SuperSlavko: Umjetnost obmane (kako uzeti siromašnima i dati bogatima)

‘Slavku Liniću u privrženosti mađarskim interesima nije ravan niti Khuen Hedervary’

“Što misliti o čovjeku koji je s prijateljima stratešku energetsku kompaniju poput INE ‘poklonio’ davne 2003. godine strancima za beznačajne novce, pri tome zatajivši veliku vrijednost plinskih polja u Siriji?

 

{jathumbnail off}Prodajom 25% plus jedne dionice INE stvorio je prostor da se stranci koruptivnim metodama poput crvotočine uvuku i ovladaju cijelom kompanijom.” , poručuje Vesna Balenović.
Poznata zviždačica Vesna Balenović ispred Udruge Zviždač obratila se priopćenjem vezano uz ulogu ministra financija u sporu između Ine i MOL-a. Prenosimo ga u cijelosti.

 

Prateći tekstove i izjave vezane uz Inu i MOL prosječan građanin zaključio bi da je Slavko Linić jedan od rijetkih hrvatskih vitezova, političara i ministara koji je nepokolebljivo i hrabro stao u obranu hrvatskih interesa. Do takvog zaključka došli bi jedino ako znamo čitati samo velika slova, a mala slova i između redaka ne. Prava istina je da Slavku Liniću u privrženosti mađarskim interesima nije ravan niti, u narodu omraženi ban Khuen Hedervary.

Što misliti o čovjeku koji je s prijateljima stratešku energetsku kompaniju poput Ine „poklonio” davne 2003. godine strancima za beznačajne novce, pri tome zatajivši veliku vrijednost plinskih polja u Siriji? Prodajom 25 % plus jedne dionice Ine stvorio je prostor da se stranci koruptivnim metodama poput crvotočine uvuku i ovladaju cijelom kompanijom.

Bajić priznao kriminal, a Linić amnestiran

Kada sam ga 2001. godine u njegovom uredu na Markovom trgu kao potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo i predsjednika Nadzornog odbora Ine osobno upozorila na kriminal, što je učinio? Ništa! Dozvolio je da mi direktori prozvani za kriminal daju trenutan izvanredan otkaz sa zabranom ulaska u Inu. Za pretrpljene duševne boli Linić i direktori tražili su od mene po 100 000 kuna i zatvorsku kaznu. Govorio je da lažem! Nakon 11 godina mog progona od strane najmoćnijih i najbogatijih ljudi Hrvatske oglasio se konačno i Mladen Bajić! U pisanom priopćenju DORH-a od 17. 3. 2011. godine stoji da su provedenim izvidima potvrdili navode moje kaznene prijave o postojanju kaznenih djela počinjenih od strane odgovornih osoba, zbog čega je u INI nastala velika materijalna šteta. Bajić je dokazao da Linić nije nadzirao zakonitost poslovanja, što mu je bila dužnost.

Što se dogodilo nakon priopćenja Dorh-a? Opet ništa! Ja sam i dalje ostala izbačena na ulici i ne radim, a Slavko Linić koji bi trebao odgovarati za kriminal na koji je bio upozoren kao predsjednik Nadzornog odbora, bez ikakvih posljedica postavljen je u novom mandatu za ministra Financija. Linić zaboravlja da je lopovima koje godinama štiti mjesto u zatvoru, a poštenim i hrabrim zviždačima mjesto na poslu!

27.000 USD mita

Liniću za odlazak s političke scene nije dovoljna niti istraga koju ovih dana protiv njega provodi talijanska financijska policija, nakon ozbiljnih optužbi da je na svoj račun otvoren u jednoj tršćanskoj banci primio mito u iznosu od 27 000 USD kako bi pogodovao pri prodaji Ininih tankera i prepuštanju prijevoza naftnih derivata Jadranom privatnom prijevozniku. Naše korumpirane političare očito nema snage maknuti s vlasti i procesuirati hrvatsko pravosuđe, već taj posao za nas mora odraditi Talijansko, Finsko i druga europska pravosuđa, koja još uvijek funkcioniraju pravedno, profesionalno, nepristrano i dosljedno.

Linić dozvoljava ponižavajuće nisku rudnu rentu

Dok kao ministar financija mikroskopom kopa po džepu hrvatskih građana, ne bi li ubrao koju lipu više, kao pravi mađarski domoljub MOL-u poklanja milijarde. Kako? Tako da Ini, u kojoj mađarski MOL vodi glavnu i jedinu riječ, dozvoljava vađenje hrvatske nafte i plina uz ponižavajuće nisku rudnu rentu. Rudna renta iznosi u Rusiji 22%, u Sloveniji 18 %, u Bugarskoj i Turskoj 12,5 %, a u Mađarskoj 12 %.

U Hrvatskoj je donedavno rudna renta iznosila 3,6 %, a sada je na starim nalazištima 5 %. Zašto nas pred strancima naši političari poput Slavka Linića stavljaju u kolonijalni i podčinjeni položaj. Kako će nas i naša nacionalna prirodna bogatstva cijeniti strani partneri, ako ih ne znamo cijeniti niti mi sami.

Eksploatirajući naše rudne resurse i prodajući nam robu Ina je prošle godine zaradila milijardu kuna. Od takve kompanije, poput Ine Linić ne zna naplatiti pristojnu rudnu rentu, ali će za lipu do propasti ili zatvora progoniti male poduzetnike i kumice sa placa.

Ako mađarska Vlada na ime rudne rente u Mađarskoj od MOL-a naplati 12 %, onda minimalno toliko treba tražiti i hrvatska Vlada za rudnu rentu u Hrvatskoj. Sve drugo je izdaja, dodvorničko pogodovanje strancima, rasprodaja i nepoštivanje vlastitog nacionalnog bogatstva.

Ako se Mladen Bajić poigrava Hrvatskom i hrvatskoj političkoj eliti na vlasti tolerira i prašta kriminal, hrvatski narod ne smije spavati, ne smije dozvoliti kriminal i progon hrabrih zviždača koji se usude glasno usprotiviti nepravdi, lopovluku i grabežu nacionalnog bogatstva. Hrvatska hitno mora dići svoj glas, dok još nije prekasno.

Autor: Z. S./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content