Pitomci iz JNA i drugovi iz Partije odjednom postadoše ekonomski eksperti

Beživotni Jozo Radoš iz HNS-a, prebjeg iz HSLS-a i tko zna kakve kome, konačno je progovorio, dokazujući još jedanput da je šutnja zlato

 

{jathumbnail off}Spomenuti Radoš ostat će zapamćen po genijalnoj izjavi “Zakon o strateškim investicijama zakon je konkurentnosti”, koja krasi nedavni broj Večernjaka.

Još bi se tu dalo filozofirati, ali Radoš dodaje da isti zakon počiva na načelima tržišnog natjecanja i jednakog tretmana. Ništa neobično – u RH je stvorena navada da se o takvim pitanjima izjašnjavaju osobe koje nemaju blage veze o ekonomiji. Odmrznutom pitomcu JNA preostaje samo to da se prikloni Slavku Liniću, pa što ispadne.

 

Nakon što je HNS svojim glumatanjem pokušao osvojiti simpatije očajnih građana RH, upućujući Slavku Liniću upozorenje “stani ili pani”, konačno je odabran pad svih nas. Saznali smo da će HNS dopustiti da SDP još jedanput poveća harač. I da uvede porez na nekretnine, uz zaobilaženje “štednje” u bankama, koja se ne gleda kao imovina. Glupost u PR-izvedbi ostaje glupost, a možda i nešto puno gore. HNS je davno shvatio kako je zadani cilj svake vlade demontaža RH kao projekta hrvatske države. Sudeći prema izjavama Joze Radoša, činilo se da HNS bez ostatka podržava balans vertikalne i horizontalne korupcije u RH. I nakon što se cijeli dan kuhala nova prijetnja građanima RH, Vesna Pusić izjasnila se protiv povećanja PDV-a i protiv poreza na nekretnine, kao stranka u stranci. Već smo navikli da Pusićka takve situacije koristi za osobnu promociju, više nego za afirmiranje HNS-a.

Uporno zavaravanje Komisije EU
Dok kroz slučajeve Josipa Perkovića i srbijanske ćirilice Vlada RH obmanjuje EU glede jugoslavenskog naslijeđa, pitali smo se što slijedi u području ekonomije, državnog proračuna i našeg katastrofalnog deficita. Kako to Slavko Linić namjerava impresionirati Komisiju EU, ako je to uopće moguće? Jedan od aduta Vlade je legalizacija bespravno sagrađenih nekretnina. Država je imala računicu provesti sustavnu legalizaciju o svome trošku, gradeći kvalitetnu sveukupnu snimku stanja, ali to nije učinila. Sve je prevaljeno na građane RH i prepušteno pomahnitaloj horizontalnoj korupciji lokalne samouprave. Vertikalna korupcija Vlade, vladinih resora, javnih poduzeća i društvenih institucija ostala je u okvirima nepotizma, stranačkog udomljavanja, privatluka, privatizacije i izvlačenja novca iz proračuna u privatne džepove i privatna poduzeća.

Vlada se deklarira pred Komisijom EU i sa rušenjem demografske obnove u RH. Ukinut će stambene poticaje! Sve je to sumnjiva računica, jer je Komisija EU već odgovorila Vladi RH s fondom “Jamstvo za mlade” u visini 6 milijardi eura – Vlada RH morat će mladima naći posao! To je odvratno! Hrvatski ministri morat će nešto raditi! To je velika nepravda! Zašto prethodni nisu radili ništa? Zašto su uopće ušli u politiku?

Sveobuhvatan obračun plaća s jedinstvenim računalnim aplikacijama za sve računalne platforme i računalne konfiguracije, koje bi manji tim programera i ekonomista usklađivao sa svim zakonskim izmjenama, zagovarao sam niz godina, sve u nadi da će se informatički potencijali naše mladosti usmjeriti na proizvodnju softvera na svjetskom nivou, ali od toga nema ništa, pa ne vjerujem u takve učinke niti u najavljenom projektu Vlade glede centralizacije obračuna plaća za državnu administraciju. Ako jedna jednostavna ideja nije sveobuhvatna, bojim se komplikacija poput onih koje je izazvala idiotska konverzija JMBG-OIB, koja je na nekoliko godina blokirala državnu upravu. Neslućeno povećanje raspoloživog jeftinog prostora za pohranu podataka, kao i prednosti interneta i intraneta nameću nova rješenja, bez obzira koliko su informatički nepismeni Slavko Linić i Jozo Radoš.

