Jedna od najljepših hrvatskih plaža potpuno promijenila izgled: jedni zgroženi ‘betonskim ekocidom’, drugi oduševljeni proširenom ponudom

Dubrovčane ne čudi uklanjanje tolikog zelenila jer “pare nisu u moru, nego u hladu”, a koncesionar tvrdi da je sve napravio u skladu s projektom

Novootvorena dubrovačka plaža Sumratin, sada Sunset Beach u Uvali Lapad, otvorena je prošli tjedan i podijelila je mišljenja Dubrovčana. Jedni smatraju da je opremljena restoranima, slastičarnicom, cocktail, beach i lounge barom te s 200 ležaljki i suncobrana dodatno obogatila turističku ponudu, a drugima je primjer beskrupulozne betonizacije obale i ekocida nad zelenilom.

Plažu je Dubrovačko-neretvanska županija, uz već gotov projekt uređenja koji je prošao svu proceduru uključujući i javni urbanističko-arhitektonski natječaj, prije dvije godine dala u koncesiju tvrtki Dubrovački zalasci sunca koja se u nju obvezala uložiti oko 100 milijuna kuna. Kada je koncesionar krenuo s radovima na plaži, u prosincu2016, uklonio je veći broj stabala. Zbog toga je izazvao gnjevne reakcije građana, pa čak i prosvjede. Tvrdilo se da je odstupio od zadanog projekta, a s tim se složilo i Društvo arhitekata Dubrovnik koje je i provelo javni urbanističko-arhitektonski natječaj.

Utjecaj na klimu

Dubrovčani drže kako ih ne čudi uklanjanje tolikog zelenila jer “pare nisu u moru, nego u hladu ispod iznajmljenog suncobrana ili u kafiću”. Pojedini stručnjaci smatraju da će nedostatak zelenila utjecati i na mikroklimu većeg dijela Uvale Lapad te izloženost vjetrovima s mora. Koncesionar je, pak, poručio kako za uklanjanje 74 stabla, među kojima su, kako je istaknuo, bile i palme zaražene palminom pipom, imao odobrenje po pravomoćnoj građevinskoj dozvoli, a uklanjanje je nadgledao fitosanitarni inspektor iz Splita. Dubrovačka udruga Divlja liga početkom godine pokušala je srušiti građevinsku dozvolu, ali je Ministarstvo graditeljstva odbacilo taj zahtjev kao neosnovan.

Radovi na uređenju plaže i ugostiteljskih objekata, ali i na fekalnom kolektoru vrijednom 1,2 milijuna kuna, potrajali su punih osam mjeseci i zašli već u srce sezone.

Još 2 bazena

Iako projekt nije do kraja realiziran, plaža je, trostruko veća od prijašnje, krajem srpnja otvorena, a na njoj radi devedesetak ljudi. Nakon završetka ljeta nastavit će se radovi na dva bazena, a direktor Dubrovačkih zalazaka sunca, Siniša Jerosimić, poručuje kako će područje dodatno zazeleniti nakon sadnje više desetaka maslina starih 30 godina.

Koncesija je toj tvrtki dana na 20 godina, godišnje će ju plaćati 1,6 milijuna kuna plus 3,44 posto ukupnih prihoda za jedan dio plaže te 320 tisuća kuna plus 3,44 posto prihoda za drugi, manji dio plaže.

Izvor: Slobodna Dalmacija; Foto: Hanza Media

Odgovori

Skip to content