Šarinić o tajni Vile Weiss: Samo se kroz moj ured moglo doći do Tuđmana…

Ekskluzivno objavljujemo dijelove snimke razgovora Hrvoja Šarinića i Jakova Sedlara za koju je Šarinić zamolio hrvatskog redatelja da ju ne objavi dok ne umre.

Šarinić je bio prvi šef kabineta Franje Tuđmana, tri puta je bio predstojnik Ureda predsjednika Republike te predsjednik Vlade 1992. godine, a Tuđman mu je povjerio i pregovore s pobunjenim Srbima, a 38 i pol sati je razgovarao je sa Slobodanom Miloševićem. Preminuo je prošlog tjedna.

“U politici je bilo jala i podmetanja”

1990. godine je napisao pismo Tuđmanu nakon čega je postao njegov šef kabineta. – Kad smo pobijedili na izborima onda je Tuđman tjedan dana bio u Vili Weiss te mi je rekao da želi upoznati moju suprugu. Bio je ‘nevjerni Toma’ i želio je vidjeti tko su ti ljudi. Nije znao tada tko sam ja i želio me upoznati i nakon toga me imenovao – rekao je Šarinić.

– U politici je bilo ogromnog jala. Bilo je podmetanja. Jako malo javnost zna o tome kako sam ja živio i kako sam to proživljavao. Nisam htio od toga praviti halabuku. A bio sam različit. Došao sam kao čovjek sa svojom poviješću i karijerom i nisam ovisio o politici – kazao je Šarinić te dodao da su mu govorili da nije sposoban političar nego gospodarstvenik koji sve rješava jednadžbama. – Najgore je bilo kada sam kazao u Saboru da je država jedno poduzeće – rekao je Šarinić te dodao da mu je politika donijela sazrijevanje, ali ne i materijalna dobra.

“Tuđmana sam doživljavao kao oca”

– Tuđmana sam doživljavao kao oca. Bilo je tu više razloga. Prvo, roditelji uvijek bi trebali imati više iskustva u jednoj djelatnosti nego djeca. Tu je u politici i povijesti Tuđman bio superioran – kazao je Šarinić te dodao kako da je Tuđman bio jedni čovjek koji je iskreno cijenio ono što on može dati u politici.

– Mjesto šefa kabineta me najviše zanimalo jer je to dobra škola. To je organizacija vremena, ljudi, sastanaka… Najveći jal je izazvalo moje filtriranje ljudi. U Visokoj sam imao najmanji ured koji sam u životu imao. Ali se samo kroz taj ured moglo doći do predsjednika. Ljudi od stranke i koji su politički bliži Tuđmanu su morali proći kroz ured. Pa se stvorila fama da Šarinić filtrira ljude, a došao je s Marsa, dok smo se mi borili, kao da sam se borio na nekoj drugoj strani. I tu se Tuđman u malom stvarima ponašao očinski prema meni – rekao je Šarinić te dodao da je Tuđman pazio da po protokolu Šarinić sjedi blizu njega.

– Pri kraju naše suradnje sam mu se zahvalio na tome, ali sam mu rekao i da mi je puno jala dao time – rekao je Šarinić te dodao da je bio jedini koji je mogao bez kucanja ući u njegov Ured.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content