28. svibnja Dan oružanih snaga – što znamo o Zboru narodne garde koji je obranio Hrvatsku?

Autor fotografije: Marko Perić

Dan Oružanih snaga RH (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK ‘Zagreb’ u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde (ZNG).

Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Zbor narodne garde ustrojio se kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj i kao posebne mobilne postrojbe vojnog tipa.

Postrojbe Zbora narodne garde bile su ustrojene većinom od pripadnika policije za posebne namjene i dragovoljaca, koji su tada postali i prvi profesionalni vojnici Hrvatske vojske. Na taj način postrojbe Zbora narodne garde postale su jezgra i prvi početak Hrvatske vojske.

Jedinice ZNG-a 3. studenog 1991. formalno su preimenovane u Hrvatsku vojsku.

Zbor narodne garde – kralješnica obrane hrvatskog naroda strašne 1991. godine

Što se tiče Domovinskog rata, nemjerljive su zasluge Zbora narodne garde u ratnoj 1991. godini. Usprkos malobrojnosti i uglavnom lakom naoružanju, mladići koji su se dragovoljno prijavili u Zbor narodne garde nevjerojatnom su hrabrošću branili napadnute dijelove Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika. Oni su na sebe primili prvi i najjači udar JNA, a njihovo herojstvo je bilo toliko da su neprijateljski vojnici imali gotovo iracionalan strah od “zengi”, kao su ih i Srbi zvali. “Zenge” su tako postale strah i trepet u očima neprijatelja, pa je to toliko psihološki negativno djelovalo na njih, da bi čak i mjesta u kojima bi se nalazila malobrojne posade branitelja veličine voda do satnije bila nepremostiva barijera za mnogobrojnije srpske vojnike. Niz takvih mjesta je bilo diljem Hrvatske od Laslova, Bogdanovaca, Nuštra, Starog Grabovca, Kijeva, Kruševa, Gospića, Turnja, Pakraca i dr. Sličan strah kod neprijatelja izazivale su i postrojbe HOS-a i psihološki efekt toga je bio vrlo velik jer je svaki dan i mjesec opstanka Hrvatske značio i njeno jačanje na svakom planu.

Kada su u jesen 1991. hrvatske postrojbe počele ostvarivati prve značajne vojne uspjehe u zapadnoj Slavovoniji, hrvatski narod je vidio sunce slobode na obzoru i shvatio da čudesna hrabrost i junaštvo “zengi” dobiva svoj smisao – Hrvatska neće izgubiti rat.

Dokumentarni film “Heroji Vukovara – Zenge”:

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content