HRVATSKA U SAVEZU ŠEST EUROPSKIH ZEMALJA: Stvara se novi vojni pakt za obranu granica od migranata!

Foto: Reuters

Šest zemalja srednje Europe, među kojima je i Hrvatska, intenzivno se pripremaju za mogući novi imigrantski val, a u planu je i zajedničko djelovanje vojnih snaga na granicama Europske unije. Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska do kraja ovog mjeseca završit će s izradom Akcijskog plana koji predviđa zajednički vojni angažman na granicama ako bi opet došlo do pojačanog pritiska imigranata na balkansku rutu ili neki drugi pravac koji vodi prema Europi.

“U utorak je u Pragu održan sastanak Srednjoeuropske obrambene inicijative i donesen je zaključak da se najkasnije za deset dana završi s Akcijskim planom na kojem se već izvjesno vrijeme radi. Prije svega to znači da bi vojne snage šest zemalja srednje Europe zajedno bile na granicama ako ponovno dođe do imigrantske krize”, kaže Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane, koji je na sastanku bio u ime potpredsjednika Vlade i ministra Damira Krstičevića.

Koordinacija s policijom

Cijela operacija koju pripremaju vojske pojedinih zemalja bit će usuglašena i s policijskim snagama, pa se može očekivati koordinirano djelovanje na vanjskim granicama EU. U ovom trenutku još nije dogovoreno koliko će vojnika svaka zemlja dati, ni kako će izgledati zapovjedništvo zajedničkih vojnih snaga, a Akcijski plan će dati mnoge konkretne odgovore. Istovremeno se i u sklopu Višegradske skupine rade pripreme za mogući novi imigrantski val, ali u tom formatu nije predviđeno sudjelovanje hrvatskog ministra obrane.

Ministar Damir Krstičević potvrdio nam je da se hrvatske oružane snage ozbiljno pripremaju za mogući novi imigrantski val i da je zbog toga ostvarena puna suradnja s još pet zemalja iz srednje Europe. Sve te zemlje već duže vojno surađuju, imale su i neke zajedničke vježbe, a Austrija je predložila da u dogledno vrijeme budu i zajedničke vježbe kako bi se vidjela uloga vojske u zaštiti granica EU.

“MORH nije primarno nadležno tijelo u slučaju imigrantske krize, tako da surađujemo i s MUP-om”, kaže Mihatov i objašnjava da je potpisana i zajednička Deklaracija između šest zemalja koja jasno precizira kako će se štititi vanjske granice EU.

Za Hrvatsku je to vrlo važno jer nije riječ samo o schengenskim granicama, nego će vojnici šest zemalja zajednički biti angažirani na mjestima gdje bi mogao krenuti novi izbjeglički val.

Procjena je i vojnih snaga, ali i svih ostalih institucija da migrantska kriza nikako nije završila i da u svakom trenutku može ponovno buknuti. Prošli val je pokazao slabosti u organizacijskom smislu jer su mnoge zemlje solirale, a Bruxelles nije imao instrumente zajedničkoj djelovanja. Da bi se to izbjeglo, pokrenuta je Srednjoeuropska obrambena inicijativa koja ostvaruje i punu suradnju s europskim institucijama.

Prvi dogovor

Kada smo u MORH-u pitali kakvi su daljnji planovi, odgovor je glasio da sve ovisi o međusobnim dogovorima i stanju na terenu. U svakom slučaju bi se izbjeglo da vojne snage samo jedne zemlje budu upućene na granice ako dođe do novog vala, već će se inzistirati na zajedničkom djelovanju. Vojnici svih zemalja okupljenih u ovoj inicijativi imaju dovoljno znanja i iskustva, riječ je o vojnim snagama unutar NATO-a i procjena je da neće biti problema ni s organizacijom, ni s djelovanjem na terenu. Hrvatski vojnici također su obučeni za takve operacije i samo je pitanje da države postignu dogovor o načinu kako će one biti provođene u praksi.

Vojna suradnja šest zemalja srednje Europe nije od jučer i ostvarena je mnogo prije nego što je Europu potresala imigrantska kriza. Kada je Austrija preuzela predsjedanje Srednjoeuropskom obrambenom inicijativom, predložila je da se zemlje koje su uključene više posvete baš vojnom djelovanju za suzbijanje imigrantske krize, što je prihvatila i Hrvatska.

Širenje suradnje

Odmah je zaključeno da se vojne snage neće angažirati samo na schengenskim granicama, nego baš na vanjskim granicama EU, što je također podržala naša zemlja. Planira se i suradnja sa zemljama koje nisu članice inicijative i EU, prije svega sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Makedonijom, a sve će biti koordinirano s policijskim snagama koje su primarno angažirane na granicama.

“Planovi se realiziraju, sve je koordinirano i vjerujemo da će već na jesen biti posve jasno kako će zajednički djelovati vojne snage”, rečeno je na sastanku inicijative u Pragu, a stručnjaci šest zemalja intenzivno nastavljaju s radom.

Izvor: jutarnj.hr

Odgovori

Skip to content