KAD JUTARNJI ZAPRIJETI: Dok Porfirije nadahnuto pjevuši četničke, hrvatski biskup ne smije iznijeti svoje mišljenje!

Prema dogmi o nezabludivosti (nepogrješivosti) Pape “kada vršeći svoju službu učitelja i pastira svih kršćana snagom svog vrhovnog apostolskog autoriteta definira da neka doktrina koja se tiče vjere i morala treba biti prihvaćena od cijele Crkve“ (Prvi vatikanski koncil, Pastor aeternus,4).

Isto tako naučavaju i biskupi, ako njihov nauk ne proturječi Papi, što napose vrijedi kad je riječ o proglašavanju doktrine na crkvenim saborima (koncilima), ali nijedan nauk nije nepogrješiv, mada potjecao i od biskupskog sabora, ukoliko ga ne odobri papa.

Upravo je zato Jutarnji list zaprijetio biskupu Košiću naslovom: „Pismom biskupa Košića Plenkoviću bavit će se i Vatikan.“ Novinari Jutarnjeg su dobro upoznati s crkvenim dogmama te su općenito sve vrsni đaci teologije. Zato „uplašeni“ biskup Košić sad grize nokte od jada i straha da će zbog iznošenja njegova osobnog mišljenja intervenirati Papa Franjo, koji bi, prema riječima Zorana Milanovića, da je kojim slučajem hrvatski građanin, glasao za SDP. Nakon što se dio HNS-a, bez Vesne Pusić, “Tahirovića” i Mrak Taritaš odmetnuo u suradnju s HDZ-om, njegov strah je svakako još i veći.

Novinar Z1 televizije Marko Jurič je objavio prilog u kojem mitropolit Porfirije „peva“ svom idolu Đujiću, te odjavio emisiju sljedećim riječima: „Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom: budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi, oštar četnik u blizini’“. Zbog te je satire dobio otkaz, a televiziji je izrečena najoštrija kazna u Europi – tri dana zabrane emitiranja.

I, umjesto da cijela „progresivna“ i „napredna“ medijska sila skoči na mitropolita Porfirija, novinar koji je to objavio dobije otkaz. Potpuno isto se sad dogodilo s biskupom Košićem, čije osobno mišljenje ne moramo uvažavati, ali mu ne možemo zabraniti niti da ga iznese. Ne vrijede ista pravila za katolike i pravoslavce. Pravoslavni „svećenik“ može „da peva“ četničke „pesme“, ali katolički biskup ne smije komentirati političke teme. Zapravo, čemu se čudimo; pa ipak je to pravo-slavlje, stoga je sve ostalo, uključujući katolicizam – krivoslavlje.

Sljedeće što ćemo čuti jest da će Papa Franjo sazvati Treći vatikanski sabor, a „visoki izvori iz Vatikana“ će ustvrditi da će Papa proglasiti nepogrješivost novinara Jutarnjeg lista. Jer, svi su oni „liberalni“ i „politički korektni“, stoga u svojim prosudbama ne mogu griješiti…

Živimo u demokratskoj i slobodnoj zemlji čiji Ustav i zakoni svima jamče pravo na iznošenje mišljenja i iskazivanje misli. To uživaju svi osim biskupa Košića, općenito katolika i najvećeg dijela Hrvata. „Nazadni ognjištari“ krivo misle kao što „krivo slave“ svoju misu. Čak su i Hrvati pravoslavci u „krivu“ te im zato ne treba Hrvatska pravoslavna crkva, nego su dužni ostati lojalni SPC-u. Pravo na izražavanje misli imaju samo agnostici, ateisti, „liberali“ i Srpska pravoslavna crkva.

Glede onog prosvjeda koji je uslijedio nakon zabrane emitiranja Z1 televizije, kad su vođe prosvjeda poklonili Mirjani Rakić šajkaču; iz „pouzdanih izvora“ saznajemo da su četničku kapu poklonili na zahtjev sam „Gizele“ – naime – njezina se stara šajkača pohabala, a bilo bi neumjesno da joj je novu poklonio mitropolit Porfirije, ili Pupovac, Josipović, Radman… stoga je Bujanec morao uskočiti. Išlo se i prema Mesiću, no on ima samo ustaške kape.

Biskupa Košića može biti sram što si je umislio da u državi koja je demokratska može javno istupati i iznositi vlastite političke stavove. Slažemo li se, ili ne, s izrečenim stavovima – sasvim je drugo pitanje.

L.C./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content