Dr. Marko Jukić: Kome smeta obilježavanje VRO OLUJA u centru Knina?

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja” svečano će se obilježiti u petak 4. i subotu 5. kolovoza u Kninu, u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova, izvijestio je u petak Organizacijski odbor.

Nakon objave programa obilježavanja 22-ge godišnjice VRO Oluja slobodno se može napisati: Birokrati protiv naroda!

Kome smeta obilježavanje VRO Oluja na središnjem gradskom trgu u Kninu? Smeta antihrvatskim političarima, birokratima, državnim uhljebima, dezorjentiranim pojedincima, neprijateljima hrvatske države, aboliranim četnicima u Hrvatskoj i četnicima izvan Hrvatske.

Program započinje u petak: „Imamo revijalne nogometne utakmice u petak 4. kolovoza. U gradu Kninu će biti održana sjednica Vlade RH. U 20,30 je tradicionalni prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata. „

Koga briga za revijalnu nogometnu utakmicu? Koga briga za njihovo pokazivanje i slikavanje? Zar nemaju ništa bolje?

Sjednica Vlade u Kninu? Hoće li to biti revolucionarna sjednica o novom izbornom zakonu, o smanjenju administracije, o reformi pravosuđa, o reformi obrazovanja, o prestanku financiranja četničkih tiskovina, filmova i igrokaza? Sigurno je da ne će pa nije važno gdje će biti održana, nije važno hoće li birokrati ručati i večerati u kraljevskom gradu Kninu ili negdje drugdje.

„Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobjede “Oluja 95” u 8,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeća, a zajednički vijenac položit će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.“

1

Polaganje vijenaca je u 8,30 sati! Dakle u vrijeme kada su mnogi koji su krenuli prema Kninu na putu!

Za koga se organizira obilježavanje Oluje? Za ministre, državne tajnike, političare ili za narod?

Tiho, bez riječi će položiti vjence i službenim vozilima odjuriti na tvrđavu. Ni riječi sjećanja, ni riječi zahvale onima koji su iznjedrili slobodu! Zar to nije jadno?
Pored spomenika palima ne trebaju govoriti političari svoje papagajske, neiskrene govore već trebaju govoriti branitelji koji su heroji Domovinskog rata, suborci palih za domovinu!

Obilježavanje VRO Oluje bez naroda je sramotno. Odajemo li mi počast poginulim braniteljima kao narod, kao država ili je to privatna stvar političara koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu, koji su za vrijeme Domovinskog rata bili služinčad međunarodnih birokrata (prevodioci, vodiči, pomoćnici i slično)?

2

Zašto se povjesnica vojno-redarstvene akcije Oluja ne čita pored spomenika u Kninu?

„Inicijativa da se govori drže na kninskoj tvrđavi zapravo inicijativa Ministarstava te Udruga iz Domovinskog rata“, rekao je Tomislav Ivić!? To je inicijativa birokrata a ne domoljuba!

Dakle govori će biti na tvrđavi tako da ih vjetar lakše odnese. Tko smije doći na tvrđavu? Prijašnjih godina na tvrđavu se moglo proći samo s propusnicom, neki ni s propusnicom (Roman Ljeljak 2016. godine). Kako će biti ove godine?

„Odlučno je odbacio tvrdnje da će se ove godine službeni govori održati na kninskoj tvrđavi, a ne kao dosad na središnjem gradskom Trgu, jer državni vrh na taj način želi izbjeći moguće zvižduke i neugodnosti.“

Oni se boje zvižduka, oni se boje naroda na čijoj grbači jako dobro žive! Državni birokrati koji rade protiv naroda zaslužuju kritiku i dugotrajan zvižduk. Tvrđava je prikladnije mjesto za zvižduk nego središnji trg sa spomenikom!

Političari će se sakriti iza djevojke (djeteta poginulog branitelja). Branitelji ne smiju govoriti o tome kakvu smo državu sanjali a kakvu imamo. Ne smiju pitati premijera kada će reforma pravosuđa, reforma državne uprave, smanjenje glomazne administracije itd.

Ponavljam pitanje: Organiziramo li mi obilježavanje Oluje zbog političara ili zbog naroda? Je li proslava zbog ministara, državnih tajnika, političara ili zbog naroda? Narod će uglavnom doći svojim automobilima i na svoj trošak a birokrati će doći skupocjenim državnim automobilima (u velikom broju) na naš trošak.

Bit će organizirano čak 67 autobusa iz cijele Hrvatske za dolazak hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata na središnju svečanost. Žalosno je da Pupi organizira više autobusa za svoje protuhrvatske derneke nego hrvatska država za obilježavanje oslobodilačke akcije VRO OLUJA. Ima li Hrvatska vlakova koji bi mogli voziti za Knin?

