(VIDEO) Tko je bio Igor Kačić, najmlađa žrtva Ovčare?

Foto: fah

“Ne mogu niti početi shvaćati bol s kojom ste se suočili. To mogu samo oni koji su prošli istu patnju. Svaka riječ koju bih dalje pokušala izreći bila bi nedostatna. Stoga ću samo još jednom ponoviti jedno skromno hvala. Hvala vam što ste suprugu i sinu bili osloncem i dali im snagu da brane svoj grad i Domovinu u onoj toliko neravnopravnoj bitci. Hvala što ste svojoj djeci usadili ljubav prema Hrvatskoj. Hvala vam što ste i nakon svih tragičnih događaja našli snage nastaviti živjeti i nesebično pomagati drugim majkama i udovicama te članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja na njihovu teškom putu povratka u barem približno normalan život”, rekla je u srijedu Kolinda Grabar-Kitarović odlikujući Irenu Kačić Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrednota.

Sin Irene Kačić, Igor, bio je najmlađa žrtva pokolja na Ovčari u studenome 1991. godine, nakon što je okupiran Vukovar. Muž Petar bio je zapovjednik obrane vukovarskog Sajmišta, a poginuo je početkom listopada 1991. godine.

Igora, koji je imao samo 16 godina, od majke je, kad je Vukovar pao u ruke agresora, odvojio Veselin Šljivančanin, ispred vukovarske bolnice – odgovorivši na njeno pitanje zašto dijete odvaja od majke riječima: „Niko neće biti kažnjen bez razloga“.

Godine su prolazile, o Igoru nije bilo nikakvih vijesti. Ipak, postojala je nada, sve do poziva na identifikaciju. Bilo je to 1997. godine kada su počela iskapanja na Ovčari. Među posmrtnim ostacima Igora Kačića bio je zlatni privjesak, mali delfin koji je izrezbario u skloništu i – autići. Da, Igor Kačić bio je ipak samo dijete.

“Poslije sam saznala da je odvojen na Ovčari među skupinu muškaraca koje su trebali osloboditi, ali je naš susjed iz Vukovara Pero kazao da ga se vrati jer je ustašin sin”, prisjeća se Igorova mati.

Vjerojatni razlog Igorova smaknuća na Ovčari bio je taj što je njegov otac Petar Kačić – “Srednji Bojler” – jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Domovinskom ratu. Bio je jedan od zapovjednika obrane Sajmišta, dijela Vukovara koji je bio najizloženiji učestalim žestokim pješačkim napadima neprijateljske vojske, obilno potpomognutih neprestanim granatiranjem. Poginuo je u borbama 2. listopada 1991.god.

Na mjestu budućeg Doma ratnika na Bogdanovačkoj cesti u Vukovaru u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata svečano je 18. studenoga 2012. otkriven spomenik „Otac i sin“ koji je posvećen herojima i žrtvama Domovinskog rata, Igoru i Petru Kačiću, kao i svim žrtvama Domovinskog rata.

Autor trometarskoga mramornoga spomenika je Mario Matković, kipar iz Bogdanovaca. Samo je godinu dana poslije SDP Zorana Milanovića u Vukovaru, bez općega građanskog konsenzusa, postavio ćirilične ploče.

“Svoj život istinski ste posvetili Hrvatskoj i onima kojima je teret žrtve koju je Domovina od njih zatražila ponekad bio i pretežak”, kazala je Grabar-Kitarović u obraćanju odlikovanoj Ireni Katičić te uputila zahvalu i njezinim kćerkama jer su zajedno s majkom “iznijele ovaj pretežak teret”.

“Vjera u život vječni dopušta nam zamišljati kako oni koji su položili svoje živote i dalje gledaju na nas i bdiju nad Hrvatskom. Draga gospođo Kačić, sigurna sam da vašeg Petra i Igora pogled na vaš život od trenutka kada ste toliko prerano razdvojeni ispunjava ponosom i radošću. Za to vaše životno djelo danas mi pripada čast odlikovati vas Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Vjerujem da lik ove sjajne žene na simboličan način povezuje sve hrvatske žene koje su kroz povijest podnijele žrtve za svoje obitelji i za našu dragu Domovinu, i koje su, unatoč gubitku najmilijih, s nadom, vjerom i ljubavlju ustrajale činiti dobro”, poručila je u srijedu predsjednica.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content