HRVATSKA MOŽE BITI PONOSNA – ISPLATILO SE ODBITI PUSTE MILIJUNE Vatreni as potpisuje za novu europsku megamomčad u stvaranju!

U četvrtak u prijepodnevnim satima Nikola Kalinić trebao bi u lombardijskoj metropoli obaviti liječničke preglede i potom potpisati četverogodišnji ugovor za AC Milan! Ono što se već dugo najavljivalo, a očekivanje se oteglo na više od mjesec dana, napokon se i događa. Reprezentativni centarfor napušta Fiorentinu nakon dvije vrlo uspješne sezone te se priključuje generalno renoviranom Milanu.

Iščekivanje njegova dolaska prerasta u veliko očekivanje njegovih doprinosa rezultatskom iskoraku kluba, čiji su navijači ovoljetnim prijelaznim rokom ušli u stanje euforije. Nakon više godina sivila i osjećaja besperspektivnosti, dolaskom novih vlasnika iz Kine sve se promijenilo. Nema više velikana povijesti Silvija Berlusconija, njegova prva operativca Adriana Gallianija, sada je Milan u velikom stilu krenuo “putovima svile”. Nikola Kalinić biti će čak 11. pojačanje u ovom mercatu.

Sve se otvorilo

– Kalinić je igrač po mom ukusu. Možda nije veliki golgeter, ali je ipak postizao i 20 golova po sezoni. No, Kalinić je optimalan igrač za naš način igre i taktičke ideje. Veliki je altruist, radi za momčad i posvećen je kolektivu.

U srijedu je Vincenzo Montella tako odgovorio na pitanje o dolasku 29-godišnjeg Solinjanina, iako se ogradio tezom “kad bi došao”. Dakako da je u pitanju čisti protokol, jer je redoslijed događanja u utorak i srijedu otvorio sve putove Kalinića prema Milanu. Naime, Fiorentina je dogovorila transfer centarfora Genoe, Giovannija Simeonea, a Milan se “riješio” Carlosa Bacce. Kolumbijac odlazi na jednogodišnji posudbu u Villareal, s obveznim otkupom idućeg ljeta za 18 milijuna eura. Tako je oslobođen prostor za konačno dovođenje centarfora na kojem je inzistirao Vincenzo Montella.

Trener Milana, nekadašnji centarfor Rome, bio je na klupi Fiorentine upravo do dolaska Nikole Kalinića. Potonji je iz Dnjipra za 5,5 milijuna eura doveden u Firencu inicijativom Portugalca Paula Souse. Taj stručnjak je napravio sjajan posao za Fiorentinu, jer Kalinić je samo u Serie A postigao 27 pogodaka u 69 utakmica, uz 8 asistencija. Ukupno je u 84 nastupa poentirao 33 puta, uz 12 asistencija. Vrlo respektabilne brojke za iznimno teško Serie A, pogotovo za napadače. Više od brojki, međutim, Vincenzo Montella je u igri bivšeg mu kluba cijenio Kalinićev način igre. U sustavu 3-4-2-1, kao istureni napadač, Kalinić je sjajno napadao prostore i oslobađao pozicije polušpicama i vezistima, odlučno doprinijevši vrlo atraktivnoj igri Fiorentine. Pogotovo je tako bilo u prvoj mu sezoni (2015/16).

Nikola Kalinić je od onih igrača koje talijanski treneri i analitičari ponajviše cijene. Nije velika zvijezda po statusu i medijskom tretmanu, ali je zato igrač koji radi 90 minuta, podređen je interesu momčadi, sjajno prima loptu leđima okrenut suparničkom golu te tako olakšava njen posjed i priključenje drugih linija u napadu. Hoće li to definitivno značiti da će Montella igru novog Milana formulirati u sustavu 3-5-2 ili 3-4-2-1? Dovođenje Bonuccija iz Juventusa već je bio prvi jasan znak takve taktičke opcije, no nije baš sigurno da će Montella odustati od svog omiljenog formata 4-3-3. U svim tim varijantama Nikola Kalinić se odlično snalazi kao centralni napadač…

Zbog tih njegovih osobina Milan je, naposljetku, pristao na potraživanja Fiorentine. Kineski vlasnici, koji su ušli u silne investicije (600 milijuna kupovina kluba, preko 200 milijuna za transfere do sada) platit će Violama 25 milijuna eura i proslijediti braniča Antonellija. Kalinić će potpisati četverogodišnji ugovor, po talijanskim medijima zarađivati će oko 3 milijuna eura neto plus bonusi.

U bilo kojoj financijskoj varijanti to nije novac koji bi parirao ponudama Kineza za igranje u Kini (zimus, ponuda trenera Fabija Cannavara), no sada je jasno da je Kalinić prednost dao kvaliteti i prestižnosti svoje karijere. Milan je veliki svjetski klub, jedan od najvažnijih u spektru osvajača trofeja, koji se upravo s novim vlasnicima i pojačanjima želi rezultatski vratiti nakon duže pauze u društvo europske elite.

Izvor: Robert Matteoni/Sportske novosti

Odgovori

Skip to content