THE ECONOMIST OTKRIVA Angela Merkel ljuta na Hrvatsku jer Inicijativu tri mora drži trojanskim konjem koji će razbiti EU

Inicijativa tri mora štetna je za Hrvatsku, a Kolinda Grabar-Kitarović povezana je s američkim lobijem koji radi protiv Europe – najoštrija je kritika hrvatskoj predsjednici otkad je na Pantovčaku, a uputio ju je europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Istovremeno, The Economist u velikom tekstu tvrdi da je Njemačka krajnje zabrinuta zbog poljsko-hrvatske inicijative, ocjenjujući da iza najave ekonomskih projekata stoji “nešto neprijateljskije”. Ugledni list tvrdi da dužnosnicima u Berlinu, pa tako i moćnoj kancelarki Angeli Merkel, inicijativa izgleda kao pokušaj podjele Europe i slabljenja utjecaja Njemačke na susjede.

Razmatra se i odgovor u obliku novog europskog infrastrukturnog fonda kako bi se vidjelo jesu li Poljska i njezini saveznici, a tu se misli i na Hrvatsku, zainteresirani za ulaganja ili je Inicijativa tri mora ipak jedna vrsta geopolitičkog balansiranja.

Njemačka diplomacija

– Čini se da je posve obrnuto od onoga što tvrdi Ivan Jakovčić, jer ova Inicijativa radi upravo na jačanju kohezije članica Europske unije. Time se na neki način žele ukloniti i razlike koje vladaju između ‘starih’ i ‘novih’ članica, a treba znati i da je riječ o neformalnoj inicijativi kojoj sigurno nije cilj slabiti EU, nego je jačati – rekli su nam izvori bliski hrvatskoj predsjednici.

Nakon skupa u Varšavi ni Njemačka, ni bilo koja druga europska država nije imala prigovor za Hrvatsku, iako su na Pantovčaku svjesni da je bilo nepovjerenja prema Poljskoj.

Njemačka diplomacija prepoznala je interese Hrvatske koji su usmjereni prije svega na jačanje kohezije u srednjoj Europi i realizaciju projekata za koje je zainteresiran i EU.

– Svi ozbiljni ljudi i međunarodna javnost prepoznali su naša stajališta i s tim nije bilo nikakvih problema – rekli su nam predsjedničini suradnici, a Ivan Jakovčić u razgovoru za Glas Istre tvrdi da ga kolege u Europskom parlamentu pitaju kamo to ide hrvatska vanjska politika.

Svjetski procesi

– Poljski predsjednik Andrzej Duda bio je, za vrijeme mandata u Europskom parlamentu, jedan od ekstremnijih zastupnika, a njegova stajališta ni po čemu nisu bliska hrvatskim pogledima. Siguran sam da Inicijativa tri mora nije dio izvornih vanjskopolitičkih interesa Hrvatske – stajalište je Jakovčića koji današnju vlast u Poljskoj ocjenjuje kao antieuropsku.

Isto tako, hrvatski europarlamentarac kaže da je interes SAD-a, bez obzira na to tko je na vlasti, slaba Europa i da je Inicijativa tri mora pokušaj smanjivanja utjecaja EU na svjetske procese. Poražavajuće je za Hrvatsku što se svrstava među one zemlje koje neće biti predvodnice politike Unije. Jasno je da Poljska i Mađarska vode antieuropsku politiku i sigurno je da neće biti u krugu “povlaštenih”.

Šteta je za Hrvatsku što nakon 27 godina neovisnosti i dalje ne vodi nedvosmislenu vanjsku politiku, nego koketira s politikama koje nisu u našem interesu, a to prije svega čini iz osobnih razloga. Jakovčić kaže da Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović više ne vode usklađenu vanjsku politiku time što je premijer angažiran na zaštiti suštine EU, a “predsjednica je sklona vanjskopolitičkim avanturama i pretjeruje u povezivanju s američkim pogledima”.

Dok u MVP-u Jakovčićev udar na Grabar-Kitarović nisu željeli komentirati, tvrdeći da Hrvatska ima jedinstvenu vanjsku politiku, iz izvora bliskih Banskim dvorima moglo se u posljednje vrijeme čuti da postoji strah da Berlin hrvatsko približavanje Americi i kroz Inicijativu tri mora ne shvati pogrešno.

Hrvatski prioritet

Naime, premijer se cijelo vrijeme trudio zadržati pravi balans između Europske unije i SAD-a, a mnogi procjenjuju da predsjednica u naglašavanju dobrih odnosa s Washingtonom ponekad i solira.

Nitko, naravno, ne spori da Hrvatska treba imati izuzetno dobre odnose s Amerikom, pa tako i s Rusijom, ali je prioritet ostati u okviru interesa EU. Tako i Jakovčić kaže da je naš vanjskopolitički prioritet ući u Schengen i uvesti euro te da sve ostalo šteti Hrvatskoj.

“Zato i upozoravam na Inicijativu triju mora koja je stvorena od onih koji u Bruxellesu trpe kritike zbog nedemokratske politike u svojim zemljama.”

– To je apsurd, jer u okviru Inicijative djeluje dvanaest zemalja članica EU. Kad se u troje nađu Angela Merkel, Emmanuel Macron i talijanski premijer Paolo Gentiloni i razgovaraju o izbjeglicama, onda to nije problem, a navodno bi trebao biti problem kad dvanaest zemalja EU želi jačati koheziju srednje Europe. A sama predsjednica je više puta istaknula da Inicijativa nije usmjerena ni protiv Njemačke, ni protiv Rusije, niti da je riječ o američkom trojanskom konju – kažu na Pantovčaku.

Izvori: The Economist | Jurica Körbler/Jutarnji | Croative.net

3 comments

  1. Mario Caval

    Inicijativa tri mora je spas i dobro za Hrvatsku i zbog toga se napada Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović! Inicijativa tri mora je jedini spas ostao za opstanak Hrvatske… A kome to smeta samo si malo razmislite i sami zaključite nemojte biti papagaj medije

  2. Cutuk

    Eto hrvatski interes je regija balkan i raspodjela emigranata koje nismo zvali kao sto je Merkel zvala.

Odgovori

Skip to content