SAD: Biskupi pozvali sve ljude dobre volje na molitvu i jedinstvo

Kardinal Daniel N. DiNardo, predsjednik Američke biskupske konferencije – AP

Kardinal Daniel N. DiNardo, predsjednik Američke biskupske konferencije, pozvao je jučer sve ljude dobre volje da molitvom i jedinstvom odgovore na nasilni prosvjed i smrtonosni napad u gradu Charlottesvilleu, koji se dogodio prošle subote (12. kolovoza) u američkoj saveznoj državi Virginiji. Naime, dvadesetogodišnji se muškarac automobilom zabio u gomilu koja je prosvjedovala protiv bijelih suprematista. U napadu su smrtno stradale najmanje tri osobe, a 35 ih je ranjeno.

Dok saznajemo nove informacije o tim strašnim događajima – napisao je kardinal DiNardo – molimo se za građane Charlottesvillea, koji su ponudili protuprimjer mržnji koja je marširala ulicama, tako što su mirno branili grad i zemlju. Mi smo protiv zla rasizma, bijele nadmoći i neonacizma – stoji nadalje u priopćenju – Zajedno smo ujedinjeni s našom braćom i sestrama u Isusovoj žrtvi kojom je zajamčena pobjeda ljubavi nad svakim oblikom zla. Katolički je prelat potom pozvao vjernike da se posebno mole za one koji su izgubili život te da se sa zahvalnošću sjete hrabrih duša koje ih nastoje zaštititi od nasilnih ideologija.

Sudjelujmo u njihovu svjedočanstvu i zajedno se suprotstavimo svakom obliku ugnjetavanja – poručio je na kraju kardinal.

U ranijem su priopćenju katolički prelati pozvali na smirenost, ističući kako su „odvratni čini mržnje“, koji su se dogodili u Charlottesvilleu, napad na nacionalno jedinstvo. Biskupi su izrazili svoju blizinu svima onima koji su ugnjetavani ideologijom zla te su poručili da su spremni surađivati sa svim ljudima dobre volje kako bi okončali rasno nasilje i izgrađivali mir u zajednicama. Izjavu je također dao i mons. Francis Di Lorenzo, biskup dijeceze Richmond, poručivši kako se moli da muškarci i žene s jedne i druge strane mogu razgovarati te tražiti rješenja poštujući međusobne razlike. Ljubav Isusa Krista najjače je oružje protiv mržnje – zaključio je biskup di Lorenzo – Samo svjetlo Kristovo može ugasiti baklje mržnje i nasilja. Molimo za mir.

Radio Vatikan

1 comment

Odgovori

Skip to content