OTVORENO Komunističke i velikosrpske laži padaju na svim frontama: Pogledajte kako Pupovac i Klasić pljuju po hrvatskom svecu (video)

Postupak kanonizacije sada je isključivo u ovlasti pape Franje. Hoće li ga proglasiti svetim, raspravljalo se u emisiji na HRT-u. U Otvorenom su sudjelovali msgr. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i nećak kardinala Stepinca, predsjednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu dr. sc. Anto Gavrić, povjesničar dr. sc. Hrvoje Klasić autorica filma “Kardinal i njegova Crkva” Višnja Starešina i novinar Večernjeg lista Darko Pavičić. Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, unatoč pozivu da sudjeluje u emisiji, nije poslala svojeg predstavnika.

Pitanjem Alojzija Stepinca i njegove uloge uvelike se bavi Višnja Starešina koja obrađuje kompleksnu povijesnu građu.

“U američkim pisanim medijima od 40. do 60. godine našla sam više od 20 tisuća članaka o Stepincu. Svaka bi država iskoristila to da ga proglase svjetskom ličnošću. Oni su ga pratili iz dana u dan. On se prvi suprotstavio komunizmu u istočnoj Europi. On je svojim ponašanjem bio uzor. Meni je žao da Hrvatska 25 godina nakon pada komunizma nije izašla iz tog sklopa i to upravo zbog dijaloga. On je osoba oko koje se može graditi dijalog i zajedništvo.”

OVDJE pogledajte što su o Stepincu kazali ostali gosti u studiju.

Odgovori

Skip to content