Gusari Komin pobjednici 20. Maratona lađa

Pobjednik dvadesetog jubilarnog Maratona lađa na Neretvi je ekipa Gusari Komin. Oni su nadmašili ostalih trideset lađarskih ekipa uveslavši u cilj u Pločama. Drugi su bili ladjari Argo Bjelovar a kao treći zajedno su uveslali ladjari Crnog puta i Stabline.

„Neka grmi i neka siva. Neretvom se pisma piva. Velika se fešta sada sprema i nema toga osim Boga da pokvari slavlje neretvanskog šampiona“-pjevali su neretvanski lađari pred start dvadeseti jubilarni maraton lađa dok su se tamni oblaci nadvijali nad modrozelenom rijekom a gromovi i munje parali neretvansko nebo.

Ali kada je 300 vesala neretvanskih gusara zabrazdalo vode Neretve oblaci su se razmaknuli, na nebu se ukazalo sunce. Maraton je krenuo. Lađari su čvrsto stisnuli vesla i uprli naprijed jer veslati marataon nije nimalo lagan posao. Uz potporu parićara i u ritmu bubnjara, započeo je ovaj neobičan gusarski pohod na rijeci Neretvi dug 22,5 kilometara od Metkovića do Ploča.

Trideset lađarskih ekipa iz čitave doline Neretve, pojačanih sa lađarima sa kontinenta iz Rijeke, Siska, Bjelovara i Zagreba, susjednog hercegovačkog naselja Čeljeva te somborskim salašarima iz Sombora, krenuli su u gusarski pohod prema Pločama a konačni cilj im je okititi se medaljama i velikim štitom kneza Domagoja. Neretvani žele štiti iz Bjelovara vratiti doma, jer je prošle godine pobijedila ekipa Argo Bjelovar, pa je domaćima ovaj jubilarni dvadeseti maraton motivacija da naslov prvaka vrate Neretvi.

Neka pobjedi najbolji ali mislim da kod nas u Neretvi ima dosta dobrih ladjarskih ekipa koje zaslužuju pobjedu, rekao je Ante Marević ladjar veterana Iv gardijske brigade na startu u Metkoviću.

I želja mu se ispunila. Štit ide u ruke pobjednika ekipe Gusara Komina.

– Uzbudjen sam i sretan. Zlato i štit kneza Domagoja opet su u Kominu, rekao nam je kapetan ove pobjedničke ekipe Hrvoje Medak, koji je veteran Maratona ladja kojega je veslao čak 19 puta. Iskreno priznaje da se nije nadao pobjedi jer su ih mnogi bili otpisali a sada se Komin u velikom stilu vraća na ladjarsku scenu.

Maraton lađa je veliki društveni događaj. Tog dana svi putovi vode u Metković. Mnoštvo brodova prati gusarski spektakl. Na njima brojni političari, javne osobe koji znatiželjno gledaju ovo lađarsko natjecanje. Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović koja je inače pokroviteljica maratona nije stigla a ni premijer Andrej Plenković. U Neretvi je bio predsjednik Sabora Goran Jandroković te brojni drugi lokalni i regionalni političari i saborski zastupnici.

Lađarima nije nimalo lako boriti se sa vodama Neretve. Svladavati riječne struje i virove. Ipak najbolji su pobijedili. U njihovoj ladji ori se pjesma i Kominjani već pripremaju noć prvaka kojom će proslaviti pobjedu na dvadesetom maratonu ladja.

Do Komina je u prednosti bila ladjarska ekipa Krvavca. Ali poneseni euforijom svoga mista i zvonima sa kampanela Svetog Ante Gusari su prešli u vodstvo koje su zadržali do ulaska u cilj. Komin je zasluženo pobjedio.

Pametno su veslali I ja im čestitam, rekao je Mile Senta kapetan Crnog puta koji je takodjer bio favorit maratona. A pobjednicima čestitaju i ostali ladjari. Za razliku od prošle godine ovaj put nije bilo prijepora na cilju u Pločama.

Izvor: Slobodna Dalmacija/Stanislav Soldo; Foto: Denis Jerković/Hanza media

Odgovori

Skip to content