Sveta Klara

Danas imendan slave naše Klare i Jasne. Njihova zaštitnica sveta Klara (Chiara Offreduccio) rođena je kao plemićka kći 16. srpnja 1194. u Assisiju (Umbrija). Sljedbenica svetog Franje Asiškog, napustila je 1212. roditeljsku kuću i potražila utočište kod svetog Franje i njegove subraće.

Uskoro joj se pridružila i njezina sestra Agneza (Janja). U samostanu San Damiano osnovala je 1212. klarise (Red siromašnih sestara svete Klare), žensku granu franjevačkog reda (Drugi franjevački red) i napisala njihova pravila, od kojih se posebno ističe potpuno siromaštvo uz molitve i rad u tišini. Na čelu reda, kojem su kasnije pristupile i Klarina majka Ortolana i Klarine sestre, ostala je 40 godina.

Lijepa i darovita žena, bliska prijateljica i duhovna učenica svetog Franje, bila je ponizna, milosrdna, prijazna i vedra osoba, voljela je glazbu i lijepe propovijedi. Preminula je u Assisiju na današnji dan, 11. kolovoza 1253. Svetom ju je proglasio 1255. papa Aleksandar IV. Zaštitnica je očiju, očnih bolesnika, lijepog vremena, zlatara, vezilja, pralja, glačalaca, televizijskih novinara, telefona, telegrafa i televizije. Posvećena su joj mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Sveta Klara-Novi Zagreb, Stari Mikanovci, Nova Kapela, Split, Vojnić Sinjski kod Trilja, Dubrovnik-samostan, Kotor-franjevački samostan, Brestovsko kod Kiseljaka-samostan, Novi Grad kod Odžaka). Redovnice klarise (njih oko 20 tisuća) djeluju danas u oko 950 samostana, na svim kontinentima. Uspješno djeluju i u hrvatskim krajevima (Zagreb, Split, Požega, Brestovsko kod Kiseljaka). Sretan imendan želimo našim dragim Klarama i Jasnama!

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content