HRVATI OPET SLAVE – ZRINJSKI OBRANIO TITULU (video)

Strijelci: 1:0 – Bilbija (11.), 2:0 – Bilbija (42.), 3:0 – Mešanović (59.).

ZRINJSKI: Pirić, Blaić, Graovac, Tomić (od 63. Jamak), Lučić, Mešanović (od 67. Kajkut), Petrak, Katanec, Kukoč (Ćavar), Filipović, Bilbija. Trener: Blaž Slišković.

SLOBODA: Muminović, Škahić, Salihović, Todorović, Efendić, Ordagić, Lazevski, Smajić (od 60. Grahovac), Hairlahović, Zec (od 46. Ziljkić), Kalezić (od 46. Tandir). Trener: Vlado Jagodić.

Mostarski HŠK Zrinjski novi je (stari) prvak Bosne i Hercegovine! U atmosferi u kakvoj jednostavno nije mogao izgubiti, na skoro krcatom stadionu pod Bijelim brijegom, Plemići su deklasirali tuzlansku Slobodu s 3:0 i tako obranili naslov prvaka osvojen prošle godine. Ovim naslovom Zrinjski je potvrdio status najtrofejnijeg nogometnog kluba u poslijeratnoj povijesti Bosne i Hercegovine.

Bio je to za Mostarce peti od osnutka zajedničke Premijer lige, ali i treći u zadnje četiri sezone. Iako drugi uzastopni, premda su na titule skoro i naviknuli, ovaj trofej ima dodatan emotivan značaj za navijače Zrinjskog, ali i dobar dio Hercegovine.

Naime, pobjedom Zrinjskog i drugi trofej otišao je u Hercegovinu, budući da je ranije Kup osvojio Široki Brijeg, a uz to je plasman u Premijer ligu iz prvenstva Federacije BiH osigurao GOŠK iz Gabele. U stalnom nadmetanju Sarajeva i Mostara ovo je više nego simbolička pobjeda juga, pa nije ni čudo da je stadion bio pun i da se danima uoči utakmice sa Slobodom ‘pumpala’ atmosfera. Jer, nije za navijače Zrinjskog samo zadovoljština osvajanje naslova. Još je slađe što su ga ‘oteli’ sarajevskim klubovima, Željezničaru i Sarajevu.

https://youtu.be/copeEkG5Oq4

Ovo ‘oteti’ može se pogrešno shvatiti, pogotovo u kontekstu toga kako je Zrinjski došao do titule. Naime, do pred tri kola prije kraja Željezničar je imao sve u svojim rukama, imao je četiri boda više u odnosu na Zrinjski, bolji međusobni omjer u odnosu na prvog konkurenta i trebalo mu je pet bodova za titulu. Međutim, ekipa s Grbavice nije pobijedila Krupu, a onda je izgubila u gradskom derbiju od Sarajeva, te je praktično vratila u život Zrinjski. Klub iz Mostara ‘poklon’ je objeručke prihvatio, slavio je u Bijeljini u dramatičnoj utakmici i doveo se u situaciju da si pobjedom na domaćem terenu protiv Slobode osigura trofej.

https://youtu.be/Vt-NRwLyf2A

Da će Zrinjski prokockati takvu priliku malo tko je vjerovao. U to očito nisu vjerovali navijači Željezničara, pošto je stadion Grbavica gdje je Željezničar trebao dobiti Radnik kako bi zadržao izglede bio poluprazan, a nada da bi im mogla pomoći Sloboda nestala je već na početku utakmice u Mostaru.

Tvrdnja da je Zrinjski postao prvak Bosne i Hercegovine zahvaljujući sumnjivom jedanaestercu u Bijeljini u pretposljednjem kolu ne samo da je zlonamjerna nego je i pogrešna. Općenito svi volimo živjeti u trenutku i imamo kratko pamćenje, pa se zaboravlja da, iako je osvojio prvenstvo u ‘foto finišu, isti taj Zrinjski u jednom trenutku sezone imao je čak 11 bodova prednosti ispred Željezničara.

I to ne tako davno… Zrinjski je na kraju postao prvak države, drugi put zaredom, treći put u zadnje četiri sezone i peti put ukupno, zahvaljujući neočekivanom raspletu događaja – da Željezničar u zadnja tri kola prospe čak četiri boda, ali prije svega svojoj kvaliteti. Naime, i treneri Željezničara i Sarajeva, ali i apsolutno svi ostali, kroz cijelu sezonu tvrdili su da mostarski klub ima daleko najbolju momčad u ligi, a na koncu to je na kraju i presudilo.

Momčad koja je prošle sezone tako uvjerljivo osvojila naslov prvaka, porušivši usput silne rekorde, klupske i premijerligaške, klub ne samo da je zadržao relativno netaknutu nego ju je i pojačao. Sedam novih igrača stiglo je tijekom ljeta, a kao da to nije bilo dovoljno još šest novih igrača stiglo je tijekom zime. Svo to mijenjanje možda je donekle i poremetilo kemiju u momčadi, da nije toga možda bi Zrinjski puno ranije osigurao titulu, no na koncu su se klubu sva silna ulaganja napokon isplatila.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content