NI U KNINU NI U ČAVOGLAVAMA: Evo gdje će Thompson pjevati za ‘Oluju’

S Croportala prenosimo razgovor s Markom Perkovićem Thompsonom

Smeta li ti što ne pjevaš u Kninu za Oluju?

– Pa zašto bi ikome smetalo što ove godine nisam u Kninu??? Pa nisam bio od 2002. do 2015. pa nikome nije smetalo i većina naroda je prihvatila odluku za proslavu i u Čavoglavama.
Prema tome, nemojmo stvarati nikakvu podjelu oko Oluje, Knin je toga dana najveća simbolika i važno je upravo tamo slaviti na najsvečaniji način ali nemojmo umanjivati značaj i drugih krajeva i mjesta. Sjetimo se samo koliko je mjesta i gradova iznijelo Domovinski rat i herojski branili Hrvatsku. Nisu to bili samo Knin i Čavoglave. Svima njima treba odati počast i doći kod njih za Dan pobjede.

Zašto si ove godine odabrao baš Slunj?

– Namjera mi je svake godine otići na jedno od herojskih mjesta ili gradova koji su bili “prva linija obrane” i koji su obilježili Domovinski rat. Ove sam godine dobio poziv za Slunj i prihvatio sam ga jer je i Slunj herojski grad kojega veže simbolika, Domovinski rat, Oluja i koji je pretrpio velika razaranja i stradanja.
Želim svake godine otići u drugi grad ili mjesto koje je obilježilo Domovinski rat, koje je bilo na “braniku domovine” i na toj “prvoj liniji” herojski branilo Hrvatsku. To je jasna poruka koju će vjerujem i narod prepoznati.

Proteklih godina ste iz Čavoglava i Knina slali poruke da se Oluja slavi u svakom mjestu?

– Ova priča oko odlazaka u druga mjesta i gradove je nastavak one temeljne ideje i poruke koju smo slali iz Čavoglava, a to je da se Oluja treba slaviti svugdje, u svakom kraju, gradu, mjestu i svakoj obitelji jer je to jedan od najvećih datuma u našoj povijesti.
Ideja o odlasku svake godine u drugi grad ili mjesto s prve linije iz Domovinskog rata znači odati počast tim herojskim mjestima, tom narodu koji je pretrpio velika stradanja i traume i nadasve odati počast onima koji su položili svoj život za našu slobodu.

Gdje ćete svojim koncertom proslaviti Oluju iduće godine?

– Namjera mi je, ako Bog da, idućih godina otići i proslaviti Dan pobjede time odati počast i Osijeku, Vukovaru, Petrinji, Okučanima, Slavonskom Brodu, Gospiću, Škabrnji, Dubrovniku, Mostaru.., i još drugim herojskim mjestima i gradovima koji su branili Hrvatsku i koji su na žalost već pomalo zaboravljeni. Upravo nam je namjera to da se ne zaboravi i da se u svim hrvatskim krajevima njeguje spomen na Dan Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i dan koji je za nas istinski Dan pobjede.

Razmišljate li ponovno slaviti u Čavoglavama ili Kninu?

– Želim naglasiti da mi je namjera svakako ponovno slaviti Dan pobjede i u Čavoglavama i u Kninu. Dakle, i Čavoglave i Knin nećemo izostaviti i sigurno ćemo doći i u ovom rasporedu te obilježiti taj dan onako kako smo i do sada obilježavali. Ova želja i plan oko odlaska u ostale naše hrvatske krajeve nije protiv Knina niti Čavoglava nego je jedan poziv i poruka svima da je Oluja iznad svake lokalne priče, politike, stranke, pojedinca i da je Oluja poruka i poziv hrvatskom narodu na sveopće zajedništvo i ponos, danas kakav je bio i u ono ponosno vrijeme.

Kakve reakcije dopiru do Vas od Vaših suboraca, Kninjana, Vaših mještana i drugih?

– Svi moji suborci, iskreni prijatelji, mnoge braniteljske udruge s kojima sam razgovarao prepoznali su i pozdravili ovu moju inicijativu.
Susrećem puno ljudi u zadnje vrijeme koji me pitaju “gdje ćemo za Oluju” i kada su od mene čuli koja je ideja i plan, svi su pozdravili takvu inicijativu. Naravno da je to i mene još jače učvrstilo u toj odluci.
Primijetio sam da se narod u proteklih 20-tak godina slavljenja Oluje najbolje osjećao u Čavoglavama. Primijetio sam i to da im najviše fale Čavoglave jer su upravo tamo mogli slaviti onako kako su htjeli. Zaista u Čavoglavama emocijama nije bilo kraja.
Upravo tu emociju i zajedništvo želim prenijeti i u ostale hrvatske krajeve, ove godine je to Slunj, a narednih godina i sve ostale krajeve koji su branili Hrvatsku.
Na kraju želim još jednom naglasiti da ona ljepota zajedništva i emocija koja se osjetila u Čavoglavama je snaga Oluje i hrvatskog naroda koji je pobijedio agresora u Domovinskom ratu. Upravo takvu snagu i emociju proslave Oluje iz Čavoglava želimo prenijeti na sve hrvatske krajeve i mjesta koji su obranili Hrvatsku.

Izvor: cro-portal.com

Odgovori

Skip to content