ŠTO NAM SPREMAJU SUSJEDI? Slovenski MUP otkrio čekaju li nas gužve na granici u špici sezone

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo je Europsku komisiju o uvjetima pod kojima će u jeku turističke sezone, kad se očekuju velike gužve na cestama i graničnim prijelazima s Hrvatskom, prelaziti sa sustavne na ciljanu kontrolu putnika. Tako bi se olakšao prelazak granice turistima koji se kreću prema destinacijama u Hrvatskoj, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

Slovenija je Europskoj komisiji posredovala obavijest o mogućem odstupanju od sistematske granične kontrole u razdoblju do 30. rujna te odredila granične prijelaze gdje se takav nadzor, uz ispunjavanje potrebnih kriterija, može provoditi kad za to nastupe određene okolnosti, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Nova pravila

Na nekim se prijelazima takav način olakšane kontrole već provodi u slučajevima vrlo gustog prometa, odnosno onda kad se procijeni da je sustavna kontrola potrebna samo za neke kategorije putnika, državljane trećih država, navode u slovenskoj policiji.

Također dodaju da će mogućnost da se kontrola provodi samo na ulasku putnika iz Hrvatske u Sloveniju, a ne i u suprotnom smjeru kao što je sada slučaj, nastupiti s ulaskom Hrvatske u Schengenski informacijski sustav (SIS) krajem ovog mjeseca.

“Odluku o odustajanju od sustavnog graničnog nadzora putnika i prelasku na ciljane kontrole u Sloveniji donosi zapovjednik granične policije na određenom graničnom prijelazu, i to “na osnovi konkretne situacije i utjecaja te mjere na protočnost prometa”, naveli su u ravnateljstvu slovenske policije u izjavi za STA.

Nova pravila o provođenju sustavnog nadzora svih putnika na vanjskim granicama Schengenskog prostora počela su važiti 7. travnja ove godine, kao reakcija na terorističke napade u Europi. Njihova je primjena zadnjih mjeseci, posebno za ukrsne blagdane, ali i kasnije, dovodila do zastoja i stvaranja kolona vozila na graničnim prijelazima Slovenije i Hrvatske.

Do toga je došlo iako je Slovenija od početka rasprave o novim pravilima granične kontrole upozoravala Bruxelles na moguće negativne utjecaje odluke čiji je pravi i izvorni cilj bio postizanje veće sigurnosti svih članica boljom kontrolom vanjskih granica, navodi slovenska agencija.

Nakon što Hrvatska prema očekivanju 27. lipnja dobije pristup u Schengenski informacijski sustav (SIS), kontrola će biti lakša i za slovensku graničnu policiju jer će policije obiju država moći naizmjence provoditi olakšanu, ciljanu kontrolu državljana EU-a, i to tako da ih Slovenija kontrolira na njihovu ulasku iz Italije i Austrije, a hrvatska policija na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije, navodi STA.

Ubrzati promet i smanjiti vrijeme čekanja

Slovenska policija bolju protočnost prometa u turističkoj sezoni očekuje i zbog prijedloga hrvatske policije koji je prihvatila i slovenska vlada, a koji predviđa privremeno odvajanje mjesta zajedničke kontrole putnika na najvećem i najfrekventnijem graničnom prijelazu Bregana/Obrežje, s time da će hrvatska policija opet kontrolirati na hrvatskoj strani granice.

To će se primjenjivati u razdoblju od 27. lipnja do 1. listopada ove godine, a prema ocjeni slovenske policije također će ubrzati promet i smanjiti vrijeme čekanja na granici. (Hina)

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content