Zlatne robotičare Paška Zekića i Antonija Nikolića podržat će Grad Split!

Zlatna kaštelansko-splitska ekipa Croadriatic iz udruge mladi robotičari koju čine učenici Antonio Nikolić i Paško Zekić te mentori Zoran Vukić i Toni Jagnjić, dobila je danas obećanje u gradskoj upravi od dogradonačelnika Jelene Hrgović i Nina Vele kako će misliti na njih u novom proračunu koji se tek treba izraditi.

Osnovnoškolci, Paško Zekić iz Kaštela te Antonio Nikolić koji je pohađao osmoljetku Plokite na Svjetskom prvenstvu robotičara Robocup 2017. u Japanu su osvojili zlatnu medalju u kategoriji robotičkog nogometa (‘Soccer light primary’) u žestokoj konkurenciji. Pobijedili su velesile kao Ameriku, Meksiko i brojne druge.

Kako izgledaju roboti golman i napadač demonstrirali su i u Banovini, a ruku kreativnoj mladosti je pružio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je na trenutak ostavio obveze kako bi čestitao zlatnoj ekipi.
– Sve medijske minute koje bi političari oduzeli dajte ih njima. Bravo momci! – ostao je u ‘pozadini’ Krstulović Opara.

Poručio je kako je prezadovoljan i preponosan, a mladići su pričali svoja iskustva. Nasmijao je Paško osjećajem 20-sati letenja, a nije mu se ni hrana baš svidjela. Kao ni prijatelju Antoniju, ali su zadovoljni smještajem i svim što se odvijalo u Japanu.

Mentori su se zahvaljivali na podršci, posebice roditeljima koji su imali povjerenja pustiti djecu na tako dalek put, kao i brojnim donatorima koji su im omogućili odlazak i uspjeh kojemu su se nadali, ali ne i očekivali.
Prošle godine, podsjetimo, ova ekipa je bila srebrna.

– Kao što znate pred nama je izazov proračuna kojega treba donijeti i sigurno ćemo voditi računa o tome da naši zlatni dečki dobiju podršku. Tako je bilo i protekle godine, nema razloga da ih ne podržavamo i dalje, vrijedne talente i vještine koje su razvili do toga da budu ovjenčani zlatnom nagradom – obećala je Hrgović. Smatra da je itekako vrijedno podržati ih, dati im zamah da se nastave razvijati u kreativnom smjeru.

Dodajmo da je dogradonačelnik rekao kako je pomno pratio njihov nastup i bio izvještavan u praktički realnom vremenu.

Pred zlatnim kreativcima još su brojna natjecanja, planiraju usavršiti robote i sanjaju o Kanadi o sljedeće godine. Bilo bi šteta uskratiti im to zadovoljstvo.

– Ova je godina bila uspješna, na tri natjecanja osvojili smo prva mjesta. Ponosni smo na rezultate i nadamo se da će sljedeća biti još uspješnija – poručio je Paško.
Antonio nam je detaljno opisivao što namjeravaju usavršiti, pa smo ga priupitali boji li se da će onda konkurencija čuti i napraviti bolje.
– Ma ne, pa cilj je razmjena znanja i da svi budemo bolji – odgovorio je.

U tom duhu i završimo tekst, razmjenjujmo znanja i budimo bolji, baš kao 14-godišnji dvojac.

Inače, na natjecanju su nastupili najbolji robotičari iz više od 40 zemalja svijeta, a Hrvatska je nastupila u devet kategorija s devet ekipa. Samo je troje južnije od metropole, a taj omjer najbolje govori koliko je potrebna svaka podrška. Znanja imaju za biti u vrhu.

Izvor: Dalmatinski portal/Živana Šušak Živković

Odgovori

Skip to content