JE LI ZAVRŠIO TOPLINSKI VAL? Evo hoće li osvježenje potrajati i što nas čeka do kraja mjeseca

Nakon cijelog tjedna izrazito visokih temperatura dobro nam je došao dašak osvježenja, a hoće li potrajati otkriva nam prognoza koju je za HRT dao Zoran Vakula.

U kopnenom području do ponedjeljka uglavnom više neće biti dana s najvišom temperaturom zraka iznad 30 °C, na obali će se nastaviti ‘vrući niz’. Visoke temperature u Dalmaciji i na ostatku obale mjerit će se i u subotu, no u narednim danima i u tim će krajevima temperaturne vrijednosti ponešto opasti – kako u zraku, tako i u moru.

Zapuhat će i jači vjetar, osobito bura podno Velebita, pa će biti poteškoća u prometu diljem obale, vjerojatno najviše u prvom dijelu subote. Vjetar će ponovno izraženije puhati u subotu navečer i tijekom nedjelje, kada je sporadično jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima, najvjerojatnija i na srednjem i južnom Jadranu.

Za subotu je zbog jake bure na snazi narančasto upozorenje Meteoalarma i to za područje Kvarnera, Rijeke i Velebitskog kanala. Diljem obale na snazi je žuto upozorenje zbog olujnog vjetra.

I na kopnu će do nedjelje povremeno biti vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz koji će poslijepodnevna temperatura zraka biti većinom od 5 do 10 °C niža nego prošloga vikenda i početkom ovoga tjedna. Moguća je i mjestimična kiša, pa i poneki pljusak.

Razdoblje nešto niže temperature zraka neće biti dugotrajno. Već idući tjedan, a posebno od srijede, na kopno stiže novi toplinski val koji će ponegdje donijeti temperature i do 40 Celzijevih stupnjeva. Vrhunac toplinskog vala, prema dugoročnim prognozama, očekuje se u četvrtak i petak, ali cijeli idući vikend na kopnu će obilježiti temperature iznad 35 Celzijevih stupnjeva, dok bi posljednji srpanjski tjedan trebao donijeti nešto niže temperature, oko 30 stupnjeva, a na samom kraju mjeseca očekuje se kratkotrajna promjenu vremena.

Toplinski val će narednog tjedna stići i na obalu. Najviše dnevne temperature ipak će biti nešto niže nego na kopnu, pa se očekuje da će tijekom vikenda, kada se očekuje vrhunac toplinskog vala, doseći najviše 35 Celzijevih stupnjeva.

Ostatak mjeseca na Jadranu će biti većinom sunčan, s temperaturama iznad 30 Celzijevih stupnjeva.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content