S jedne strane je problem velikog broja umirovljenika, a s druge strane Vlada planira pozitivne efekte kroz odlazak zaposlenih iz javnog sektora u mirovinu. Baš svašta! Vlada koristi kanalizacijski termin “prirodni odljev”. Spominje outsourcing, odnosno odvajanje/privatizaciju nekog biznisa/obveze države, u kojemu bi bili preuzeti i zaposlenici. Takav outsourcing u nekim zemljama uključuje i usluge računovodstva i knjigovodstva, kao i vođenje drugih evidencija. Vlada vjerojatno pomišlja na distribuciju “prljavih” i manje atraktivnih i unosnih poslova, odnosno upravnih procesa, pa bi elita ostala strogo na nivou menadžmenta i podjele provizije. Naravno da čišćenje toaleta treba izmjestiti iz Vlade. Strašno je za vidjeti kada Vesna Pusić i Milanka Opačić izađu pred kamere, a iz džepova im vire prljave i mokre krpetine.

Advokat Nikica Valentić i ekonomist Ljubo Jurčić
Kada sam na posljednjem okupljanju HDZ-a vidio Zvonka Bušića u društvu Nikice Valentića, pomislio sam kako svaka opcija, pa i ona domoljubna, ovisi o nizu nevidljivih savjetnika, koji vuku svaki na svoju stranu. Afera privatizacije Dalmacijacementa ostala je znakovita po prelasku Nadana Vidoševića iz Dalmacijacementa u vladu Nikice Valentića. Vlada demokratskog bratstva i jedinstva! Kako imenovati današnju Vladu RH? Valentić je dao savjet Zoranu Milanoviću da smanji sva prava iz proračuna za 10 posto. Možemo li barem u slučaju onih koji uživaju partizanske mirovine računati na toliki “prirodni odljev”? Valentićevo druženje sa Zvonkom Bušićem na posljednjem velikom HDZ-ovom okupljanu na igralištu zagrebačkog “Borca”, nije nam puno pomoglo. Da vrijedi suprotno, Valentić bi izuzeo dječji doplatak i druga prava iz proračuna koja potiču demografsku obnovu RH, pogotovo što su ta prava i ovako nedovoljna. Da je Zvonko Bušić birao veselije društvo, živio bi dulje i vjerojatno nikada ne bi završio na robiji.
Ali je zato cijelu naciju razveselio Ljubo Jurčić, koji nas je zadužio još za vlade Ivice Račana, kada je na svoj način sudjelovao u veseloj aferi prodaje Ine mađarskom MOL-u. Jurčićev princip je “uzmi sve što ti netko nudi”. Nalazi da RH ima prostora za novo zaduženje, koje treba usmjeriti u domaću proizvodnju i izvoz. Zapravo je riječ o prastaroj politici proaktivnog proračuna i proaktivnog zaduživanja, kakvu je zagovarao i Branko Grčić, prije nego što je postao ministar, prije nego što mu je postalo svejedno. Polovica zaduživanja zemlje provedena su pod tom krilaticom, koja nije aplicirana niti u najbolja vremena. Jurčić ispravno zaključuje da bi daljnji rast PDV-a odveo RH u propast, pa umjesto porezne četvrtine predlaže poreznu petinu – 20 posto. Još uvijek bi bila duplo veća od srbijanske desetine. Kada pogledate poreznu politiku u Srbiji, shvatite da Hrvatska nije oslobođena.

Na Vladi je da pronikne koja nam mjera donosi najveću štetu i da nastavi tim putem.

Tvrtko Dolić/Croative.net

Odgovori

Skip to content