Zbog prijetnji saborskoj zastupnici – 35 dana u pritvoru, a za prijetnju ubojstvom sisačkom biskupu – sloboda

Foto: Snimka zaslona

Dva ista slučaja prijetnji upućenih preko društvenih mreža, koja su zabilježena tijekom proteklog mjeseca na šibenskom području, imala su pred dvama pravosudnim istražnim tijelima posve različite tretmane, piše Šibenski list.

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139., u sklopu istražnom postupka, 14. lipnja je 35-godišnjem Fabijanu Šprljanu iz Vodica istražna sutkinja Županijskog suda u Šibeniku odredila jednomjesečni istražni zatvor, a na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva.

Šprljana se, inače, sumnjiči da je preko svog fejs profila uputio ozbiljne prijetnje bivšoj gradonačelnici Vodica i aktualnoj saborskoj zastupnici Branki Juričev-Martinčev. ODO Šibenik ga sumnjiči da je objavio prijeteću poruku u kojoj je, među ostalim, naveo da je neće spasiti saborski imunitet i da se zna što slijedi. Jednomjesečni istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i počinjenja djela kojim prijeti.

U drugom, daleko medijski eksponiranijem slučaju od 23. lipnja, 69-godišnji SDP-ovac iz Tisnoga Ilija Komšić, sumnjiči se da je preko društvene mreže uputio prijetnju ubojstvom “klanjem” sisačkom biskupu Vladi Košiću. Premda se poput Fabijana Šprljana, Komšić sumnjiči također za kazneno djelo prijetnje iz članka 139 Kaznenog zakona., nakon što je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku, njemu nije određen jednomjesečni istražni zatvor, već je pušten da se u daljnjem kaznenom postupku brani sa slobode.

Sudac istrage u Sisku procijenio je da kod Komšića ne postoji opasnost od ponavljana kaznenog djela prijetnje i počinjena djela kojim prijeti, te mu je samo odredio mjeru zabrane približavanja biskupu Košiću i zabranu uspostavljanja veze preko poruka i društvenih mreža.

Teško je objašnjivo zbog čega pravosudno tijelo u Šibeniku tijekom istražnog postupka kazneno djelo prijetnje tretira na jedan način, a ono u Sisku isto kazneno djelo na posve drugi način.
Inače, nakon 30 dana Fabijanu Šprljanu produžen je istražni zatvor do daljnjega. Kako neslužbeno doznajemo, razlog je što se čekao nalaz psihijatrijskog vještačenja koje je provedeno nad Šrpljanom. Ovaj nalaz je stigao i treba pokazati je li je on ili nije nasilna osoba i je li je ili nije opasan po okolinu. Do kraja ovog tjedna, doznajemo, bit će održana sjednica sudskog Izvanraspravnog vijeća na kojoj će se temeljem nalaza psihijatrijskog vještačenja donijeti odluka o puštanju Šprljana na slobodu ili, pak, o produženju istražnog zatvora.

No, ako uspoređujemo ova dva slučaja, onda je neizbježno pitanje – zašto i Komšić nije zadržan u istražnom zatvoru i podvrgnut psihijatrijskom vještačenju, ako tako nalaže zakon o kaznenom postupku koji je primijenjen u Šibeniku. Štoviše, kada se znalo da je riječ o recidivistu.

Naime, zbog prijetnji bliskoj osobi, Iliju Komšića Općinski Sud u Šibeniku pravomoćno je 2014. godine proglasio krivim i osudio na kaznu zatvora od šest mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine. Dok je bila na snazi ta uvjetna zatvorska kazna, još jedna osoba podnijela je Državnom odvjetništu kaznenu prijavu protiv Komšića zbog prijetnija, ali ju je u međuvremenu povukla. U međuvremenu saznalo se da je Komšić prijetio i Željki Markić, sadržajem sličnim prijetnjama upućenim biskupu Košiću, piše Šibenski list.

Izvor: narod.hr/Šibenski list

Odgovori

Skip to content