POGLED IZNUTRA U HDZ-u vladala komorna atmosfera, a evo čime je Plenković bio posebno nezadovoljan

”HDZ je izuzetno zadovoljan prvim krugom lokalnih izbora, to je potvrda odgovorne politike koju vodimo”, rekao je Andrej Plenković pola sata nakon ponoći, obračajući se malobrojnim hadezeovcima u središnjici stranke. ”Rezultati su za nas očekivani, za razliku od prije četiri godine kada smo u prvom krugu pobijedili u 25 gradova sada imamo pobjedu u 37. Očekujem i da ćemo voditi 13 županija”, prenosi jutarnji.hr.

Šef stranke izrazio je žaljenje što birači nisu prepoznali kvalitete Drage Prgometa i njegovog tima, a rezultat u Rijeci Plenković je ocijenio kao dobar i solidan iskorak. ”Očekujem pobjedu mog imenjaka Andre Krstulović Opare u Splitu u drugom krugu”.

U gotovo komornoj atmosferi, bez euforije i glasnog navijanja, u središnjici HDZ-a dočekani su rezultati prvog kruga, uz vidljivo razočaranje neuspjehom u Zagrebu. Šef stranke Andrej Plenković bio je krajnje nezadovoljan prvim izjavama koje su dali viđeniji hadezeovci, među njima i Milijan Brkić, kada je bio vidljiv debakl u glavnom gradu. Pogotovo kada se Brkić pred novinarima zapitao jesu li izabrani pravi kandidati.

Da bi spustio prve tenzije koje su se javile nakon izlaznih rezultata koji su ukazivali na HDZ-ov debakl u sva četiri velika grada, Plenković je ubrzo pred novinare, kojih je bilo gotovo više nego hadezeovaca, poslao svog povjerljivog čovjeka Davora Božinovića koji je diplomatski izbjegavao odgovore i samo rekao kako je “prilično siguran” da će jedan od četiri HDZ-ova kandidata u velikim gradovima u drugom krugu postati gradonačelnik. Odnosilo se to, očito, na Andru Krstulovića Oparu, a bolje raspoloženje je zavladalo kada se smanjila razlika između Keruma i Plenkovićeva favorita. Sam Plenković bio je zadovoljan pobjedama u županijama i gradovima, a o zagrebačkom neuspjehu u stranci će očito biti tek govora. “Hrvatska je sve plavija”, rekao je samouvjereno pri dolasku u stranku.

U središnjici stranke okupio se cijeli stranački vrh, gotovo svi Plenkovićevi ministri, uz veterana Vladimira Šeksa koji je bio dobro raspoložen usprkos prvim lošim vijestima. Kada su počele stizati bolje, one koje su pokazale da stranka pobjeđuje u županijama, raspoloženje je pomalo raslo, ali nije bilo ni približno onom kakvo je inače u izbornim noćima u HDZ-u. “Vidite samo kako je u SDP-u”, govorili su HDZ-ovci i pokazivali na mobitelima snimku prazne dvorane.

“Ne bježim od odgovornosti”, odmah je poručio Drago Prgomet, koji je u društvu Martine Dalić, Nine Obuljen i Vladimira Šeksa samo rezignirano rekao da “ljudi očito ne žele promjene, već žele Keruma i Bandića”. Strpljivo je odgovarao na novinarska pitanja, ali je izbjegao reći koga će HDZ podržati u drugom krugu. “To će odlučiti stranačka tijela”, prenosi jutarnji.hr.

Odgovori

Skip to content