Stier zagorčao život Plenkoviću

U hrvatskoj javnoj politici sve je više iznenađenja. Jedno od najnovijih je javno istupanje iz Vlade ministra vanjskih poslova i čelnika HDZ-a Davora Ive Stiera. Njegovo istupanje bio je protestni istup. Time je Andreju Plenkoviću, dojučerašnjem kolegi u Bruxelleseu i Strasbourgu, a danas šefu u Vladi i stranci, otvoreno poručio kako se ne slaže s njegovim preslagivanjem Vlade s HNS-om.

Stier je poručio hrvatskoj javnosti kako se povlači s dužnosti šefa diplomacije, te da se vraća u Sabor kako bi mogao – kao politički tajnik HDZ-a – pomoći stranci. No, to baš ne će tako ići. To Plenković ne smije, a zasigurno i ne će dopustiti. Time Stier ide u izgubljenu bitku, pa se stoga postavlja pitanje zašto? Zato, jer da je ostao na dužnosti potpredsjednika Vlade, nakon što je liberalni i do jučer protuhrvatski HNS dobio MZOŠ, Stier bi bio nemoćan. Ovako će imati veće šanse da oslobodi članove HDZ-a od straha da kažu istinu. No, hoće li to pomoći, teško je reći. Činjenica je da je Stier u svibnju sudjelovao u Hodu za život, mimohodu onih koji su za život, normalan život, a protiv pobačaja, dok je s druge strane novi potpredsjednik Vlade i novi ministar graditeljstva Predrag Štromar iz HNS-a sudjelovao u mimohodu homoseksualaca Zagreb Pride, pokretu protiv života i prirode, ali za pobačaj i sklapanje istospolnih brakova!!! Zbog te dvije „činjenice“ rat za vlast u HDZ-u, a dakako i u državi, tek slijedi.

• Ne samo da ima nezadovoljnika u HDZ-u, koji su protiv – kako kažu „neprirodnoga braka“ – između HDZ-a i HNS-a, ima ih i u drugim strankama. Početak saborskih rasprava svakoga dana pretvorio se u najprimitivniji igrokaz oporbe. Do jučer u tim su primitivnim glupostima sudjelovali zastupnici SDP-a, HNS-a i Živog zida, a odnedavno im se priključio i rasplakani Most. U međuvremenu dio haenesovaca priključio se Vladi i time dodatno dao „materijala“ raznim marasima, baucima, bunjcima, buljima, grmojama, pernarima i jovanovićima da nastave primitivne igrokaze. Svaki potez predsjednika Vlade Andreja Plenkovića izvrgnut je bezobraznim napadima, pa su tako, već u startu, napali zamjenu Davora Ive Stiera, novu šeficu diplomacije, Mariju Pejčinović-Burić, da je njezin muž, Zoran Burić, u sukobu interesa. U obrani Pejčinović-Burić Plenković je poručio napadačima: “Dosta je te dramatike koju gledamao zadnjih dana i izljeve primitivizma koji nisu dostojni ponašanja saborskih zastupnika”, dok je politički analitičar Davor Gjenero išao korak dalje i Miru Bulja nazvao retardiranim, poluobrazovanim i poluinteligentnim političarom, koji „nije sposoban suvislo izgovoriti tri rečenice“.

• Osim primitivizma, u Saboru ima i banaliziranja. Najnovije takvo banaliziranje dogodilo se nakon sramnoga napada nekoliko desetina navijača Hajduka, na trajektu Split – Supetar i na samom Braču, na državnu tajnicu za šport Janicu Kostelić. U tom banaliziranju, točnije relativiziranju, posebno su se „istaknuo“ SDP-ov jadni i primitivni trojac: Bojan Glavašević, Peđa Grbin i Arsen Bauk. Ne samo da su vrijeđali Janicu Kostelić u Saboru, oni su to nastavili i na jednom zagrebačkom trgu što je izazvalo revolt kod većine Zagrepčana, pa i šire. Andrej Plenković im je poručio kako se oni „…s takvim mogu šaliti u svom kružoku u nekom podrumu uz pivo, kavu ili vino, ali ne u ozbiljnoj politici, to im ne ćemo dopustiti. U Hrvatskoj postoje zakoni, postoje institucije, postoji djelovanje policije koje je bilo sasvim primjereno, sukladno onome što je napravljeno“. SDP-ov trojac zaboravlja da su se navijači Hajduka iz Splita, Solina, Omiša, Makarske… uputili na Brač kako bi čestitali 22-godišnjem Danijelu Iveliću na tomu što je udario Zdravka Mamića. I nije završio u pritvoru.

