Večer duhovne poezije u klaustru franjevačkog samostana sv. Ante na Poljudu

U sklopu proslave blagdana sv. Benedikta, u utorak 11. srpnja 2017. godine, Hrvatska udruga Benedikt je organizirala prigodnu večer duhovne poezije u klaustru franjevačkog samostana sv. Ante na Poljudu.

Tom prigodom su glumci Dramskog studija Ilirik i Gradskog kazališta Mali princ iz Omiša u sastavu Marijana Grbavca, Ivane Giove Župe, prof. Marka Duvnjaka i prof. Petra Buljevića okupljenima predstavili rukovet pjesama iz bogate riznice hrvatske književnosti religioznog nadahnuća.

Na samom početku, okupljenima se obratila prof. Silvana Dragun, potpredsjednica Hrvatske udruge Benedikt i naglasila da poezija inspirirana religioznim nadahnućem ne predstavlja samo duhovnu biografiju pjesnika, nego također pruža svjedočanstvo o kršćanskim korijenima naše kulture i identiteta. Za razvoj takve kulture u našim krajevima možemo dobrim dijelom zahvaliti benediktincima koji se već u ranom srednjovjekovlju čvrsto povezuju s hrvatskim kneževima i kraljevima, a benediktinske opatije od kneza Trpimira sve do kraljeva Zvonimira i Svačića postaju žarišta vjerskog i kulturnog života.

Kad govorimo o hrvatskoj književnosti kršćanskog nadahnuća moramo reći da takva književnost svoje najdublje korijene baštini u pjesništvu, istaknula je Silvana Dragun i podsjetila da je Biblija bila trajno nadahnuće brojnim pjesnicima od Marka Marulića pa sve do najvećeg pjesnika 19 st. Silvija Strahimira Kranjčevića. Zatim je naglasila veliki doprinos djelovanja Hrvatskog katoličkog preporoda u promicanju hrvatskog kulturnog identiteta i razvoju tzv. katoličke Moderne početkom 20. stoljeća. Upravo u tom razdoblju djeluje jedan veći broj katoličkih pjesnika i intelektualaca okupljenih oko časopisa »Luč« i »Hrvatska straža«, a publika je osim ovih pjesnika iz razdoblje Moderne (Izidor Poljak, Đuro Sudeta, Sida Košutić, Nikola Šop, Ivo Lendić i dr.) imala prilike čuti i pjesnike postmodernog razdoblja poput Anke Petričević, fra Rajmunda Kuparea, Nikole Milićevića i drugih čije su pjesme sabrane u antologijskoj zbirci U sjeni transcendencije koju su priredili Neven Jurica i Božidar Petrač.

Zadovoljni ovogodišnjim kulturnim programom u sklopu proslave blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe, organizatori su najavili da će i sljedeće godine prirediti prigodni kulturni program kako bi uz glazbu zavirili u bogatu riznicu hrvatske književnosti i na taj način potaknuli nove generacije na duhovno stvaralaštvo i promicanje kršćanskog identiteta.

HUB

Odgovori

Skip to content