Trg je preimenovan!

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine donio je odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Svi članovi odbora došli su na sjednicu kojom predsjedava Zlatko Hasanbegović.

Rada Borić iz Nove ljevice i jedina oporbena članica odbora kazala je da ne zna gdje gori da se samo sedam dana ranije saziva sjednica odbora.

“Bojim se da ćemo danas po drugi put ubiti Tita”, izjavila je Borić.

Prijedlog je usvojen u 11:26, sa 4 glasa ZA.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine donio je odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

“Ovo nije politička trgovina već uništenje simbola komunističke vladavine”

Kao povjesničar, Hasanbegović je prošao kroz povijest, a podijelio je dokumente iz osobne pismohrane.

“Nezapamćen interes javnosti za sjednicu jednog skupštinskog odbora pokazuje da je ovo prvorazredno vrijednosno identitetsko pitanje – na kojim temeljima počiva moderna Hrvatska i koji je njezin odnos prema jugoslavenskoj komunističkoj baštini”, rekao je.

“Prema dostupnom arhivskom gradivu koje je vrlo oskudno, stručne službe Skupštine pronašle su skromne tragove o načinu odlučivanja imenu Trga maršala Tita od tadašnjih vlastodržaca Komunističke partije Jugoslavije. Na sjednicama su sudjelovali notorni oficiri JNA koji su provodili brutalan teror nad zagrebačkim građanstvom i svim stvarnim, izmišljenim i potencijalnim protivnicima Jugoslavije. Tu je i kapetan Vlado Ranogajec, on ima ulicu u ovom gradu. Riječ je o osobi koja je na smrt osudila više desetaka političkih neistomišljenika. Potpisivao bianko smrtne presude za ljude koji su prije toga pogubljeni izvansudskim egzekucijama”, kazao je Hasanbegović.

Pojasnio je da je trg mijenjao nazive – od Sajmišnoga, Sveučilišnoga, Wilsonovog pa do kralja Karađorđevića. U vrijeme NDH bio je Trg jedan ili prvi trg i postoje dvojbe je li se ikada zvao kazališnim trgom. Trg maršala Tita ime je dobio 1946. godine.

Hasanbegović je potom pobrojao sve ulice i trgove u Zagrebu kojima je imena promijenila komunistička vlast.

“Mi sada konačno oživotvorujemo odluku koju je službeno donijela komisija Gradske skupštine za imenovanje naselja, ulica i trgova iz 1994. godine. Zaključak da se nazove kazališni trg donijet je jednoglasno s ciljem da se Zagrebu vrati duh staroga Zagreba. Kuriozum je da je ta odluka opetovana 1996. ali nije provedena iz stanovitih političkih razloga. Gradska skupština o odluci komisije nikad nije raspravljala. Nakon toga slijedi niz građanskih inicijativa za promjenom imena”, naveo je Hasanbegović.

Rekao je da promjena imena trga nije politička trgovina već poništenje najvećeg simbola komunističke jugoslavenske vladavine u Hrvatskoj.

Izvor: kamenjar.com

2 comments

  1. strauss

    Ovo je načet samo vrščić zločinačke piramide, koja je vladala od četrdeset i pete do devedesete i počinila genocid nad Hrvatima! Bez otvaranja ARHIVE štiti se zločinac tito i svi zločinci koji su vladali od 1945 do devedesetih! Sad se mora nastaviti sa otvoranjem ARHIVE, jer se zločini tita , partije i partizana ne mogu oprati sa skidanjem trideset centimetara mjeda, na kojem je pisalo trg maršala tita! To i jest komunistička igra bila, skini trg zločinca tita i zašuti da se više ne govori o zločinima tita i njegovih koljača. Dalje, Sve osim otvoranja ARHIVE jest nijekanje zločina, zataškavanje zločina i davanje zaštite zločincima,koji su počinili genocid nad HRVATSKIM NARODOM od 1945-1990 godine. Postavimo temelje pravdi da živi i mrtvi zločinci budu kažnjeni, a žrtve oslobođene zločinaca, koji te žrtve zatiru i danas!

  2. Marijan Glamočak

    Čestitam iskreno i srdačno g. Zlaku Hasanbegoviću na ovom činu spretne hrabrosti posred javnih i porikrivenih UDBINIH sinova i kćeri. Uspjeh je enormno vrijedan jer je genocidnom zločincu oduzeto mjesto u srcu Zagreba. Ovo je uspjeh birača Brune Esih i Z. Hasanbegovića! – Ponosni smo na Vas. Znamo da ste vjerodostojni u onom što kažete i u djelu koji činite. Hvala Vam!

Odgovori

Skip to content