Krivo kažem, muljam, lažem: Željko Jovanović još jednom prevario studente!

Otkad je Jovanović sjeo u ministarsku fotelju studiranje je postalo skuplje, za znanost se izdvaja manje, ministar je u ratu s rektorima i stručnjacima za obrazovanje koji ga konstantno kritiziraju, znanstvenim novacima je otežana ionako teška pozicija… A to je samo kada govorimo o fakultetima, jer iz osnovnih i srednjih škola su kritike na njegov rad mnogo žešće 

 

{jathumbnail off}Studenti koji nisu znali da cijene prehrane u menzama vrtoglavo rastu, saznali su to na teži način 1. listopada kada su platili svoj obrok 25 posto skuplje – identičan obrok onome koji je 30. rujna bio 25 posto jeftiniji, što znači da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije brinulo za jednu od stavki koje se u novom pravilniku spominju, a to je dovoljno za revolt studenata koji najavljuju kolektivni štrajk 10. listopada.

– Sigurno će biti i studenata koji će biti nezadovoljni, no u proteklih godinu dana u radu na pravilniku surađivali smo sa svim predstavnicima studentskih zborova i oni podupiru novi pravilnik. Također, cilj nam je ponuditi studentima kvalitetniju prehranu pa ih poskupljenjem cijena sokova, čokoladica i slatkiša usmjeravamo na trošenje novca na zdraviju i jeftiniju prehranu – kazala je u srpnju pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić.

Točnije, cijena menija u restoranima studentske prehrane poskupila je s 4,40 na 6,50 kuna, cijene proizvoda izvan menija za 25 posto. Ne zna se koliko se na tome može profitirati, iako se navodno radilo na svemu čak godinu dana. Kažu u Ministarstvu i da će taj profit preusmjeriti u stipendije, što bi bilo pozitivno.

– Teško je već predvidjeti kolika će biti ušteda za državu. Ukoliko bi studenti nastavili trošiti kao dosad to bi bilo od deset do 15 posto, no bez obzira na to nastojat ćemo povećati izravne potpore studentima, a od jeseni se kreće i s reformom stipendija – ustvrdila je prije više od dva mjeseca Beljo Lučić.

Navela je i da će uslijediti rasprave na ovu temu, što je bilo iznimno zanimljivo s obzirom na tajming, uoči jesenskih rokova i tijekom ljetnih praznika. No najveći problem jest u tome što Ministarstvo nije ponudilo kvalitetniju prehranu studentima, a to je bio glavni argument kojim su pridobili predstavnike studentskih zborova. Također, u Zadru cijene nisu usklađene, a rečeno je da će i to biti obavljeno s 1. listopadom.

Dakle, u godinu dana nije se pronašao način da od 1. listopada rast cijena prati i rast kvalitete, kao i da se cijene usklade u startu, a samim time je jasno da zdrava prehrana ipak nije bila veći motiv od profita.

Svjesni su toga i studenti pa njihov revolt ni najmanje ne čudi, posebno jer bi uskoro mogao poskupjeti i studentski smještaj.

Ministar Željko Jovanović kao da je postao druga osoba nakon dolaska na poziciju. Studiranje je postalo skuplje, za znanost se izdvaja manje, u ratu je s rektorima i stručnjacima za obrazovanje koji ga konstantno kritiziraju, znanstvenim novacima je otežana ionako teška pozicija…

A to je samo kada govorimo o fakultetima, iz osnovnih i srednjih škola su kritike na njegov rad mnogo žešće pa stoga nije čudo da akademska zajednica i zaposleni u obrazovanju tvrde da nema razlike između ministra Željka Jovanovića i bivšeg ministra Radovana Fuchsa. Stoga nije čudo što bi u bližoj budućnosti mogli još jednom gledati prosvjede i blokade studenata.

Željno iščekujemo odgovor predstavnika studentskih zborova na ovu temu, ali i Ministarstva koje je još jednom podbacilo.

Autor: Vanja Deželić/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content