U Grudama održan prvi “Blagdan slobode”

U Grudama je, u znamenu Gospe od Anđela, održan prvi Blagdan slobode, u srijedu, 2. kolovoza, s početkom u 20 sati, na dan kada je, prije tristo godina u mletačko-turskom  ratu bio oslobođen od Turaka Imotski, cijela Imotska krajina i dio Hercegovine, te je otkrivena križarska pobjednička zastava iz godine 1717.

Do toga su nadnevka nerazdruživim dijelom Imotske krajine bile ne samo današnje općine Grude i Posušje, nego i šire područje u Hercegovini, koje se protezalo od Roškoga polja do Klobuka. U svečanom je ozračju i zajedničarskom duhu  priređen prigodan kulturni program, započet s AVE MARIA i završen s TEBE BOGA HVALIMO, koje je otpjevala mlada sopranistica Lucija Zovko. Predavanje o slobodi i otetoj slobodi održao je hrvatski književnik Mile Pešorda, inicijator susreta, a dr. fra Josip Sopta govorio je o historijatu  zastave,  koja je tom prigodom bila izvješena na jarbol i prvi put uopće bila predstavljena javnosti. U programu su također sudjelovali mladi glazbenici i recitatori Filip Miloš, Marko Bošnjak, Bruno Mikulić, Martina Grubišić, Jure Miloš i dvoje članova HKUD „Hercegovac“. Nazočnima se, u ime pokrovitelja,  pozdravnim govorom obratio ministar Mladen Begić.

Blagdan slobode održao se u znamenu Riječi iz Evanđelja: Istina će vas osloboditi. U tome svjetlu razvidnijom postaje katastrofalna činjenica političke trgovine, izdaje i korupcije iz godine 1717., kada je znatan dio junački netom oslobođenog hrvatskog narodnog područja u Hercegovini vraćen pod tursku vlast i stavljen pod etiketu „Donja Bekija“ i „Gornja Bekija“, a Imotsko polje kao jedna zemljopisna i gospodarska  cjelina bilo prepolovljeno. Povijesna je zastava pod kojom su se Imoćani i Hercegovci, duhovno predvođeni hercegovačkim franjevcima, fra Stjepanom Vrljićem i fra Lovrom Šitovićem, borili protiv Turaka postala simbolom ne samo narodne slobode, nego i tragedije: izgorjela je, po svemu sudeći, godine 1947., zajedno s etnografskom zbirkom Franjevačke gimnazije na Širokome Brijegu. Zastavu je tamo pohranio  dr. fra Leo Petrović, koji nam je ostavio podroban opis  zastave, u svome članku objavljenu u Glasniku sv. Ante godine 1938. Zahvaljujući tomu, na grudskome je Blagdanu slobode ova  zastava prvi put uopće bila predstavljena narodu i javnosti, ali  tek kao replika izvornika, izrađena za ovu prigodu. Dogodilo se to u Parku hrvatskih velikana, u nazočnosti stotinjak posjetitelja, ispred Spomenika palim braniteljima, pred velebnom kamenitom zgradom bivše duhanske stanice.

Zamisao je inicijatora i pokretača da ovaj susret preraste u trajnu kulturnu manifestaciju posvećenu stvaralačkoj dimenziji slobode naroda i čovjeka, njegovanju nacionalnoga identiteta i kulturnom dijalogu. Organizator je prvoga Blagdana slobode Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Županije Zapadno-hercegovačke, a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Zapadno-hercegovačke županije.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content