Hrvatska udruga Benedikt iz Splita proslavila svoga zaštitnika

Blagdan sv. Benedikta zaštitnika Europe i benediktinskog reda, bio je na poseban način proslavljen u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u utorak, 11. srpnja u crkvi Sv. Ante na Poljudu u Splitu.

Misno slavlje predvodio je prof. dr. Mladen Parlov u koncelebraciji s fra Josipom Marcelićem i fra Franom Delićem, a u nazočnosti članova Hrvatske udruge Benedikt predvođenih predsjednikom dr. Vidom Popovićem među kojima i brojnim gostima i prijateljima. Misu je glazbom animirao VIS Gospe od Zdravlja.

bene2

Usprkos velikoj vrućini samostanska i župna crkva sv. Ante bila je dobro popunjena članovima Hrvatske udruge Benedikt, koja djeluje već sedam godina, ali i štovateljima sv. Benedikta. Nakon što je slušateljima približio lik sv. Benedikta kao i vrijeme u kojem je živio i djelovao otac zapadnog monaštva, dr. Parlov je ustvrdio kako je Benediktovo “Pravilo” omogućilo svečevim duhovnim sinovima i kćerima preobraziti onodobnu Europu te da se plodovi benediktinske duhovnosti u Europi osjećaju do dana današnjega.

U benediktinskom geslu “ora et labora – moli i radi” nalazi se, smatra propovjednik, i aktualnost Benedikta i njegove poruke za današnje vrijeme. Naime, i današnje se društvo, slično onodobnom, predstavlja kao društvo u raspadu, društvo u kojem tzv. stare vrijednosti nestaju i gube se (vrijednost tradicije, obitelji, ljudskog života itd.), a nove teško nastupaju. I suvremenom je čovjeku u fragmentarnosti vlastita postojanja potrebno uporište, potrebno mu se sidro da ga život ne odnese.

To se sidro, smatra Parlov, nalazi u molitvi ili bolje rečeno u čovjekovu trajnom nastojanju da traži i nalazi Božje lice. To je prvi poziv i zadaća čovjeka svih vremena i ništa ne bi smjelo biti važnije od toga. Radom, nastavio je propovjednik, čovjek surađuje sa Stvoriteljem u preobrazbi ovoga svijeta. No trajno treba biti svjestan kako čovjek daje vrijednost i smisao radu, a ne rad čovjeku. Na kraju, sažimajući rečeno, dr. Parlov je zaključio kako bi današnji vjernici trebali moliti kao da o Bogu sve ovisi, a raditi kao da sve ovisi o njima samima.

bene3

Poslije mise u klaustru samostana održana je večer duhovne poezije. Nekoliko glumaca-recitatora, na čelu s poznatim interpretatorom poezije i proze Markom Duvnjakom, recitiralo je stihovne hrvatske duhovne lirike (Nikole Šopa, Tina Ujevića, Side Košutić, Viktora Vide, Nikole Miličevića, Izidora Polja i drugih).

MISIJA / NADBISKUPIJA-SPLIT

Odgovori

Skip to content