• Nastavlja se sudski progon Zdravka Mamića, a time i svih domoljubnih snaga u hrvatskome športu, posebice u nogometu. Vlasti su čak i suđenje Mamiću premjestili iz Zagreba u Osijek, misleći kako će u slavonskoj zavjetrini cijela priča lakše proći izvan dometa svekolike hrvatske javnosti. No, to se nije dogodilo. Zdravko Mamić svojim egzaltiranim ponašanjem to nije dopustio i cijela Hrvatska je ovih dana imala priliku čuti i vidjeti što mu i kako sve pakiraju. Pa je, dakako u svome svojstvenom revoltu, potjerao iz sudnice poznati braniteljski dvojac: Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković. Pokazao je prstom da idu van. Time je suđenje Zdravku Mamiću i trojici okrivljenika na osječkom Županijskom sudu prekinuto i bit će nastavljeno početkom rujna. Nakon što je suđenje prekinuto Mamić je rekao novinarima: “Ovo što se danas dogodilo, naravno da sam tužan zbog toga. U prvi plan dolazi da sam ja neki ekscentrik, a ja sam samo čovjek od krvi i mesa. Zdravko Mamić nije ništa negativno napravio. Žao mi je što ne će biti svjedočenje Lovrena. Meni bi bilo dovoljno samo ono što je rekao u iskazu. Uskraćena su moja elementarna prava”.

• Nakon ulaska dijela HNS-a u Hrvatsku vladu nije naodmet zapisati tko je glasovao protiv, a to su: Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Goran Beus Richemberg i Nada Turina Đurić (HNS), SDP-ovi, HSS-ovi, Mostovi te zastupnici Živoga zida. Protiv su bili i Ivan Lovrinović (PH), Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Željko Glasnović, Marin Škibola i Silvano Hrelja (HSU). Za nove ministre glasovali su zastupnici HDZ, HNS-a (njih pet), ‘manjinaca’, Hrasta, HDS-a, HSLS-a, Reformista, te nezavisni Tomislav Saucha, Željko Lacković i Ivica Mišić (PH).

• HNS – Liberalni demokrati, tzv. Libra, koji su se 2005. prikrpali izvornom HNS-u, usprotivili su se koaliranju dijela pragmatičnoga HNS-a s HDZ-om, napisali su priopćenje kojega se ne bi stidjeli ni tzv. antifašisti poput Milke Planinc, Franje Habulina ili Stanka Stojčevića. Priopćenje potpisuju Jozo Radoš, Goranko Fižulić, Zrinjka Glovacki-Bernardi, Andro Vlahušić, Mladen Godek, Roland Žuvanić, Biserka Preininger, Alojz Tušek i Mladen Ružman.

• Nova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak već u startu se zaletjela izjavom: “Ne ćemo pristajati na političke ucjene nego ćemo ovaj sustav voditi na način da bude na korist ulasku hrvatskog obrazovnog sustava i sustava znanosti u XXI. stoljeće u punom pozitivnom smislu te riječi”, na što joj je novi šef Andrej Plenković odgovorio da to baš ne će ići tako. Divjakinjin poslodavac Predrag Štromar također se zaletio i izjavio kako će on i njegovi HNS-ovci „izmijeniti HDZ“. Njegovoj nakani nije se suprotstavio Plenković.

