PREDSJEDNICA: Tražila sam od Trumpa dodatni angažman SAD-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović lijepo je ‘ulovljena’ rame uz rame s Donaldom Trumpom, na zajedničkoj slici čelnika 28 zemalja članica NATO-a, koji su se okupili na summitu u četvrtak popodne, a kojima se pridružio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

– Zapravo sam se iznenadila koliko je razgovarao sa svima, uključujući i razgovor sa mnom. Uglavnom je bio vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i našalio. Razgovarali smo o puno tema, uključujući i o stanju na jugoistoku Europe. Tražila sam od njega da se SAD ponovo angažiraju, upozorila sam na sve ugroze koje postoje u našem susjedstvu – otkrila je hrvatska predsjednica novinarima te dodala kako je američkog predsjednika pozvala da posjeti Hrvatsku.
Inače, Trump je tijekom summita podsjetio da SAD više troše na obranu nego sve druge članice NATO-a zajedno.

– U posljednjih 8 godina SAD su više trošile na obranu nego sve druge članice NATO-a zajedno. Da su svi trošili 2 posto, imali bismo dodatnih 119 milijardi dolara za zajedničku obranu – rekao je Trump.

Hrvatska je među 23 od 28 članica koje nisu dosegle 2 posto (ove godine RH izdvaja za obranu 1,23 posto BDP-a), ali predsjednica Grabar-Kitarović nije doživjela Trumpov govor negativno.

– Ono što je rekao je: stojimo 100 posto uz vas, uz Europu, uz EU, i po meni to podrazumijeva da članak 5. ostaje relevantan. Možda je ispustio u toj svojoj retorici izrijekom spomenuti članak 5., ali on je otvorio danas spomenik članku 5. jer, sjetimo se, na taj se članak NATO pozvao prvi i jedini put nakon 11. rujna 2001., nakog čega je uslijedila operacija u Afganistanu, utemeljena upravo na članku 5. – komentirala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izvor: hr.svijet.net

Odgovori

Skip to content