Predsjednik Republike Kosovo u službenom posjetu Hrvatskoj

Foto: Ured Predsjednice

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Kosova Hashim Thaçi.

Nakon ceremonije svečanog dočeka i tête–à–tête susreta predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Thaçija održani su bilateralni razgovori službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Kosova.

Hrvatska i Kosovo žele proširiti svoju gospodarsku suradnju, složili su se predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Thaçi, naglašavajući povijesno prijateljske odnose Zagreba i Prištine kao i potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija.

“Kada je riječ o bilateralnim odnosima, oni su vrlo dobri i prijateljski, ali svakako želimo širiti gospodarsku suradnju s Kosovom. Iako Hrvatska ima snažan suficit kad je riječ o trgovini s Kosovom, držim da možemo učiniti puno više, ne samo u prodaji naših proizvoda i usluga već i puno većoj nazočnosti hrvatskih tvrtki na Kosovu kad je riječ o investicijama i daljnjem poslovanju”, kazala je hrvatska Predsjednica, dodajući kako je zamolila svog kosovskog kolegu da se u tom smislu osobno uključi.

Hrvatska je Predsjednica spomenula kako interes imaju tvrtke iz područja energetike kada je riječ o izgradnji dalekovoda i iskorištavanju izvora obnovljive energije, IGH kada je riječ o cestogradnji i graditeljstvu, Gredelj kao jedna od najkonkurentnijih “europskih i svjetskih tvrtki” u proizvodnji željezničkih vozila, a KING ICT u području elektroničke industrije.

“Govorili smo i o pitanju INA-e, o svim onim problemima s kojima se INA susreće kao posljedica raspada bivše države i prijenosa imovine, kao i nastojanjima INA-e da se riješe neka tekuća pitanja njihove nazočnosti i proširenja njihove suradnje”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kosovski Predsjednik koji je na tu dužnost prisegnuo u travnju prošle godine, zahvalio je hrvatskoj Predsjednici što je bila na njegovoj inauguraciji, ali i na tomu što je Hrvatska “bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo”.

Hrvatska je jedna od 114 država koje su priznale Republiku Kosovo i ona podupire tu zemlju, kako je kazala hrvatska Predsjednica, “na putu njenih integracija ne samo u EU i NATO već i u članstvo drugih organizacija i institucija”.

Hrvatska će nastaviti podupirati Kosovo i kad je riječ o u ulasku u A5, inicijativu za političko-sigurnosnu suradnju u jugoistočnoj Europi, a i pri transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u Kosovske oružane snage, najavila je predsjednica Grabar-Kitarović, dodajući da Zagreb stoji Prištini na raspolaganju i kada je riječ o daljnjoj razmjeni iskustava i znanja na putu integracija.

Iako su Hrvatska i Kosovo dobro povezani preko nacionalnih manjina, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako bi Hrvatska voljela vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu. “Albanska manjina s Kosova je izvrsno integrirana u hrvatsko društvo, uz saborsku predstavnicu koju imaju s punim pravom glasa.

Voljeli bismo vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu posebno u Janjevu i Letnici gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine”, naglasila je predsjednica Grabar Kitarović.

Rekavši kako je posjetio hrvatsku manjinu u Janjevu i Letnici, predsjednik Thaçi obećao je da će se zalagati da predstavnik hrvatske manjine dobije mjesto u parlamentu.

Kosovski je Predsjednik također zahvalio Hrvatskoj za “potporu koju daje u snagama KFOR-a, ali i drugim međunarodnim institucijama prisutnim na Kosovu”.

Hrvatska trenutačno sudjeluje u KFOR-u s trideset i tri pripadnika, a predsjednica Grabar-Kitarović najavila je kako će se nazočnost nešto i povećati ove godine, “u skladu s našom željom da se stabilizira stanje na Kosovu”.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content