Napoznatiji horror rocker Alice Cooper o svom obraćenju

Alice Cooper (pravim imenom Vincent Damon Furnier) američki je rock glazbenik. Karijeru je započeo sredinom šezdesetih na vrlo neobičan način – osnovao je grupu Earwigs koja je ismijavala Beatlese i njihove frenetične fanove. 

 

{jathumbnail off}Nedugo kasnije, Earwigs su prerasli okvire parodije i postali pravi sastav, sa svojim pjesmama.

Nekoliko puta mijenjali su ime, da bi 1968. postali Alice Cooper, nazvani prema “vještici” koja je živa spaljena u vrijeme inkvizicije. Vincent Furnier tada je odlučio promijeniti ime i osobno postati Alice Cooper. Iako o razlozima za odabir tog imena postoji nekoliko priča, sam Cooper najčešće je odabir obrazlagao ovako – “Alice Cooper je tako sveameričko ime. Svidjelo mi se što su, u početku, ljudi vjerovali da je Alice Cooper plavokosa folk-pjevačica.”

Cooperove glazbene i scenografske koncepcije užasnule su javnost na način koji je u današnje vrijeme teško razumjeti. U doba kada su hippie ideje o slobodnoj ljubavi i širenju percepcije izazivale užas u američkoj javnosti, a diskografske kuće uglavnom nisu željele objaviti ništa što bi pretjerano vrijeđalo američki ukus, Alice Cooper prskao je publiku krvlju, otkidao glave lutkama, organizirao glumljena klanja na pozornici… U početku, i šira publika i kritika dočekali su grupu jednako – s gađenjem i odbijanjem. Nakon samo nekoliko izvedenih pjesama, jedan od prvih koncerata Alica Coopera bio je prekinut jer su svi prisutni, osim grupe jasno, otišli. Gotovo svi prisutni. Ostao je Frank Zappa, kojeg je ono što je vidio impresioniralo – Zappa je zaključio da svatko tko je sposoban izazvati toliko snažnu reakciju publike – pa čak i negativnu – zaslužuje pozornost. I ponudio je sastavu ugovor.

Alice Cooper je nedavno dao intervju za ucanews, što prenosimo ovim putem:

Čitali smo da ste nanovo rođeni kršćanin?

AC: Da, svaki kršćanin je nanovo rođen. To je jedna od onih stvari u kojima jednostavno dobijete novi život, novi pristup u vašem životu. To nije kao scijentologija, gdje se sve radi samo “meni, meni, meni, JA ću biti bolji, ja ću se …” Ne radi se o egu. Sve se vrti oko većoj pripadnosti prema Kristu i jedan prema drugome. Nema niti jednog mjesta u Bibliji na kojem piše da ne mogu postati rock-zvijezda. Ako postaneš kršćanin, ne dobiješ jednu knjigu koja ti isključivo propisuje život kao strogi pravilnik.

Čitali smo da vam je golf pomogao u borbi protiv alkoholizma?

AC: Da apsolutno, bio sam klasičan alkoholičar, ali me spasio Bog. Nakon mog izlaska iz bolnice, liječnici su mi potvrdili da se u mom slučaju radi o čudu, da nakon 30 godina još uvijek nisam osjetio žudnju za alkoholom. Gotovo svi liječnici su mi rekli da je nemoguće. Ja sam im rekao – to vam je čudo, upravo nešto što je nemoguće.

Izvor: Hrsvijet

Odgovori

Skip to content