante Suto

    jebem mater svima u hrvatskim vladama koji brane çetniçku gamad na çelu sa pupovcem a u isto vrijeme proganjaju hrvatske bra nitelje otjerati gamad iz dora i svih ostalih pravosudnih ustanova procesuirati pljaçkaße hrvatske imovine i odu zeti im pljaçkaßki steçeno bogatstvo a za gamad otvoriti goli otok

Odgovori

Skip to content