Broz pada i u Murskom Središću

Foto: Wikimedia Commons / Amazone 7

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak (HDZ) najavio je danas promjenu imena Ulice Josipa Broza Tita u Ulicu Republike Hrvatske! Učinio je na proslavi 26. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA koji su u lipnju 1991. bili na putu prema Sloveniji, piše Večernji list.

“Promjena naziva nema veze sa Zagrebom i promjenom imena tamošnjeg trga. Mi o tome raspravljamo četiri godine, koliko je stara i ideja da se ulica zove Republika Hrvatska, i samo smo čekali pravi trenutak. Sad je taj trenutak stigao. Ne želimo više ideološka imena koja izazivaju razdor. Ovo novo ime trajat će koliko i Hrvatska, dakle vječno, i neke izazivati polemike.”, rekao je Srpak za Večernji list. On će ovih dana pokrenuti postupak promjene naziva središnje gradske ulice.

Najavio je i da će Grad građanima pomoći u pokrivanju troškova poput promjene osobnih dokumenata. U Murskom Središću, gradu u Međimurskoj županiji, na vlasti su HDZ, HNS, HDS i HSLS. Jedna od žustrijih rasprava o promjeni imena ulice na Gradskom vijeću vodila se i u veljači 2015. godine, kad je Srpak odlučio odgoditi odluku. Neki su vijećnici i tada držali nedopustivim da ulica preko koje se ulazi u Hrvatsku iz smjera Slovenije “nosi ime po nositelju režima koji nije poštivao ljudska prava”. Na Ulici Josipa Broza Tita 28. lipnja 1991. mještani su tijelima zaustavili tenkove JNA koji su pokušali preko mosta nad rijekom Murom ući u Sloveniju, piše Večernji list.

Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić jučer je objavio svoju odluku o tome kako će Odboru za preimenovanje ulica i trgova predložiti da se Trg maršala Tita ubuduće zove Trg Republike Hrvatske.

”Nadam se da ćemo nakon večeras riješiti problem i prijepor. Još odzvanjaju protesti ljevice od prije neki dan a onda i desnice od prije dva mjeseca i tako iz godine u godinu. Inzistirao sam i mislio da ima razuma da narod odluči na referendumu ali vidim da nema. Budući da ja imam 6 mandata na čelu grada i da znam čitati znakove u gradu i slušati bilo ljudi u gradu drznuo sam se nakon 6. mandata predložiti nešto protiv čega nitko normalan ne bi trebao biti biti osim onih koji će liječiti svoje frustracije, ali oni me ne zanimaju”, rekao je Bandić.

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović koji su tu promjenu i tražili kao uvjet za podršku u skupštini, zadovoljni su ovim Bandićevim obratom koji je to pitanje želio staviti na referendum, na što Esih i Hasanbegović nisu pristali.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Odgovori

Skip to content