Spektakl na Splitskom ljetu: Turandot ponovno u predvorju Galerije Meštrović

Turandot Giacoma Puccinija, jedna od najuspješnijih i najspektakularnijih hrvatskih opernih produkcija posljednjih godina, vraća se na Splitsko ljeto izvedbama u veličanstvenom ambijentu predvorja Galerije Meštrović u subotu i ponedjeljak 29. i 31. srpnja s početkom u 21 sat.

Posljednja opera velikog Puccinija, puna prekrasnih arija i sugestivnih prizora, premijerno je izvedena na prethodnom, 62. Splitskom ljetu pobravši nepodijeljene pozitivne kritike i oduševljeni prijem publike, a ansambl Opere HNK Split za izvedbu Turandot nagrađen je ove godine diplomom Milka Trnina, a Zbor i Orkestar dobitnici su nagrade Judita za najbolje glazbeno ostvarenje 62. Splitskog ljeta.

Ovogodišnjim predstavama ravnat će maestro Loris Voltolini, redatelj je Ozren Prohić, a protagonisti su isti kao i prošle godine: u naslovnoj ulozi vidjet ćemo i čuti proslavljenu bugarsku sopranisticu Cvetelinu Vasilevu, ulogu Calafa će tumačiti bugarski tenor Ivan Momirov. Ostali protagonisti su sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Antonija Teskera koje će se izmjenjivati u ulozi Liu, Ivica Čikeš kao Timur, Leon Košavić, Vinko Maroević i Špiro Boban u ulogama Pinga, Panga i Ponga, te Ante Ivić i Mate Akrap.

Cvetelina Vasileva sopranistica je koja još od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća gradi iznimno uspješnu međunarodnu karijeru. Već 2001. debitirala je u njujorškom Metropolitanu ulogom Violette u Traviati, a u Metropolitanu je pjevala i u La Boheme i Trubaduru, a čitav niz stožernih uloga iz svoga faha tumačila je u brojnim drugim velikim svjetskim opernim kućama. Ivan Momirov nagrađivani je tenor zavidne međunarodne karijere koji je nastupao u mnogim velikim europskim i svjetskim teatrima poput londonskog Covent Gardena, Teatro Sao Carlos u Lisabonu, Deutsche Oper Berlin… surađivajući s nekim od najvećih dirigentskih i pjevačkih imena današnje operne scene.

Pored dirigenta Voltolinija i redatelja Prohića ostatak autorskog tima čine suradnica redatelja i koreografkinja Jasna Frankić Brkljačić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, Ivica Kalebić i Ozren Prohić koji su adaptirali scenu, zborovođa Ana Šabašov, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, te Nela Luketić koja je uvježbala dječji zbor.

Izvor: dalmatinskiportal.hr

Odgovori

Skip to content