HODAK: Kupovina srpskih glasova je sramotna, ali ništa se neće dogoditi; OLUJIĆ: To je tiha agresija na Hrvatsku

‘Ništa se neće dogoditi nakon otkrića RTL-a da pripadnici srpske manjine organizirano dolaze u Hrvatsku glasovati i da su za to plaćeni novcem Srpskog nacionalnog vijeća’, smatra odvjetnik Zvonimir Hodak.

“To je općepoznata stvar od stvaranja hrvatske države, naročito kad je Vukovar i istočna Hrvatska u pitanju, uvijek su dolazili autobusima i bili plaćeni za to. Koliko je to ustavno, zakonito i moralno, to je drugo pitanje, ali sada je netko imao sreće ili muda pa je cijela stvar demistificirana. Obično se organizirano dovođenje glasača vezivalo uz HDZ i Hercegovce, a sada je po prvi put dokazano da to rade Pupovac te slični i to novcem iz hrvatskog državnog proračuna”, dodaje Hodak.

“To je trebalo davno sankcionirati. Svatko s hrvatskim državljanstvom ima pravo glasovati, po zakonu, a ne po novčaniku. Zamislite da su svi hrvatski državljani plaćeni da glasuju, to bi bilo veliko trgovišće. Ovo je sramotno i za svaku osudu, ali mislim da se neće ništa dogoditi jer će oni svi redom to demantirati”, rekao je Hodak.

‘Srbin po 50 eura’

“Srbin po 50 eura pravi je naziv za slučaj kupovine glasova u Obrovcu”, komentirao je nekadašnji glavni državni odvjetnik Željko Olujić koji dodaje:

“To je stari običaj srpske demokracije davati i primati mito. Još u doba stare Jugoslavije i Nikole Pašića biračima bi prije izbora dali lijevu cipelu, a poslije kada bi se po doušnicima uvjerili da su glasovali kako je dogovoreno i desnu”, rekao je odvjetnik Olujić.

On smatra da treba pooštriti prijave prebavilišta svih hrvatskih državljana, naročito onih koji zlorabe socijalne povlastice, a ne žive u Hrvatskoj.

‘Kazne za uljeze i jatake’

“Treba definirati tko ima pravo na dvostruko državljanstvo. Drago mi je da su krenuli izvidi policije i DORH-a i trebalo bi kazniti i uljeze i jatake po hrvatskom kaznenom zakonodavstvu za izbornu prijevaru”, naglašava Olujić.

Bivši glavni državni odvjetnik cijeli slučaj vidi i kao potencijalni međudržavni spor između Hrvatske i Srbije, odnosno kao tihu agresiju na Hrvatsku.

Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), istaknuo je kako je to objeda i gnjusna laž i da SDSS s time nema nikakve veze.

“Radi se o nezavisnoj listi koja je organizirala autobus i sada širi neistine”, kazao je Pupovac.

Plaćanje ljudi za glasovanje nije praksa koju SDSS prakticira, izjavio je Pupovac.

Inače, Udruga u ime obitelji zatražila je od DORH-a da se istraži je li Srpsko narodno vijeće, čiji je predsjednik Milorad Pupovac, organiziralo prevoženje autobusima glasača iz Srbije i je li im sredstvima SNV-a platilo da glasuju za političku stranku Milorada Pupovca SDSS.

Stranka Slobodna Hrvatska podnijela je kaznenu prijavu DORH-u.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content