MASOVNE OSTAVKE U HNS-u Čak petorica članova Izvršnog odbora podnijela ostavke, HNS veliku vijest sakrio od javnosti!

Foto: HNS

Petorica članova Izvršnog odbora HNS-a podnijela su ostavke, službeno stavili su mandate u mirovanje, silom Zakona o sportu. Istina, HNS, kao Kuća nogometa, to uopće nije priopćio javnosti. Pritom su dvojica dopredsjednici. Ovog časa HNS ima samo 11 članova Izvršnog odbora s pravom glasa, od 17 koliki je puni saziv. Ali i to je dovoljno za kvorum pa se odluke mogu pravovaljano donositi.

Sukladno Zakonu o sportu, državni službenici koji su na funkcijama saborskog zastupnika, župana, gradonačelnika, načelnika općina… ne mogu biti u upravljačkom tijelu HNS-a zbog sukoba interesa. Kako ne bi bili u prijestupu, a HNS je stalno pod inspekcijama koje to prate, povukli su se dopredsjednici Marijan Kustić, koji je saborski zastupnik i Đuro Bukvić, načelnik Općine Lukač u Virovitičko-podravskoj županiji, te članovi Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski, Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica u Varaždinskoj županiji i Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Svi redom HDZ-ovci.

Za kvorum treba 9

No, HNS je izmjenom Statuta osnovao savjet koji čine njih petorica, tako da će i dalje dolaziti na sjednice Izvršnog odbora, ali bez prava glasa, kao savjetnici. Plan je Šukerove vlade da to potraje do sljedeće izborne skupštine, koja bi se trebala održati krajem ove godine ili do travnja 2018. Šuker je aktualni četverogodišnji mandat dobio u travnju 2014. prije Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Prema tvrdnjama čelnih ljudi Saveza za njih se ništa ne mijenja, IO će funkcionirati kao dosad, za kvorum je potrebno devetero ljudi. Zdravko Mamić još je ranije podnio ostavku. Ipak, Zakon o sportu zadao im je udarac, IO je sada krnji. Vidi se i po tome što su najavili pokretanje upravnog spora, očekujući da će se to izmijeniti. Pozivaju se na Zakon o sprječavanju sukoba interesa gdje stoji da državni dužnosnici smiju djelovati u dvije neprofitne organizacije. Kakvom se, kao udruga građana, vodi i HNS.

Ante Kulušić, jedan od dvojice preostalih dopredsjednika (drugi je Ante Vučemilović), prije tri godine podnio je žalbu Upravnom sudu u Splitu, kad mu je Ministarstvo zabranilo da bude na čelu NS Šibensko-kninske županije i baš ovih dana dobio je prvostupanjsku presudu koja je ukinula tu zabranu. Kulušić je tada bio saborski zastupnik, rješenje s takvim golemim zakašnjenjem mu operativno puno ne koristi, jer danas više nije u Saboru, ali na temelju njega i ostali se nadaju da im neće biti trajno zabranjeno djelovanje na čelnim nogometnim pozicijama.

Ako ostane ovako, i ukoliko jednako bude u novom Zakonu o sportu, spomenuta petorica više se neće moći kandidirati za dužnosti u nogometu. Što samo po sebi znači dolazak novih ljudi, a tko zna kako će se situacija rasplitati do izbora i hoće li Davor Šuker imati i dalje podršku ili će isplivati drugo ime, na čemu rade politički krugovi koji nisu zadovoljni aktualnom predsjednikom. Danas je prerano zaključiti kakav će biti odnos snaga.

– Mi koji smo u politici, kao legalisti, sukladno Zakonu o sportu koji je na snazi, stavili smo svoje funkcije u mirovanje. To znači da nismo aktivni članovi Izvršnog odbora, ne donosimo nikakve odluke, dok ne vidimo što će to u konačnici biti – kazao je Đuro Bukvić, dopredsjednik od 2010. godine.

Bez prava glasa

Česta je tema veliki broj članova HDZ-a u Izvršnom odboru, eto sad ste odjednom ispali petorica…

– Da, evo, otvoreno je mjesto za sve ostale političke opcije, ako je to problem – kazao je Bukvić uz smijeh.

Stranka ili možda sam premijer Andrej Plenković nisu tražili od vas da napustite Kuću nogometa? Da se krene s promjenama?

– Ne, ne, ni u kojem slučaju. Ne, ne, to je bilo naše mišljenje, čim je Zakon o sportu izašao van, rekao sam da se mi trebamo izmaknuti, da ne smijemo više biti aktivni članovi. I dalje smo na sjednicama IO-a, ali bez prava glasa. Sve lege artis. Zakone treba poštivati, a u konačnici ćemo vidjeti što će reći Ustavni sud na zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi toga zakona.

Čekaju se izbori

Mislite da će uskoro Ustavni sud objaviti odluku?

– Pa ne znamo kad će to točno biti, jednom mora. To smo učinili da ne remetimo ništa, da bude mir u Republici Hrvatskoj što se tiče nogometa i svega ostaloga. Izvršni odbor funkcionira i dalje, ima većinu, postoji kvorum, donose se sve odluke koje su pravovaljane, čeka se nova izborna skupština. Nismo htjeli da nas itko proziva, ako sam ja u sukobu interesu, ako to Zakon kaže, prvi svoj status stavljam u mirovanje – konstatirao je Bukvić.

Izvršni odbor ostao na samo 11 ljudi

Izvršni odbor HNS-a ostao je sada na 11 ljudi, od kojih Damir Mišković praktično nikad ne dolazi na sjednice, devetorica su potrebna za kvorum. To su:

Davor Šuker (predsjednik)

Ante Vučemilović-Š. (dopredsjednik)

Ante Kulušić (dopredsjednik)

Dubravko Galović (član)

Davor Ivić (član)

Drago Lucić (član)

Robert Markulin (član)

Stjepan Merkaš (član)

Damir Mišković (član)

Korado Soldatić (član)

Alojzije Šupraha (član)

U Izvršnom odboru više nisu:

Marijan Kustić (dopredsjednik)

Đuro Bukvić (dopredsjednik)

Božo Galić (član)

Nenad Horvatić (član)

Slavko Prišćan (član)

Dražen Antolić/Sportske novosti

Odgovori

Skip to content