‘Sve je bio dobar san’ najbolji je hrvatski film

Dugometražni dokumentarni film „Sve je bio dobar san“, redatelja Branka Ištvančića nakon što je osvojio svjetske festivale dobitnik je nagrade FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film koji je bio prikazan u ponedjeljak 17. srpnja 2017. u programu Kratke Pule u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala. Nagradu je dodijelio peteročlani žiri, sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

Udruženje FEDEORA osnovano je 2010. godine u Cannesu, a svake godine dodjeljuje nagrade na nekoliko značajnih europskih festivala, uključujući Veneciju i Karlove Vary.

Ovaj autorski dokumentarac koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari te na na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i u koprodukciji sa HRT-om.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac prikazuje život i smrt vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile.

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao neviđen interes u javnosti. Tijekom prošle godine film je prikazivan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 15 000 gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac.

Antun Ivanković/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content