Medijske manipulacije: DR OZ postao perjanica new-agea

Od samih početaka bilo je jasno da želi reći “nešto novo”, a istovremeno se ne zamjeriti farmaceutskim tvrtkama. Nažalost, to je samo po sebi nemoguća misija.

 

{jathumbnail off}I tako su mu emisije redom bile nedorečene. Drugim riječima, moraš se potruditi pa otići na neki stručni portal kako bi shvatio što je zapravo pjesnik želio reći. Prestao sam ga pratiti nakon prve tri-četiri epizode, ali sam ponovno tu i tamo bacio pogled kad bi me zagolicala najava. I na kraju, postade mi očito da je tu bilo sve manje medicine, a sve više new-agea. Pa zar i ti sine Mehmete?

Da stvarno, čovjek pokušava utrpati gledateljima new-age ne samo u tanjur, već i u dnevne i spavaće sobe te u konačnici, što je najgore i najopasnije – u duše. A išlo je to od nevinih dodira za rukicu i ‘američkih’ zagrljaja gotovo svake gošće koje se moraju svim silama suzdržavati da ga ne izgrle i izljube kao kakvu rock zvijezdu i pri tom si ne počupaju kosu od silnoga uzbuđenja, preko njegovih komplimenata od kojih su se topile (emocije ali ne uvijek i kilogrami) pa do ovoga što sad radi – sasvim otvorenog manipuliranja.

DR OZ zna kako. To je rečenica ispisana nevidljivim slovima nad studijom. Možda i vidljivim, ne znam nisam bio, ali u nekim emisijama stvarno tromu publiku stimuliraju ispisanim frazama koje trebaju izgovarati. Vrijeme kad treba pljeskati dojavljuje semafor. Čak mi se čini da DR OZU to nije potrebno jer on ima prirodni talent za javni nastup, a uz njega i obilat šarm. Sve to mu je pomoglo da nekritičnu masu obožavatelja, od kojih su zasigurno neki i kršćani, povede prema new-ageu. Meditacije, mantranje, joga, hipnoza… Kakve sve to veze ima s medicinom? Nikakve, ali ima s njegovom mentoricom Oprah Winfrey koja je tako radila: red zabave pa red new-agea, iako je bila deklarirana kršćanka?!!

Ne osuđujem, samo konstatiram i pomalo žalim jer mi je zapravo vrlo simpatična, uostalom vrhunska je profesionalka i k tome žena koju treba poštovati, ako niti radi čega drugoga, onda zato jer je uspjela u poslu u kojemu dominiraju muškarci i, meni se barem tako čini, iskrenih humanitarnih akcija kojima je zdrmala svijet i spasila mnoge ljude od gladi. Ali tko da odoli new- ageu kad tako mnogo nudi. Recimo reinkarnaciju. To prihvatiš i ne moraš se kajati za grijehe. Tko ga šiša ako se u drugom životu rodiš kao konj, mrav ili vol? Odradiš taj bijedni život kako treba i opet se rodiš kao čovjek. Nema grijeha, nema kajanja, ima samo mnoštvo prilika pa ćeš valjda jednu od njih uspjeti iskoristiti?! A nije tako po Bibliji. Imaš samo jedan život, nakon toga ideš na Sud i mjesto u Vječnosti.

O svemu tome niti riječi u Mehmetovoj emisiji, ali zato ima joge i mantranja. Tako je bilo kad je doveo gurua Chopru koji je nekritičku publiku u samo par minuta uveo u neko drugo stanje svijesti, ali i duha obzirom da ih je naučio mantru – magične riječi koje su zapravo imena nekog hindu božanstva ili umrlog majstora joge. Čemu izgovaranje tih riječi ako je sve u disanju i položaju tijela? Zato jer je ovdje, opet ponavljamo, riječ o religiji koja se zove new-age, a sve se događa pod firmom medicine! Nekom drugom zgodom doveo je tipa koji je hipnotizirao gledatelje u studiju ali i one pred malim ekranima. Kad sam čuo najavu prebacio sam program, ne treba mi nitko sugerirati što da radim i kako da se nosim sa svojim križevima. A ‘podstanari’ koji hipnozom uđu u podsvijest pa čak i tijelo, ostaju tamo dok ih se ne istjera (ponekad samo egzorcizmom).

Svakako ćemo jednom o tome opširnije, a do tada ako baš morate ići na seansu s Mehmetom, oprezno. Krenite s velikom pincetom razboritosti iako bih vam sugerirao da to nikako ne činite. Nema on ništa što ne bi mogli dobiti negdje drugdje. Može vas samo okužiti pa umjesto da vam bude bolje, bude vam gore, na nekoj drugoj razini, recimo egzistencijalnoj. Kao što je primijetio jedan pastoralni djelatnik, jedna žena koju je poznavao, odvikla se pušenja uz pomoć hipnoze ali je nakon dva mjeseca počinila samoubojstvo. Objašnjenje: pritisak u duši hipnozom nije nestao, samo je promijenio mjesto. Zato Savjet: promijenite kanal i čitajte Novi zavjet!

Autor: Dražen Bušić/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content