• Ispada da su Bojan Glavašević, Peđa Grbin i Arsen Bauk „zaboravljivi“ kada optužuju sadašnje sudstvo kako nije smjelo pritvoriti sedmoricu najglasnijih napadača na Janicu Kostelić. Naime, najviše uhićenja i pritvaranja, a i prolijevanja krvi i smrtnih slučajeva (Darko Pajičić) bilo je u vrijeme represivne vladavine Kukuriku koalicije i predsjednikovanja Ive Josipovića. Tadašnja stranačka policija Ranka Ostojića u Kninu 2013. tijekom proslave Oluje privela je jednu osobu samo zbog zviždanja tadašnjem predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću. Rođeni Kninjanin Ante Gugo podsjeća ovaj opasni jugo-trojac na vrijeme kad je Rankova policija hapsila i zbog vrijeđanja njega samoga u Splitu, te da se tada Peđa, Bojan i Arsen nisu zalagali za slobodu izražavanja kad je policija privodila “konceptualne umjetnike” koji su intervenirali po plakatima Ive Josipovića. A, s druge strane, podsticali su izgrednike i branili ih kada su u Stobreču pokušali ubiti nogometnog suca Brunu Marića.

• Sanja Sarnavka iz protuhrvatskoga Centra za mirovne studije ne osuđuje one koji su vrijeđali i napadali Janicu Kostelić, nego ona osuđuje policiju da „nije smjela samo zbog vulgarnih povika upućenih Janici Kostelić privoditi osobe, već je ta vulgarnost trebala biti osuđena na druge načine, od šire javnosti, kao što ju i Centar za mirovne studije osuđuje“. Lijepa pedagogija naše Sanje iz Skopja.

• Bivši „prvi pandur u Hrvata“, Ranko Ostojić, osnovao je političku podstranku Pozitivu. Tako se zove tzv. nevladina udruga koja promiče neojugoslavenske ideje. U programu Pozitive piše da će se boriti za „slobodu govora, ravnopravnost građana u svim područjima života, za sekularnu državu uz poštivanje vjerskih sloboda te za afirmaciju antifašizma kao civilizacijske stečevine suvremenog svijeta“. Ako se Ostojić zalaže za „sekularnu državu“ tada moramo znati da nam se crno piše. Njegovi jugokomunistički uzori također su se borili za „sekularnu državu“ tako što su uveli konje u crkvu, zabranili vjeronauk te progonili i ubijali svećenike Katoličke Crkve

• Mirza Filipović s Filozofskoga fakulteta u Sarajevu u komentaru na Indexu (http://www.index.hr/vijesti/clanak/izvor-iz-hdza-stier-danas-podnosi-ostavku/976315.aspx) piše: „Koliko je meni poznato, a star sam i imam životnog iskustva, siguran sam da ne će Stier demisionirati iz Vlade. Svi potomci ustaških emigranata koji su došli u orbitu visoke političke i državničke elite R. Hrvatske i postali njen utjecajni faktor nisu se niti u jednom slučaju odrekli funkcija koje su dobili od utjecajnih lokalnih srodnih duša… ponajmanje iz principijelnih i moralnih razloga…. Stier nije “karakterni” HaSSanbegović, on je pragmat koji jaše na politikantski način, malo se zaljulja desno, manje lijevo ali se drži čvrsto u sedlu. Ova igrarija s demisijom je samo mali pokušaj da kao sačuva malo principijelnog političkog obraza i – ništa više! Inače, Mirza je umirovljeni profesor filozofije i dugogodišnji urednik. Tijekom srpske opsade Sarajeva pobjegao je s obitelji u SAD, gdje se rastao od žene, dok mu je odrasla kćerka postala – lezbijka. O svojoj kćerki Mirza kaže: „Ona već godinama živi u New Yorku, gdje radi u organizaciji koja se bavi pravima LGBT osoba, posebno vodeći računa o zdravstvenom aspektu njihovog života. „Ta organizacija se brine polivalentno o LGBT populaciji, ali akcent je ipak na zdravstvenoj edukaciji i borbi protiv AIDS-a. Koliko god imamo zamjerki američkom društvu, tamo je na minimum svedena arogancija spram te drugotnosti kojoj moja kćerka pripada.“ Iz ovoga kratkog životopisa je vidljivo kako jedan muslimansko-bošnjački intelektualac gleda na politička zbivanja u Hrvatskoj. Posebice obratite pozornost kako oslovljava Z. H., čime je otvoreno rekao da svaki musliman koji se i dalje osjeća Hrvatom za njega je najobičniji SS-ovac. A Mirza je intelektualac i čovjek koji je godinama boravio u Americi.

