SPLIT: Obilježavanje obljetnice smrti dr. Hrvoja Šošića

Na temelju inicijative aktivista Udruge VRUTAK iz Splita,

koja je registrirana ze davanje pijeteta zaslužnim osobama,

a u organizaciji MATICE HRVATSKE OGRANAK SPLIT,

DRUŠTVA POLITIČKIH ZATVORENIKA HRVATSKE I T.D. PLAMENAC iz Splita,

pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate memorijalni skup, povodom obilježavanja 5. obljetnice smrti gospodina dr. HRVOJA ŠOŠIĆA,

koji će se održati u Splitu, dana 04. srpnja 2017. god. u 18 30 u Dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinskofrankopanska 19.

PROGRAM:
– 18 30 sati Sveta misa zadušnica u kapeli Nadbiskupskog
sjemeništa u Splitu pod vodstvom Dr Don Mladena Parlova.
– 19 15 sati memorijalni skup u Dvorani Nadbiskupskog
sjemeništa u Splitu

(gosti: Akademik Davorin Rudolf, Dr Goran Dodig, Dr prof Josip Jurčević, Josip Jović – novinar, Mijo Mr Jukić, Josip Botteri Dini, Marko Grubišić DHPZ I drugi,)
Program će voditi g. Mladen Vuković – novinar HR Split.
– program će se uveličati čitanjem domoljubnih pjesama
g. Frane Livajića u interpretaciji gđe. Mladenke Gruice.
– PRIJEDLOG ZAKLJUČKA SKUPA – aklamacijom:
Preporuka svim gradovima I općinama u Hrvatskoj za pro- mišljanje o mogućnosti imenovanju ulice, trga, perivoja ili institucije po dr.Hrvoju Šošiću.
Poznato je svima kako je dr. Šošić bio suosnivač najveće domoljubne političke stranke HDZ iz 1989.g.odine, uvaženi profesor I dugogodišnji uznik.
Usrdno Vas molimo, ukoliko želite, uzemite sudjelovanje u programu, svojim obraćanjem Skupu.
Zahvaljujemo na odgovoru i dobro nam došli.

U IME ORGANIZATORA:
Marijan Budimir,dipl.oec.

Hrvoje Šošić rodio se u Osijeku 1928. godine. Nakon što je kao 17-godišnjak prošao Križni put od Bleiburga do Zagreba bio je poslan na odsluženje vojnog roka JNA, u Niš, Srbija.
U Nišu je zbog iskazivanja svojega mišljenja i borbe protiv verbalnog delikta dobio tri godine zatvora koji je do kraja odslužio u zatvoru u Lepoglavi. U Lepoglavi je robijao od 1950. do 1953. godine.
Nakon izlaska iz zatvora zaposlio se u osječkoj Autoreparaturi te uz rad završava prekinutu gimnaziju a poslije i ekonomski fakultet u Osijeku, gdje je i doktorirao. Predavao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom Hrvatskog proljeća 1971. godine, bio je uhićivan i zatvaran te je izdržao više od pet godina robije. Zbog zahtjeva za članstvom Hrvatske u Ujedinjenim narodima jugoslavenske komunističke vlasti osudile su Šošića na dvije godine robije u zatvoru u Staroj Gradiški.
Šošić je bio član inicijativnog kruga HDZ-a. Razočaran djelovanjem pristaša Josipa Manolića unutar HDZ-a u tim samim početcima, razočarao se u HDZ. Zatim je obnašao dužnost dopredsjednika za gospodarstvo HKDS-a kojoj je bio suosnivačem zajedno s barunom Draganom Lalićem i doktorima Antom Korljanom i Ivanom Cesarom na utemeljenju 15. listopada 1989. godine. Ondje se kratko zadržao, pa je osnovao Hrvatsku stranku (HS) kojoj je bio predsjednikom. 1991. godine bio je predsjednik Gospodarskog savjeta Vlade RH te predsjednik Savjeta za financije Hrvatske gospodarske komore. Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman imenovao ga je u Županijski dom Hrvatskog sabora 1993. godine.

Preminuo je u Zagrebu 4. srpnja 2012. godine a pokopan je na Mirogoju 9. srpnja 2012. godine. Njegova smrt prošla je medijski relativno nezamijećeno jer gotovo i nije zabilježena u hrvatskim sredstvima javnog priopćavanja gdje se, osim osmrtnice u Večernjem listu i nekoliko redaka pročitanih u noćnim televizijskim vijestima, nitko nije osvrnuo na smrt ovog zaslužnog domoljuba, profesora ekonomije, proljećara i borca za hrvatsku neovisnost.

Odgovori

Skip to content