SRETNO PREŽIVJELA Noćna mora: Trkačicu ugrizao poskok usred šume

Marina Maslek iz Dubrovnika bavi se trčanjem i planinarenjem, nakon ugriza poskoka završila je u bolnici u Mostaru

Planinarka i trkačica iz Dubrovnika Marina Maslek, imala je nesreću da je u prirodi ugrize poskok. Dogodilo se to prošlog tjedna tijekom planinskog trčanja na masivu Lupoglav visokom 1200 metara u susjednoj Bosni i Hercegovini. Djevojka je nakon toga primljena u bolnicu u Mostaru na liječenje. Nakon što je izašla iz bolnice na svom blogu “Trčim jer Štrčim” opisala je cijeli događaj i podijelila savjete za sve koji se nađu u sličnoj situaciji.

“Osjetim pod stopalom nešto mekano, a onda ubod na prednjoj strani gležnja. Pomislim da sam zapela za kakvu trnovitu granu, ali onda čujem zlosretno siktanje pod nogama. Između širokog lišća, ugledam kako se prelijevaju rombovi gmižućeg poskoka”, napisala je Marina.1497537917slika_3

Ona i njezin vodič Lazar nadali su se da možda poskok nije pustio otrov. Ali vrlo brzo, noga joj je počela oticati uz jak osjećaj žarenja i brideću bol, više nisu imali sumnje da je ugriz bio otrovan.

U idućih pet sati osjećala je bol, drhtavicu, hladnoću, preznojavanje, mučninu, nemoć i nelagodu. Zahvaljujući GSS-u i Oružanim snagama BiH, prebačena je u mostarsku bolnicu “Dr. Safet Mujić“. Nakon dobivenog seruma, doktor joj je rekao je čudo što je uopće živa i da je oporavak od ugriza rizičan i dugotrajan.

“Otrov je razradio tkivo noge, mišić i krvne žile kroz koje je velika količina krvi istekla izvan krvotoka u tkivo. Noga mi je natečena do slonovskih razmjera, a bol je konstantna. Sve što sam napornim treningom mjesecima razvijala je sada uništeno, a i dalje mi prijeti rizik od tromboze i komplikacija. Kapci su mi otečeni i mogu ih podignuti samo prstima, a i tada sve vidim uduplo i vrti mi se. Ne mogu se ustati niti na WC. Trčanje ne dolazi u obzir 2-3 mjeseca”, napisala je Marina.

1497537911slika_2

Prvi savjet koji je dala u slučaju da nekoga ugrize otrovnica jest: “Ostanite sabrani. Panika vam nimalo ne pomaže – zapravo, ubrzava rad srca i širi krvne žile što ubrzava djelovanje otrova. Ono čega ste mogli bojati već se je dogodilo. Sada trebate pomoći sami sebi i olakšati drugima da vam pomognu.” Iako je prošla kalvariju i još uvijek se oporavlja od ugriza poskoka, ova trkačica ne misli prestati sa svojim trčanjem u šumi.

“Kad sretnete svježi medvjeđi izmet, okrenite se i bez gubljenja vremena vratite odakle ste došli! Zaboravite odmah i na trening i na plan treninga!”, zaključila je Marina uz smiješak.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content