• Hrvatska vlada je usvojila Nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i Nacrt prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti, čime je osigurano postizanje sigurnosnih uvjeta za uravnotežen i kontinuiran razvoj države i hrvatskoga društva. To je trebalo donijeti još godine 2000.

• „Gdje god su manjine težile separatizmu bile su izbačene iz zemlje. Zato nikada nitko iz Hrvatske nije protjerivao Čehe ili Slovake, jer nisu težili separatizmu. A Talijani ili Srbi, nažalost jesu“, bocnuo je u Saboru anarhist Ivan Pernar naše čelnike manjince Milorada Pupovca i Furija Radina. „Sram vas bilo, tko je bio separatist 1941. godine u vašoj blesavoj glavi”, dobacio mu je ljutito Pupovac. Što je tu „indikativno“? To što je Pupovac pokazao da ne priznaje pravo Hrvata na svoju državu, kako 1941., tako i 1991.

• U Kotoru, u Boki Kotorskoj, 8. lipnja otvorena je izložba “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama” u dvorani desakralizirane crkve Svetog Pavla. Otvorenju izložbe nazočio je i hrvatski veleposlanik u Podgorici Veselko Grubišić i tom prigodom rekao kako izložba „svjedoči i o pozornosti koju Republika Hrvatska posvećuje nematerijalnoj baštini manjina u Hrvatskoj, kao i zastupljenosti ranjivih skupina u lokalnoj zajednici“. A Anita Matković iz Etnografskog muzeja je rekla: „Zahvaljujući interesu i pozivu kolega… imamo mogućnost približiti djelić naše vrijedne nematerijalne kulturne baštine, koja se u narodu još održala i koju prenosimo na buduće naraštaje“. Nitko se nije usudio niti zucnuti kako se dio te „hrvatske nematerijalne kulturne baštine“ upravo nalazi u hrvatskoj Boki, koju su u Beogradu 1945. i 1946. brutalno pripojili Crnoj Gori. Nisu im trebali nikakvi papiri niti ugovori.

• Svjedočenje bivšeg ravnatelja FBI-ja Jamesa Comeya o navodnim vezama novoga američkoga predsjednika Donalda Trumpa s Rusima tijekom izborne kampanje nije ponudilo nešto veliko. Meni je „najveće“ to što je Comey dvostruko zapisivao svaki razgovor s Trumpom u četiri oka, što znači da nije vjerovao Trumpu, pa onda je očekivano da ga je taj isti Trump smijenio.

• Vedran Obućina, riječki politolog i stručnjak za islamski svijet u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kaže da ga „ne bi iznenadilo da u BiH budu doneseni neki zakoni koji nisu svojstveni za BiH, niti su svojstveni bosanskom islamu“. Dodatan razlog za zabrinutost.

• Navodno Atena pristaje da se Makedonija zove Gornja Makedonija. To je još lošije za Grčku, koja je nepotrebno dva desetljeća zabranjivala Skopju kako da nazove svoju državu. Jer, ako je Skopje glavni grad Gornje Makedonije, onda je Solun glavni grad Donje Makedonije, čime je Atena svjesno ili nesvjesno pristala na aspiracije Skoplja da kad-tad povrati svoj izgubljeni teritorij matici zemlji.

• »Emmanuel Macron je nesposoban za vladanje«, piše Martina Meister u njemačkom Die Weltu. To nije smetalo ni Macronu ni onima koji su ga stvorili u Bruxellesu da pobijedi i na izborima za predsjednika, i na lokalnim izborima. To što je na izbore izašlo manje od 50 posto birača nikoga više nije briga. A koliko je sposoban vladati, još ih je i manje briga. Važno je da je njihov.

Marijan Majstorović/hrvatski-fokus.hr/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content