KAKVA LAKRDIJA: Dan kad se on obratio naciji!

Kad se hrvatski novinari otisnu u odvažno i autorsko komentiranje dnevnih događaja nastojeći ne raspravljati o ljudima, još manje o događajima, nego uzvišeno i o idejama, tad možemo vidjeti kakvoću dijela hrvatskog novinarstva, a danas (18. 06. 2017.) u NU2 A. S. u posljednjih 182 sekunde emisije uspio je pokazati baš to (nazvavši to svojim „obraćanjem naciji“).

Nema smisla ulaziti u njegov izraz „90% osoba“ s obzirom da se radi ili o lošoj metafori ili o slobodnoj procjeni za koju je nepoznato na čemu se temelji (štoviše postoje podaci koji sugeriraju drugačije), ali on tvrdi da je taj postotak „realitet“ za što nije poznat nikakav dokaz, piše izv. prof. dr. Kristijan Krkač.

Nema smisla ulaziti niti u složenu raspravu o tome je li prekršio Humeov zakon koji kaže da se ne može zaključiti iz „jest“ na treba“. On se doduše ograđuje tvrdeći da taj „realitet“ ne znači da je Modrićev potez „moralan“, nego samo „realitet“. No nije eksplicitno rekao da „jest nemoralan“, ali implicitno zaključuje iz realiteta „nije“ na nemoralnost „ne treba“.

Na koncu, nema smisla ulaziti niti u voditeljev prijelaz s rečenog na izjavu Modrića „da mu je reprezentacija svetinja“ tvrdeći da je vjerovanje tome neka vrsta praznovjerja. Zašto tu moralnu izjavu povezuje s rečenim nejasno je, ali jasno je ako vidi svezu, onda pogrešno zaključuje iz „jest“ na „treba“. Usto, spominjući reprezentaciju koja zaista jest početna poluga prodaje igrača u europske klubove, ipak ponovno griješi s obzirom na činjenicu, jer takvim igračima milijune ne isplaćuje reprezentacija, nego strani klubovi za koje igraju.

Sve dosad je stvar tumačenja ali sljedeći slučaj nije. Naime, radi se o izrazu „Bloody bastards“ kojeg je u na koncu emisije na engleskom izrekao voditelj A. S. citirajući navijača nogometnog kluba Millwall Roya Larnera tijekom terorističkog napada u Londonu (koji se goloruk suprotstavio trima teroristima s mačetama kako bi ostali gosti kafića imali vremena pobjeći pred napadačima, a onima koji ne prate dodajmo da je Millwall engleski trećeligaš poznat ne samo po borbenim navijačima, nego i po velikim igračima i reprezentativcima Engleske poput u novije vrijeme Teddyja Sheringhama ili Denisa Wisea). Zašto A. S. nije citirao važniji dio izjave koji glasi: „Fuck you, I’m Millwall!“ nije jasno.

Navedeni izraz može se raznoliko prevesti na hrvatski koji je psovkama bogatiji od engleskog. Iako „bloody“ znači krvav, a „bastard“ kopile, ipak cijeli se izraz ne prevodi kao „krvavo kopile“. Riječ „bloody“ ovdje znači u prvom redu „proklet“ ili „jeben“, a „bastard“ znači „gad“. Dakle, izraz bi značio „prokleti gad“ ili točnije „jebeni gad“. Dakle, ono što je A. S. rekao za one koji slabije poznaju engleski jest „Ajde jebeni gadovi!“.

Ako se u ova vremena svi skupa držimo zakona i profesionalnosti „kak pijani plota“, pitanje koje se postavlja vrlo je priprosto – Je li bilo profesionalno, pristojno, pa na koncu i potrebno na javnoj televiziji doslovno citirati čovjeka koji je rekao „Ajde jebeni gadovi!“ kako bi se dočaralo nešto, istini za pravo nepoznato, a što se nije moglo dočarati na drugi način, npr. opravdanjem za suprotstavljanje samog Larnera teroristima koje je urnebesno, a glasi „It was out of order.“.

P.S. Za savjete pri prijevodu zahvaljujem P. N. kojem je britanski engleski materinski, hrvatski strani jezik kojeg govori i piše vrlo dobro, a niti nogomet i navijanje nisu mu strani. Za neprofesionalno postupanje vidi dokumente HRT-a: „Opća pravila o radu i ponašanju“, 2013:2.6, i „Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje“, 2013:5, 9, 47 i 48.

Izv.prof.dr. Kristijan Krkač

Izvor: ovdje

1 comment

  1. mislav benčević

    šlag na tortu našega financiranja ljudi kojima se osladilo biti, iz ovih ili onih razloga, “državnim mezimcima”! odlično je poentirao dr. krkač, ali možda malo prestručno za puk naš svagdašnji, uobičajeni, hrvatski, vulgaris! dakle – nakon što nam a.s. (točkice mu ni ne treaju, stvarno je as kad nam je uspio “uvaliti” robu s greškom, koju ne možemo vratiti ni dobiti svoj novac natrag, a bokibokme ni prestankom odlaska u taj dućkas nećemo učiniti da se proizvod i proizvođač povuku s tržišta!) godinama objašnjava bitak “all around again”, ovaj smo put svjedočili i pravom pravcatom performansu pa stoga pitam njegove šefove – smijete li vi, ljudi, aceka uopće pitati za junačko zdravlje? i ne zaboravite, plaćate ga vi koliko i mi, kroz rtv pretplatu! not good, rekao bi tihomir orešković!

Odgovori

Skip to content