VELIKI PLAN: Prava bomba stigla je iz stožera Marina Čilića

Želim postati najbolji tenisač svijeta! To je moj najveći cilj u sljedećih godinu dana!’, najavio je Marin nakon finala Wimbledona.

Sve što je Marin Čilić rekao na press-konferenciji na engleskom jeziku, a odgovarao je petnaestak minuta, ne može se usporediti s onim što je rekao dvojici hrvatskih novinara u pet minuta kad smo došli na red. Tek se pred nama otvorio, ajmo se malo pohvaliti, toliko da je u posljednjem odgovoru najavio:

– Želim postati najbolji tenisač svijeta! To je moj najveći cilj u sljedećih godinu dana. Znam da će to biti dug i težak proces, ali ja želim napasti prvo mjesto na rang-listi. Ja u to vjerujem, moj tim u to vjeruje, a na ovo finale Wimbledona, bez obzira na ovakav završetak, gledam kao na dobar početak toga puta.

Govoreći o tome vratio mu se osmijeh na lice, djelovao je zadovoljnije, ispunjenije. Do tada je bio prisiljen objašnjavati kako mu se stvorio potkožni žulj i kako ga je sve liječio, zašto se rasplakao na terenu sredinom drugog seta…

– U pravu ste, moja je igra bila odlična i ona je takva već tri mjeseca. Mislim da sam s timom pronašao sve što mi je trebalo da bih još dugo igrao na visokoj razini. U meni je takva golema snaga volje, nešto što me tjera da idem još naprijed jer mislim da imam prostora biti bolji, da ovo nije sve najbolje od mene. Čim ovo zaliječim, s istim ambicijama idem prema kraju sezone, ali vjerujem da će me ovaj osjećaj nositi do kraja karijere.

Ambicije kakve je imao ovdje vjerujemo da će imati i na US Openu. Otići do kraja, tamo je, ionako, već pobijedio.

– Tako je, nemam što kriti. Sve me zanima, ne želim na ovome stati. Rekao sam da mi je cilj do kraja godine biti među pet, mislim da nisam daleko od toga; o najvećem sam cilju već rekao.

Malen žulj, a nepodnošljiva bol. Nama je, iskreno, laknulo kad nam je potvrđeno da je to ipak samo žulj. Da nije neka opasnija ozljeda koja bi ga na dulje razdoblje udaljila iz tenisa.

– Mogu se i s tim složiti, ali dogodio mi se u najgorem mogućem trenutku. Stvorio se ispod kože, napunio se tekućinom, koju su uspjeli izvući van, ali onda mi se nakon treninga u subotu pojavila modrica. Primio sam dosta injekcija, možda je sve to skupa nogu učinilo osjetljivijom, bol je stvarno bila velika. Ujutro se pojavila i krv, doktor mi je dao anestetik točno na to mjesto. Jest bilo malo lakše, međutim, tu je koža pretvrda i potpuna blokada nije uspjela.

Naravno da se najviše pitanja vrtjelo oko suza u drugom setu, mi to nismo stigli ni postaviti, sam se nadovezao.

– To je bila kulminacija, samo je provalilo iz mene. Znao sam za što sam sposoban, na kojoj razini mogu igrati tenis i da zbog žulja to neću biti u stanju. Samo sam pukao, počeo sam plakati od nemoći, nije to lako primiti. Hvala fizioterapeutu Alejandru, doktoru Philu, zbilja su učinili sve što je u njihovoj moći da mi pomognu. Da sam bio zdrav, uvjeren sam da bih imao dobre izglede pobijediti Federera.

Žulj se, inače, pojavio i počeo mu smetati još za vrijeme meča protiv Sama Querreya. Nastojali su to držati u tajnosti, ne spominjati, ali kaže da je već na zagrijavanju osjetio da je spor i da takav neće imati izgleda suprotstaviti se Federeru, koji…

– Stalno napreduje, to je fascinantno. Sa svojim timom stalno pronalazi nove načine kako postati bolji, kako pronaći motiv. Ja im od srca čestitam, na terenu nisam stigao. Ovo je dio sporta, on je odigrao sjajno kao i uvijek.

Objasnio je još jednom zašto mu nije prošlo kroz glavu prekinuti agoniju.

– Ja sam ovo finale zaradio, i to ne samo u ova dva tjedna; pripremao sam se za ovo. Zašto bih predao? Odlučio sam dati sve od sebe, natjerati ga da me pobijedi. Bodrio sam se i u trećem setu, ali zbilja je teško igrati kad se ne možeš u potpunosti koncentrirati samo na igru. Taj mi je gadan žulj smetao na servisu, u lateralnom kretanju, kasnio sam u postavljanju na udarce… Teško je zamisliti da te jedna tako mala stvar može zaustaviti. Pripremiš tijelo na sve i onda se dogodi takvo što.

Žulj će nestati…

Koliko će mu trebati da bi zaboravio na ovo, koliko će ga dugo pratiti poraz?

– Ja nisam tip koji na stvari gleda samo crno ili bijelo. Ekstremno sam zadovoljan onim što sam postigao na travi, znam da mogu biti još bolji. U ovom trenutku jest devastirajuće izgubiti na ovakav način, ali brzo ću prijeći preko toga. Do prvog sljedećeg turnira imam tri tjedna, igram Montreal i Cincinnati prije US Opena. Do tada će žulj sigurno nestati…

Izvor: sportske.hr

Odgovori

Skip to content