Predsjednica u Dubrovniku otvorila najprestižnije svjetsko okupljanje genetičara

Foto Tonci Plazibat/Hanza Media

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak nakon otvaranja skupa ”The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, kako u Hrvatskoj ima odličnih pojedinaca, no loši rezultati naših srednjoškolaca pokazuju da je sustav neujednačen, zbog čega se ona zalaže za cjelovitu reformu školstva.

Grabar Kitarović je na otvaranju konferencije istaknula kako je riječ o najprestižnijem skupu na području genetike u svijetu ove godine, na koji su organizatori uspjeli privući puno istaknutih pojedinaca s područja biomedicine, forenzike, genetike i drugih znanosti.

Iskorak u 22. stoljeće

“Ova konferencija nije iskorak u 21. nego u 22. stoljeće, u medicinu budućnosti kakvu danas ne poznajemo, ali će svakako omogućiti nama u Hrvatskoj zatvaranja nekih pitanja iz prošlosti, ali i postaviti zdravije temelje za budućnost. Mi imamo vrhunske stručnjake i znanstvenike, jedno od najvećih imena u svijetu forenzike Henry Lee je profesoru Draganu Primorcu predao i posebnu nagradu. Primorac je vrlo aktivan u međunarodnoj suradnji, ali i drugi naši znanstvenici koji profiliraju Hrvatsku kao državu i društvo znanja kakvu želimo biti”, rekla je Grabar Kitarović.

“To je povezano s našom obrazovnom reformom i činjenicom da kao država moramo puno više ulagati, financijski i u svakom drugom pogledu, u inovacije i razvoj. Potencijala imamo, imamo odlične učenike i profesore, ali na općim PISA testovima naši srednjoškolci pokazuju poprilično loše rezultate. To znači da je sustav jako neujednačen i trenutno previše ovisi o naporima pojedinca. Zbog toga se osobno zalažem za cjelovitu reformu školstva, ali i puno veća ulaganja u znanost, istraživanje i inovacije”, kazala je.

Predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) Dragan Primorac rekao je kako se sa skupom u Dubrovniku Hrvatska pozicionira kao svjetska sila na tom području.

“Vodeća američka klinika, Mayo klinika, naš je partner kao i vodeća institucija svjetske forenzike, Američka akademija za forenzičke znanosti. Danas šaljemo poruku kuda ide medicina 22. stoljeća, pogotovo oko specifičnog liječenja, odnosno terapiji skrojenoj prema genomu svakog pojedinca. To znači prava terapija u pravo vrijeme za pravog pacijenta. To znači rana predikcija nastanka bolesti, genska i stanična terapija. To je medicina o kojoj ćemo čuti za 10 godina”, istaknuo je Primorac.

Najveće okupljanje Nobelovaca u Europi

Najavio je da će se na skupu raspravljati o tri glavne teme – borbi protiv terorizma i bioterorizma, personaliziranoj medicini i podrijetlu naroda.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je kako takav skup daje nadu u odgovore zašto bolesti nastaju i kako se boriti protiv njih, a ministar turizma Gari Cappelli kako je to dokaz da Hrvatska itekako može biti konkurentna poslovna i kongresna destinacija.

“Okupljanje znanstvenika iz cijeloga svijeta, a ove godine riječ je o najvećem okupljanju uglednih dobitnika Nobelove nagrade u Europi, koji će prikazati svoja viđenja razvoja biomedicinske znanosti 22. stoljeća, osim što pozicionira Hrvatsku na svjetskim znanstvenim mapama, ima i višestruke pozitivne efekte na hrvatski turizam”, rekao je Cappelli.

Ovogodišnje 10. izdanje ISABS-ove konferencije održava se od 19. do 24. lipnja, a sudjeluje 60-tak predavača i 500 sudionika iz više od 40 država svijeta, među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade Herald zun Hausen (University of Heildeberg), Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).

Autor: Hina

Odgovori

Skip to content