ZBOGOM GOLDSTEINU, VILOVIĆU I PARI: Potvrđeni novi veleposlanici u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u…

Jasen Mesić je jedan od desetak potvrđenih diplomata koji će u sljedećem mandatu u inozemstvu predstavljati Hrvatsku.

Novi hrvatski veleposlanik u Rimu bit će Jasen Mesić. Taj je magistar podvodne arheologije i ministar kulture u Vladi Jadranke Kosor jedan od desetak potvrđenih diplomata koji će u sljedećem mandatu u inozemstvu predstavljati Hrvatsku.

Proces rotacije 20-ak veleposlanika, koji su odradili mandat, a koji se očekivao već neko vrijeme, time dolazi u završnu fazu.

Grlić Radman u Njemačku, Pokaz u London

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, novi veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj bit će dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko. Pristanak države primateljice – neophodan korak u proceduri – stigao je iz Londona za Igora Pokaza, novog veleposlanika u Velikoj Britaniji otkuda nakon gotovo pet godina odlazi Ivan Grdešić. Pokaz se tako vratio u diplomaciju nakon što se iz privatnih razloga povukao s dužnosti veleposlanika RH u Rusiji 2015. nakon čega je to mjesto – do imenovanja Tončija Staničića ranije ove godine – bilo upražnjeno.

Također, agreman (pristanak) je prije nekoliko dana stigao i za Pjera Šimunovića, novog veleposlanika u Washingtonu. On će na toj dužnosti zamijeniti Joška Para, veleposlanika čiji je rad izazivao kritike i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je sada i službeno razriješen. Već je razriješen i dosadašnji veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein, još jedan čije imenovanje i rad nije u dijelu javnosti i političara bio dobro ocijenjen. No i on je, usprkos kritikama, dočekao kraj mandata. Kraj mandata dočekao je i veleposlanik u Italiji Damir Grubiša.

U Rimu će ga uskoro zamijeniti Jasen Mesić, političar i stručnjak za podvodnu arheologiju. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova te magistrirao na poslijediplomskom studiju u Italiji. Mesić je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima 2009., a u vladi Jadranke Kosor obnašao je dužnost ministrom kulture.

Dužnosti je razriješen i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić

Velike promjene očekuju se u Njemačkoj gdje je dužnosti veleposlanika razriješen Ranko Vilović, a dužnosti konzula u Düsseldorfu Zvonko Plećaš. Hrvatsku će tako u Njemačkoj predstavljati Gordan Grlić Radman, dosadašnji veleposlanik u Mađarskoj. Grlić Radman diplomatsku je karijeru počeo u Švicarskoj kamo odlazi odmah po osamostaljenju Hrvatske sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. Diplomatsko je iskustvo stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti. Zadnji je mandat odradio u Mađarskoj, a upravo je prije 10-ak dana izabran za predsjednika Dunavske komisije.

Dužnosti su razriješeni i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić, potom veleposlanici iz Finske, Slovačke i Maroka, no novi kandidati još nisu prošli sve potrebne korake u imenovanju. Zato je procedura pri samom kraju za Aleksandra Sunka, kojega se kao profesora klasičnih jezika koji jako dobro govori novogrčki, sjećaju i učenici nekadašnjeg Obrazovnog centra za jezike u Zagrebu, koji je u to vrijeme pohađao i premijer Andrej Plenković. Sunko je potom iz obrazovanja otišao u diplomaciju, posljednjih je godina ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ateni, a sada će na novoj će dužnosti zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Ivana Velimira Starčevića.

Izvor: vecernji.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content