OTROVNE ZMIJE U HRVATSKOJ Kako ih prepoznati i što ako vas ugrizu?

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od čega su samo tri otrovne: poskok, riđovka i planinski žutokrug. Kako se navodi u brošuri Zmije u Hrvatskoj otrovnice se mogu prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, glavi koja je širinom jasno odvojena od vrata, te po kratkom zdepastom tijelu i očnim zjenicama u obliku vertikalnog proreza (od neotrovnica takve zjenice ima jedino crnokrpica).

Po boji odstupa riđovka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga, a poskoka je najlakše prepoznati po roščiću na vrhu nosa.

Većina vrsta aktivna je danju, zbog ovisnosti o sunčevoj energiji, kada se uglavnom griju na otvorenim osunčanim površinama. Kao idealno mjesto za skrivanje služe im hrpe kamenja i suhi komadi drveta.

Kako se ponašati u staništu zmija?

Pri izlascima u prirodu i šetnjama kroz visoku travu ili grmlje treba nositi duge hlače i cipele koje štite nogu od ugriza.

U šetnji treba paziti da se ne staje na nepregledna mjesta, da ih se ne dodiruje rukama, a prije odmora na tlu treba provjeriti mjesto na kojem ćete sjediti.

Pri susretu sa zmijom otrovnicom treba se odmaknuti na sigurnu udaljenost (najmanje dva metra) te udaljiti malu djecu i kućne ljubimce (ako ih ima).

Želite li zmiju fotografirati, to treba učiniti polako, bez naglih pokreta i bez približavanja na udaljenost manju od dviju duljina njezina tijela.

Zmiju otrovnicu treba poštovati i zaobići (ako je moguće) ili je zaplašiti udarcima o tlo (zmije izrazito dobro osjete vibracije tla).

Što ako ipak dođe do ugriza?

Ne pokušavajte zmiju ubiti ili uhvatiti (kako bi se ponijela u bolnicu) jer bi pri tome još koga mogla ugristi; liječnici dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točna determinacija vrste nije potrebna jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje jedinstven protuotrov.

Osoba koju je zmija ugrizla mora se smiriti i ne treba paničariti.

Treba ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva.

Ranu treba pustiti da slobodno krvari i ne treba je ni u kojem slučaju pokušavati rezati ili iz nje isisavati otrov.

Preporučuje se očistiti ranu i imobilizirati ujedeni ekstremitet pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, ali vezivanje NE smije biti previše snažno.

Ugrizenu osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove ili nazvati hitnu pomoć na brojeve 94 ili 112.

Opširnije možete saznati u brošuri “Zmije u Hrvatskoj”.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content