Slika Gospe od Anđela dobila trajno mjesto u crkvi Sv. Frane u Imotskom

Prigodom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka u nedjelju 23. srpnja slika Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i Imotske krajine, postavljena je na trajno mjesto u crkvi Sv. Frane u Imotskom. Riječ je o zavjetnoj slici koju je fra Stipan Vrljić milodarima vjernika dao naslikati nakon oslobođenja 2. kolovoza 1717.

Slika je najprije bila čuvana u crkvici Gospe od Anđela na imotskoj tvrđavi, a poslije u kapeli franjevačkog samostana. Nakon što je 2012. godine stavljena u zlatno-srebrni okvir, tražilo joj se prikladno mjesto u crkvi Sv. Frane te je ove godine za nju izrađeno postolje u niši do glavnog oltara.

Svečanost je počela procesijom kroz crkveni park, nakon čega je uz pjevanje himne Gospi od Anđela slika postavljena na postolje. Zatim je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman predvodio pobožnost pred slikom. Uslijedila je misa koju je predvodio provincijal Kodžoman uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još petorice svećenika. Pjevanje na misi animirala je ženska klapa „Neviste” iz Imotskog.

U propovijedi je provincijal istaknuo da je postavljanje Gospine slike u crkvu povijesni događaj. Podsjetivši vjernike na događaje prije tri stoljeća, istaknuo je da se danas u svijetu strepi od islamskog fundamentalizma. No, naši životi nisu ugroženi samo terorizmom nego i mnogim drugim stvarnostima koje nas udaljuju od Boga, izvora svega dobra. Zato se i mi danas, poput naših pređa, stavimo pod moćnu majčinsku zaštitu Gospe od Anđela. Neka nas na njezinu blizinu i zagovor trajno podsjeća njezin lik koji smo danas svečano postavili u crkvu, zaključio je fra Joško.

Na kraju mise nazočnima se obratio gvardijan fra Kristian, zahvalivši svima koji su pridonijeli da se Gospina slika postavi u crkvu, osobito konzervatorima, provincijalu i fratrima koji su svojim prilozima omogućili uređenje crkve.

Poslije mise u crkvi je održan koncert klapskih marijanskih pjesama „Klape Gospi od Anđela”. Koncert su organizirali Kulturna udruga „Pismo moja” i Franjevački samostan Imotski. U programu su nastupile ženske klape Neviste (Imotski), Zvizdan (Posušje), Bura (Mostar) i Orca (Split), muška klapa Delmati (Solin), mješovita klapa Basca (Baška Voda) i pučki pivači iz Tugara. Na počeku je sve nazočne pozdravio gvardijan i zahvalio za održavanje koncerta svim klapama, Kulturnoj udruzi „Pismo moja”, a osobito glavnoj organizatorici koncerta Maji Punoš Rebić.

Koncert je održan u dva dijela. U prvom je svaka klapa pjevala po dvije pjesme Gospi, a u drugom su sve klape otpjevale nekoliko domoljubnih pjesama. Kao uvod u nastup svake klape čitane su molitve Blaženoj Djevici Mariji.

U ponedjeljak 24. srpnja u Imotskom je počela devetnica Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog i Imotske krajine. Svaki dan devetnice zavjetni je dan pojedinih dijelova imotske župe te ujedno hodočasnički dan neke od župa imotskoga samostanskog okružja. Tradicionalno prvi dan devetnice zavjetni je dan Vujčića i Adžija, a ove su godine prvi hodočastili Gospi od Anđela vjernici iz Runovića.

Ove godine, povodom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imote od Turaka, na prvi je dan devetnice ujedno bilo hodočašće i susret duhovnih zvanja Imotske krajine. U 18:30 krunicu pred slikom Gospe od Anđela u crkvi sv. Frane predvodio je fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar. Nakon pobožnosti uslijedila je procesija redovnika, redovnica i svećenika kao uvod u misno slavlje koje je predvodio don Tomislav Ćubelić, dekan katedralnog dekanata i župnik katedrale u Splitu, uz koncelebraciju imotskog gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još 43 svećenika. U misi su sudjelovale 44 redovnice i dva bogoslova, a pjevanje na misi animirao je župni zbor iz Runovića pod ravnanjem Marije Biočić.

U propovijedi je don Tomislav pred prisutne vjernike iznio lik Mojsija, hrabrog čovjeka punog vjere, do kraja predanog u volju Božju za dobro svoga naroda. U njegov se primjer trebaju ugledati svi vjernici, osobito svećenici, redovnici i redovnice. Istaknuvši da je Crkva najprije Kristova, a ne naša – ljudska, potaknuo je sve vjernike da se trude oko svoga obraćenja i tako doprinose svetosti i poslanju Crkve.

Na kraju svete mise s. Jelena Lončar predala je gvardijanu misno ruho, dar redovnica Imotske krajine samostanu o 300. obljetnici oslobođenja od Turaka. Fra Kristian je zatim pozdravio sve prisutne vjernike, a osobito okupljene svećenike, redovnike i redovnice, uz želju da ovo prvo hodočašće i susret duhovnih zvanja bude početak jedne lijepe tradicije. Poslije fotografiranja susret se nastavio večerom i druženjem pod šatorom kod samostanskog cedra.

Izvor: MISIJA/FRANJEVCI-SPLIT

Odgovori

Skip to content