U Vatikanu održana međunarodna rasprava o korupciji

Kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja – RV

Predstavnici Crkve, sudske vlasti, udrugâ, kao i žrtve zločina, okupili su se jučer, 15. lipnja, u Vatikanu na velikoj međunarodnoj raspravi o korupciji, koju je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u suradnji s Papinskom akademijom društvenih znanosti.

Ekipa se stručnjaka okupila u svrhu kulturne borbe protiv korupcije, toga zla koje je prije svega način života i razmišljanja, izražaj mafijâ i zločinačkih organizacija.

Svrha je te međunarodne rasprave uspostaviti, interdisciplinarno, zajedničke napore kako bi se usprotivilo toj pojavi koja je u središtu i knjige-intervjua „Korozija“, kardinala Petera Turksona, pročelnika spomenutoga dikasterija.

Zbog toga smo osmislili taj događaj – rekao je kardinal Turkson te objasnio – Riječ je zapravo o suočavanju s pojavom koja vodi do toga da se gazi ljudsko dostojanstvo. Želimo istaknuti da se dostojanstvo ljudi ne smije nikada pogaziti, poreći ili sprječavati. Stoga je naša dužnost, s ovim dikasterijem, znati zaštititi i promicati poštovanje dostojanstva osobe. I zbog toga nastojimo privući pozornost na tu temu – kazao je kardinal Turkson.

Zaključci su na raspravi bili povjereni opunomoćenom tajniku dikasterija, nadbiskupu Silvanu Mariji Tomasiju, koji je u razgovoru za našu radijsku postaju istaknuo da je svrha rasprave senzibilizirati javno mnijenje, te početi ostvarivati konkretne korake koji mogu pomoći da se postignu politike, a možda i zakoni, koji sprječavaju korupciju. Jer, – kako je rekao – korupcija je poput crva koji se uvlači u razvojne procese siromašnih i bogatih zemalja, i uništava odnose među ustanovama i među ljudima. Stoga se trudimo ostvariti mentalitet, kulturu koja će suzbijati korupciju u svrhu općega dobra – kazao je nadbiskup Tomasi.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content