Čast Ministru Medvedu ali mislim da su birokrati nametnuli svoj program. Očito je da se boje zvižduka zbog loše organizirane države i zbog nepoduzimanja reformi koje su nužne.

„Molimo sve građane da dostojanstvo, časno i na kršćanskim vrijednostima proslavimo Oluju, poručio je kninski gradonačelnik“

Zar su dosadašnje bile nedostojanstvene, nečasne i antikršćanske?

Nadalje kninski gradonačelnik nešto trabunja o antifašizmu. “Ovo je praznik svih nas i potrebno se držati temelja na kojima je nastala država, a to su antifašizam i antitotalitarizam. Nema razloga da se veličaju režimi koji nisu temelj društva koje bi trebalo počivati na toleranciji, razumijevanju i kršćanskim vrijednostima”.

Nije jasno što je drug gradonačelnik mislio i kakve to veze ima s obilježavanjem Oluje?

Dnevni program završava u 13,30 sati! Zašto nema cjelodnevnog programa?

Zašto obilježavamo Oluju?

Oluju obilježavamo zbog oslobađanja zemlje (18,4% teritorija Hrvatske), povratka prognanih, zbog prestanka četničkog okupacije i terora, zbog normalizacije prometa i stvaranja preduvjeta gospodarskog razvoja (turizam, obnova i izgradnja porušenog).

3

Nakon niza pokušaja mirnog rješenja, neuspješnih pregovora, izigravanja dogovorenoga, ustupaka teroristima nije bilo drugog načina nego vojnom akcijom osloboditi hrvatski teritorij te je provedena VRO OLUJA. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Petog kolovoza 1995. godine je oslobođen Knin, središte neprijateljske pobune u Hrvatskoj i time je ostvaren najvažniji strateško politički i vojni cilj oslobodilačke akcije. Olujom je skršena četnička pobuna u Hrvatskoj, oslobođena je gotovo trećina hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran, etnički očišćen i gdje su hrvatska sela razrušena a gradovi razarani dalekometnim projektilima. Olujom je ušutkano četničko topništvo koje je stalno prijetilo hrvatskim gradovima i naseljima i čestim granatiranjem ubijalo ljude i uništavalo imovinu.

Hrvatski narod ima kratko pamćenje pa ga treba podsjetiti što se događalo prije 25 godina. Treba ga podsjetiti na Domovinski rat, na zločine agresora i pobunjenika, na izgnanstvo, paljenje i uništavanje svega što je hrvatsko. Obilježavanje Oluje je uvijek bilo dostojanstveno, bez mržnje, bez poziva na osvetu, bez prozivanja aboliranih četnika koji su ubijali, silovali i palili, a danas slobodno šeću Hrvatskom.

Istina o Domovinskom ratu se ne smije prešutjeti, mora se ponovno kazati jer mladi moraju znati što se tada događalo. Antihrvatski mediji će prešutjeti istinu, političari će papagajski ponavljati priču o suživotu bez spominjanja zločina koji je napravljen nad hrvatskim narodom.

Treba podsjetiti i nikada se ne smije zaboraviti žrtve agresije.

„Na temelju identifikacija i evidencija, na hrvatskoj je strani ubijeno više civila nego vojnika jer su ciljevi artiljerije bili usmjereni na civilne, a ne na vojne ciljeve. Ubijena su 7263 civila, a za još više od 800 ih se traga. Slijede podatci koji govore o zločinu koji se prema međunarodnim standardima definira kao genocid. Polovina ubijenih hrvatskih civila su žene i djeca (44% žene, 5% djeca). Gotovo polovina ubijenih civila (47%) bili su stariji od 60 godina. Sve to pokazuje da su primarni ciljevi uništavanja bili stambeni objekti zbog zastrašivanja i protjerivanja hrvatskog pučanstva. Teško je ranjeno 30.520 osoba, a među civilima je ranjeno 12% djece. Najteže rane (amputacije, ozljede glave) učestalije su među civilima nego vojnicima. Srušeno je 14 bolnica, 200.000 stambenih objekata, a s okupiranog teritorija protjerano je 260.000 Hrvata. Opisani zločini su za cilj imali osvajanje teritorija Republike Hrvatske. Svi ovi podaci su povjerljivi i dokumentirani.“ Iz knjige Andrije Hebranga: Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Obilježavanjem Oluje svim žrtvama odajemo dužno poštovanje, evociramo sjećanje na ljude i događaje, na ljudske tragedije, na herojstvo branitelja i silno domoljublje. Narod ne smije zaboraviti svoje heroje!

4

Hrvati i Hrvatice dođite petog kolovoza u kraljevski grad Knin te odajte počast poginulima, posjetite muzej Oluje i pomolite se za domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Oluja je pobjeda hrvatskog naroda i obilježimo je s ponosom i dostojanstveno u Kninu, Slunju i diljem cijele domovine.

Dr. Marko Jukić
Domoljub i branitelj

Odgovori

Skip to content